Diabeteksen hoito

Diabetes on aineenvaihdunnan häiriöistä johtuva sairaus, jossa ihmisen veren sokeripitoisuus on kohonnut. Tämä johtuu siitä, että elimistö ei insuliinin puutteen tai tehottomuuden vuoksi pysty käyttämään ravinnosta saatavaa sokeria polttoaineekseen. 

Diabetesta sairastaa jo yli puoli miljoonaa suomalaista. Diabetes on nopeimmin yleistyviä sairauksia niin Suomessa kuin maailmallakin, ja sairastumisikäkin on laskemassa. (lähde: www.kaypahoito.fi

Aavan diabetesasiantuntijat hoitavat kaikkia diabetespotilata yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti. 

Tyypin 1 vai 2 diabetes? 

Diabeteksesta puhuttaessa on syytä tarkentaa, onko kyseessä tyypin 1 vai 2 diabetes.  

Tyypin 1 diabetes puhkeaa usein lapsena ja nuorena, eikä siitä voi parantua. Tällä hetkellä ei myöskään tiedetä miten sitä voisi ehkäistä. Tyypin 1 diabetesta hoidetaan aina insuliinilla, koska sairastuneen keho ei tuota sitä itse. 

Tyypin 2 diabetes alkaa tavallisimmin aikuisena. Riskitekijöitä ovat ylipaino, keskivartalolihavuus, kohonnut verenpaine ja/tai veren rasva-arvo. Kun edellä mainitut kriteerit täyttyvät, puhutaan MBO:sta eli metabolisesta oireyhtymästä. Muita riskitekijöitä ovat muun muassa perimä, korkea ikä ja vähäinen liikunta.  

Jos mietit, kuulutko diabeteksen riskiryhmään, voit ensimmäiseksi tehdä testin. Riskitesti löytyy Diabetesliiton sivuilta. 

Diabeteksen oireet 

Korkean verensokerin yleisimmät oireet ovat tahaton laihtuminen ja väsymys. Jano, lisääntynyt virtsaus ja elimistön kuivuminen voivat myös kertoa diabeteksestä.  

Tyypin 1 diabetes alkaa oireilla asteittain muutamissa päivissä. Hoitoa tarvitaan nopeasti.  

Tyypin 2 diabetes, eli ns. elintapadiabetes taas alkaa salakavalasti. Sairaus voi kehittyä useita vuosia ilman selviä oireita. Usein tyypin 2 diabetes todetaankin, kun tehdään verikokeita muista syistä. Tyypin 2 diabeteksen oireita voivat olla aterian jälkeinen väsymys, ärtyneisyys, alakulo, herkkyys erilaisille tulehduksille ja jalkojen särky.  

Diabeteksen hoito Aavassa 

Lääkärikeskus Aava tarjoaa kokonaisvaltaista diabeteksen hoitoa kaikille diabetespotilaille. Meillä työskentelee kokeneita erikoislääkäreitä, jotka hoitavat myös mahdollisia diabeteksen liitännäissairauksia. Diabeteksen hoitoon voivat kuulua mm. nämä palvelut

Toimi näin, jos epäilet diabetesta tai sinulla on todettu diabetes 

Mikäli epäilet, että sinulla on diabetes, varaa aika lääkärille diagnoosin varmistamista ja mahdollista hoidon aloitusta varten. 

Kun sinulla on todettu diabetes, diabeteshoitaja ohjaa sinua yksilöllisesti tarpeesi huomioiden. Diabeteshoitaja auttaa seuraavissa asioissa: 

  • Ruokavalio- ja liikuntaohjaus 

  • Verensokerin omaseuranta ja samalla harkinta Libre-sokerimittaussensorin tarpeesta 

  • Lääkehoidon ohjaus ja tarvittaessa insuliinin tai muiden pistettävien diabeteslääkkeiden käytön opastus 

Teemme jokaiselle potilaalle yksilöllisen hoitosuunnitelman. Jatkokäynnit sovitaan tarpeen mukaan diabeteshoitajalle ja lääkärille.  

Ajanvaraus

Varaa aika nettiajanvarauksesta diabeteksen hoitoon pätevöityneelle lääkärille tai diabeteshoitajalle, tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Seuraavat vapaat ajat

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa