Hedelmällisyyteen vaikuttavat elintavat

hedelmällisyyteen_vaikuttavat_tekijät
Elintavoilla on vaikutus tavallisimpiin pitkäaikaissairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen.
FacebookTwitterLinkedIn

Terveelliset elämäntavat lisäävät raskaaksi tulon mahdollisuuksia. Liikunta, riittävä lepo ja monipuolinen ja terveellinen ruokavalio tukevat hedelmällisyyttä. Tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön rajoittaminen voivat parantaa niin miehen kuin naisenkin hedelmällisyyttä. Ei myöskään kannata odottaa liian kauan lasten hankinnan suhteen, koska ikä on tärkeä tekijä raskauden alkamisen kannalta.

Lapsettomuutta ehkäisevät myös sukupuoliteitse tarttuvien tautien ehkäisy sekä niiden hyvä hoito.

Painon vaikutus

Sekä yli- että alipainolla on huomattavia hormonaalisia vaikutuksia, jotka haittaavat raskaaksi tuloa ja lisäävät keskenmenoriskiä. Ylipainoisilla naisilla pienikin painon pudotus voi normalisoida hormonitoiminnan, jolloin ovulaatiokin tapahtuu todennäköisemmin. Ylipainolla on negatiivinen vaikutus myös miehen siittiötuotantoon.

Tupakointi

Tupakointi on yksi merkittävimmistä hedelmällisyyteen negatiivisesti vaikuttavista elintavoista. Tämä koskee sekä itse tupakoivia että niin kutsuttua passiivista tupakointia.

Tupakointi heikentää munasarjojen toimintaa. Useissa tutkimuksissa on todistettu, että tupakoivilla menee kauemmin raskaaksi tuloon ja keskenmenoriski lisääntyy. Tupakan sisältämiä vahingollisia kemikaaleja löytyy runsaasti myös munarakkulanesteestä. Tupakoivien naisten vaihdevuosien on todettu alkavan tupakoimattomia aiemmin.

Miehellä tupakointi heikentää siittiöiden laatua ja niiden DNA vaurioituu. Nikotiini vaikuttaa myös suoraan siittiötuotantoon.

Tutkimusten mukaan pareilla, joista molemmat tupakoivat, on 20% pienemmät mahdollisuudet saada lapsi koeputkihedelmöityshoitojen avulla. Raskautta yrittävien kannattaakin lopettaa tupakointi kokonaan.

Alkoholin ja kofeiinin käyttö

Runsas alkoholin käyttö heikentää sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä. Päivittäinen runsas alkoholin käyttö voi johtaa siittiötuotannon häiriöön ja heikentää myös naisen hedelmällisyyttä. Kohtuullinen käyttö ei ole haitallista. Alkoholi on lisäksi haitallista sikiölle raskauden aikana ja raskaana olevien naisten suositellaankin lopettamaan alkoholin käyttö.

Tutkimusten mukaan runsas kofeiinin käyttö pidentää raskaaksi tulemiseen kuluvaa aikaa sekä lisää keskenmenoriskiä. Kofeiinia on kahvissa, teessä ja erityisen paljon sitä on virkistys- ja energiajuomissa. Kahvinjuontia kannattaakin rajoittaa muutamaan kuppiin päivässä.

Ravintolisät ja vitamiinit

Foolihappo

B-ryhmän vitamiineihin kuulvan folaatin (ravinnossa esiintyvä muoto) ja foolihapon (vitamiini valmisteissa oleva muoto) riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Erityisesti hermostoputken sulkeutumishäiriöt liittyvät vähäiseen foolihapon saantiin. Valtaosa sikiörakennepoikkeavuuksista todetaan terveillä naisilla, jotka eivät kuulu erityiseen riskiryhmään. Uusien tutkimusten mukaan riittävällä foolihapon saannilla ennen raskautta ja ensimmäisen kolmanneksen aikana voidaan vähentää myös sikiön riskiä huuli-suulakihalkion ja sydänvikojen osalta.

Tämän vuoksi kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan monipuolisen ruokavalion lisäksi päivittäistä 0,4 milligramman foolihappovitamiinilisää jo kolme kuukautta ennen raskauden alkua.

Foolihappo on halpa ja turvallinen ravintolisä ja lääke, jota saa apteekista ilman reseptiä. Suositeltu määrä foolihappoa on myös monissa raskausajan monivitamiinivalmisteissa.

Folaattia saa vihreistä kasviksista, parsakaalista, pavuista, vihanneksista, kokojyväviljatuotteista, hedelmistä ja marjoista, mutta myös lihasta ja kananmunista. Folaatin saanti ravinnosta jää suomalaisilla, hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kuitenkin yleistä suositusta selvästi vähäisemmäksi.

D-vitamiini

Raskautta suunniteltaessa ja raskauden aikana suositellaan 10 mikrogrammaa D-vitamiinia (D3-muotoa) vuorokaudessa kaikille äideille ruokavaliosta riippumatta.

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen ja sikiön luuston kehittymiseen ja sen tarve lisääntyy vuoden pimeinä kuukausina.

D-vitamiinin pääasialliset lähteet ravinnossa ovat kala sekä vitaminoidut maitovalmisteet ja margariinit. Myös kananmunat ja lihat sisältävät D-vitamiinia. D-vitaminoitujen elintarvikkeiden käyttö on raskauden aikana turvallista. Normaalista ruuasta tai auringonvalosta ei voi saada liikaa D-vitamiinia.

Ikä

Ikä on tärkein naisen hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä. Otollisin ikä tulla raskaaksi on naisilla 20-25 vuotta ja miehillä alle 35 vuotta. Hedelmällisyys alkaa laskea jo 30 ikävuoden jälkeen ja 35-vuotiaan mahdollisuudet tulla raskaaksi ovat pienemmät. Yli 40-vuotiaalla raskaustodennäköisyys on selkeästi laskenut. Iän mukana myös keskenmenoriski kasvaa. Monille iän vaikutus hedelmällisyyteen on yllätys. Valitettavasti IVF-hoidoillakaan ei voida kokonaan paikata iän vaikutusta.