Limakalvonäytteen ottaminen vastaanotolla

Kohdun limakalvon sairauksia voidaan selvittää ja seurata ultraäänellä ja kohdun limakalvolta otettavalla kudosnäytteellä. Limakalvonäyte otetaan aina, kun on syytä epäillä pahalaatuista kohdun sairautta. Myös monissa muissa tilanteissa kohdun limakalvon kudosnäyte auttaa määrittämään, minkälaista hoitoa potilas tarvitsee.

Kohdun sairauksiin voi viitata muun muassa:

  • ylimääräiset vuodot
  • runsaat tai runsastuneet vuodot
  • painon tunne
  • kivut
  • virtsaamisvaivat. 

Ultraäänellä nähdään poikkeavuudet kohdun koossa, muodossa sekä limakalvon rakenteessa ja paksuudessa. Kohdun limakalvon tilaa voidaan selvittää tarkemmin limakalvonäytteen avulla, jos ultraäänilöydös tai vuoto-oire viittaa johonkin kohdun sairauteen. Kohdun limakalvon rakennetta voidaan tutkia tarkemmin myös ns. keittosuolaruiskutuksella.  

Miten kohdun limakalvonäyte otetaan?

Limakalvonäyte otetaan tavallisen gynekologisen vastaanoton yhteydessä, ja kestää vain pienen hetken. Mitään erityisvalmisteluja ei tarvita, eikä verinen vuoto ole este näytteenotolle. Tarpeen vaatiessa emätintä laajennetaan varovasti kapealla instrumentilla, minkä jälkeen emättimeen asetetaan tietynlainen tähystin. Itse näytteenotto tapahtuu viemällä kohtuun ohut näytteenottokatetri, jolla kohdun limakalvoa raaputetaan laboratorioon lähetettävän näytteen saamiseksi.

Kudosnäytteen vastaus saapuu yleensä 1–2 viikossa. Jatkohoito ja seuranta määräytyvät vastausten mukaan.

Miltä näytteenotto tuntuu?

Näytteenoton aiheuttamat tuntemukset ovat luonnollisesti yksilöllisiä. Useimmat naiset kokevat näytteenoton hetkellisesti jonkin verran kivuliaaksi. Jälkeenpäin voi esiintyä kuukautiskivun tyyppistä tuntemusta, johon tavalliset särkylääkkeet auttavat.  

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.