Ahtaan esinahan leikkaus (ympärileikkaus eli circumcisio)

Ahdas esinahka voi olla synnynnäinen tai kehittyä myöhemmällä iällä, esimerkiksi tulehdusten seurauksena. Ahdas esinahka voi aiheuttaa kipua, tulehduksia, virtsaamisvaikeutta, oireita seksin aikana sekä erektio-ongelmia. Esinahan pienimuotoisissa toimenpiteissä esinahasta poistetaan kiristävä osa. Joskus joudutaan turvautumaan ympärileikkaukseen eli circumcisioon.

Millaisia vaivoja ahtaan esinahan leikkauksella eli ympärileikkauksella voidaan hoitaa?

Esinahka on ahdas, jos esinahkaa ei pysty vetämään terskan yli. Joskus esinahassa on kiristävä rengas ja/tai ahtaus ilmenee vain erektiossa. Esinahka voi kiristää myös virtsaputken puolella olevan jänteen kohdalta.

Ahdas esinahka voi olla synnynnäinen tai kehittyä myöhemmällä iällä, esimerkiksi tulehdusten seurauksena.

Esinahan hoidossa on tärkeää pitää iho ja limakalvot hyvässä kunnossa. Jos omahoito ei auta, ihotautilääkäri on paras asiantuntija esinahan ihon ongelmissa.

Mikäli ahtaus ei parane ihon kunnon kohenemisesta huolimatta, on esinahan kirurginen hoitaminen aiheellista. Urologi arvioi mahdollisen leikkaushoidon tarpeen.

Esinahan ahtauden korjausleikkauksella hoidetaan ahtaasta esinahasta aiheutuvia ongelmia, kuten:

  • kipua
  • tulehduksia
  • virtsaamisvaikeutta
  • esinahan ahtaudesta aiheutuvaa erektio- tai yhdyntäongelmaa

Ennen leikkausta

Kerrothan lääkärillesi, jos sinulla on käytössäsi vertaohentava lääkitys tai käytät omega-tuotteita tai muita tuotteita, joilla on verta ohentava vaikutus.

Lääkärisi on hyvä tietää myös muista käytössäsi olevista lääkkeistä sekä tietää mahdolliset perussairaudet, allergiat ja onko sinulla esimerkiksi sydämen tahdistin.

Leikkauksen kulku

Toimenpiteessä ahtautta aiheuttava esinahan osa poistetaan joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Esinahan pienimuotoisissa toimenpiteissä esinahan pituus säilyy ennallaan, mutta kiristys poistuu.

Hankalassa ahtaudessa, erityisesti ihon ollessa kroonisesti sairas, tehdään ympärileikkaus, jolloin sairas ihon osa poistetaan kokonaan. Ympärileikkauksen jälkeen terska jää yleensä paljaaksi, koska esinahka lyhenee.

Esinahan toimenpiteet tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa. Toimenpide kestää noin 30-45 minuuttia.

Kaikki esinahan toimenpiteet tehdään Aava Kampissa.

Leikkauksesta toipuminen

Toimenpiteen jälkeen pääset normaalisti kotiin, mutta leikkauspäivänä on syytä levätä. Raskaiden tavaroiden nostelua, rankkaa liikuntaa, saunomista, kylpemistä ja uimista tulee välttää noin viikon ajan leikkauksen jälkeen. Yhdyntä ja itsetyydytys on kiellettyä noin 4-5 viikkoa leikkauksen jälkeen.

Sairasloman tarve arvioidaan sen mukaan, mitä työtä teet.

Leikkauksen jälkeen joillekin voi tulla bakteeritulehduksia ja verenvuotoa, mutta se on yleensä harvinaista. Tunto leikkausalueella muuttuu jonkin verran, mutta leikkaus ei vaikuta erektioon.

Leikkauksesi tekevä urologi antaa sinulle aina yksilökohtaiset ohjeet toipumisen ajaksi.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan urologeille esinahan ongelmissa nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Voit myös varata ajan Aavan leikkaaville urologoille leikkaushoidon suunnittelua varten.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää