Ärtyvän suolen oireyhtymän tutkiminen ja hoito

Ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) kärsivän kohdalla ei voida tarkoissakaan tutkimuksissa osoittaa selvää maha-suolikanavan sairautta, vaikka ihminen kokee voimakkaita vatsavaivoja. Tyypillisiin oireisiin kuuluvat vatsan turvotus, vaihtelevat ja voimakkaatkin vatsakivut ja suolen toiminnan muutokset kuten ripuli tai ummetus.

Ärtyvän suolen toteamiseksi on tärkeää perehtyä potilaan oireiston kokonaiskuvaan ja suunnitella tarvittavat tutkimukset yksilöllisesti. Koska ärtyvän suolen perussyy on tuntematon, sille ei ole olemassa ”täsmälääkettä”. Lähtökohtaisesti oiretta hoidetaan ruokavaliolla, elintapaohjauksella ja ravitsemusterapialla. Hoitoa voidaan tilanteen mukaan toteuttaa myös suolen bakteerikantaan vaikuttamalla tai suolen motorikkaan ja aistikynnykseen vaikuttavilla lääkkeillä.

Osalla gastroenterologeistamme on kansainvälisen tason asiantuntemusta ärtyvä suoli -oireyhtymästä ja yksikössämme on meneillään tutkimuksia suolen mikrobiston ja ravitsemuksen osuudesta IBSaan.

Tullessasi gastroenterologin vastaanotolle, ota mukaan kaikki aiemmin tehtyjen tutkimuksien tulokset ja varaa tarvittaessa tunnin aika. Tiesitkö, että voit varata ajan myös gastroenterologin etävastaanotolle? Lue lisää.

Seuraavat vapaat ajat

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa