Allergian siedätyshoidot

Siedätyshoito on allergian täsmähoitoa, jossa elimistö totutetaan allergian aiheuttajaan antamalla potilaalle allergeenia säännöllisesti joko pistoksena, kielenalustablettina tai kielenalusliuoksena. Se lievittää allergisen nuhan ja silmätulehduksen oireita merkittävästi, ja osalla allergiaoireet häviävät täysin. Allergialääkkeiden tarve vähenee ja elämänlaatu siitepölykautena kohenee. Allergiaoireet eivät enää rajoita elämää, kuten liikkumista ulkona siitepölyaikaan.

Allergiaoireet lievittyvät yleensä jo ensimmäisenä keväänä, ja teho säilyy yleensä useita vuosia siedätyshoidon jälkeen. Siedätyshoito saattaa vähentää riskiä sairastua astmaan potilailla, joilla on allerginen nuha.

Kenelle siedätyshoidosta on apua?

Kun hengitysteiden allergiaoireet haittaavat elämää, eikä allergialääkitys riitä pitämään oireita kurissa, siedätyshoitoa kannattaa harkita. Siedätystä annetaan potilaille, joilla on todettu testein  IgE-välitteinen allergia koivulle, timoteille, pujolle tai huonepölypunkille.

Pääosin potilaat ovat alle 40-vuotiaita, koska allergiaoireet yleensä lievittyvät iän myötä. Hoidon edellytyksenä on hyvä yleiskunto, eikä potilaalla saa olla vaikeita perussairauksia. Potilaan pitää myös sitoutua pitkäaikaiseen hoitoon. Astmaatikolle voidaan harkita siedätyshoitoa allergiseen nuhaan silloin, kun astma on hyvässä tasapainossa ja keuhkojen toimintakokeet ovat normaalit.

Eläinallergiaan on olemassa myös siedätyshoitoa, mutta kotieläimen pitämistä varten ei siedätyshoitoa suositella. Kun eläinallergia on niin vaikea, että potilas saa välillisesti oireita muiden eläimistä, voi eläinsiedätyksestä (koira, kissa, hevonen) olla apua. Pistiäisallergia voi olla hengenvaarallinen. Jos on aikaisemmin saanut ampiaisen tai mehiläisen pistosta hengenvaarallisen allergisen reaktion, kannattaa harkita pistiäissiedätystä. 

Siedätyshoidon eri muodot

Allergeeniuute siitepölyallergiaan
Siitepölyallergiassa siedätyshoito kestää kolme vuotta. Sairaanhoitaja pistää allergeeniuutetta ihon alle alkuun viikon välein annosta nostaen. Kun on saavutettu ylläpitoannos, pistokset annetaan 4-6 viikon välein. Siedätyshoito aloitetaan hoidettavalle syksyllä.

Tablettihoito heinäallergiaan
Tablettisiedätystä on toistaiseksi tarjolla vain heinäallergiaan. Potilas ottaa ensimmäisen tabletin lääkärin vastaanotolla, ja sen jälkeen tabletti otetaan kotona joka päivä. Siedätyshoito on turvallista, edellytyksenä on oikea potilasvalinta ja hoidon toteutus osaavassa yksikössä. Heinän kielenalussiedätyksiä voidaan aloittaa koko talven ja kevään.

Ajanvaraus

Varaa aika lääkärille hoidon suunnitteluun soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Nyt voit myös varata allergiaoireiden kartoitukseen, hoitoon ja neuvontaan ajan keuhkolääkärin etävastaanotolle. Etävastaanotto hoidetaan Aavassa puhelinvastaanottona, ja Aavan asiantuntija soittaa sinulle varatun ajan alussa. 

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Seuraavat vapaat ajat

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa