Erektiohäiriön ja miehen muiden seksuaalisten häiriöiden tutkiminen ja hoito

Miehen yleisin seksuaalihäiriö on erektiohäiriö. Myös seksuaalinen haluttomuus ja kyvyttömyys, siemensyöksyn ja orgasmin ongelmat sekä seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset voivat olla aiheita hakeutua seksuaalineuvojan, asiantuntevan yleislääkärin tai työterveyslääkärin, urologin, seksuaaliasiantuntijan tai seksuaaliterapeutin vastaanotolle.

Milloin lääkärin vastaanotolle?

Muutos seksuaalisessa halussa on normaalia, mutta jos halun puuttuminen tai muutokset seksuaalisuudessa häiritsevät elämää, parisuhdetta tai seksuaalisuutta, kannattaa hakea apua ongelmaan. Kaikkiin seksuaalisuuden alueella esiintyviin ongelmiin on saatavissa apua.

Erektiohäiriössä ja muissa seksuaalisuuden ongelmissa kannattaa hakeutua seksuaalineuvojan, seksuaaliterapeutin, yleislääkärin tai urologin vastaanotolle.

Urologien erityisosaamiseen kuuluvat miehen seksuaaliterveyteen liittyvien häiriöiden diagnostiikka ja hoito. Vaikeiden seksuaalitoimintojen häiriöiden arviointi ja hoito kuuluu aina seksuaalilääketieteeseen perehtyneelle asiantuntijalle.

Erektiohäiriön syy ja oireet

Erektiohäiriö on yleinen oire. Erektiohäiriö tarkoittaa miehen kyvyttömyyttä saavuttaa ja ylläpitää riittävä erektio tyydyttävän seksuaalisen kanssakäymisen ajan. Oireen toistuessa usein, voidaan puhua erektiohäiriöstä.

Erektiohäiriön esiintyminen liittyy psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen. Erektiohäiriön taustalla voi olla myös haluttomuus tai kiihottumisvaikeus. 

Erektiohäiriö ei aina liity miehen ikääntymiseen, mutta sitä esiintyy enemmän ikääntyvillä miehillä.

Erektiohäiriön syynä voi olla käytetyt lääkkeet tai sairaudet kuten sokeritauti, sydän- ja verisuonisairaudet. Elämäntavoilla kuten unettomuudella, stressillä, tupakoinnilla, runsaalla alkoholin käytöllä ja ylipainolla on myös suuri merkitys häiriön esiintymisessä.

Eturauhassyövän ja suolisyövän vuoksi tehdyt leikkaukset ja hoidot saattavat aiheuttaa erektiohäiriöitä. Myös hormonaaliset häiriöt voivat aiheuttaa erektiohäiriötä.

Erektiohäiriön hoito

Vastaanotolla lääkäri kysyy taustatietoja terveydestäsi, elämäntilanteestasi ja elintavoistasi. Lisäksi lääkäri tutkii sukupuolielimet ja arvioi verenkiertoelimistön tilan. Usein lääkäri määrää myös laboratoriokokeita.

Erektiohäiriön hoito aloitetaan tavallisimmin tablettivalmisteilla, joiden vaikutus perustuu lantion ja peniksen verenkierron lisääntymiseen seksuaalisen kiihottumisen aikana.

Jos tablettihoidolla ei saavuteta toivottua tulosta, voidaan käyttää lisäksi peniksen verenvirtausta parantavaa pistoshoitoa tai virtsaputkeen asetettavaa voidetta.

Jos mikään edellä mainituista keinoista ei tuo helpotusta erektiohäiriöön, voidaan harkita erektiohäiriöproteesin asennusta (ei saatavilla Aavassa).

Psyykkinen tuki erektiohäiriön hoidossa

Erektiohäiriö voi vaikuttaa miehisyyden kokemiseen, itsetuntoon, seksuaalisuuteen ja mahdolliseen parisuhteeseen. Lääkärin tarjoamien hoitojen lisäksi suosittelemme myös seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin vastaanottoa.

Seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa voit käsitellä muuttunutta tilannetta luottamuksellisesti.

Keskusteluavun tavoitteena on seksuaalisen hyvinvoinnin vahvistaminen sinun toiveesi ja tavoitteesi huomioiden. Vastaanotolle voit hakeutua myös kumppanin kanssa.

Ajanvaraus

Varaa aika nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää