Gynekologiset vatsaontelon tähystystoimenpiteet (laparoskopiat)

Jos esimerkiksi munasarjakystat tai -endometrioomat oireilevat tai ovat kasvaneet, voidaan ne poistaa gynekologisessa vatsaontelon tähystystoimenpiteessä. Toipuminen leikkauksesta sujuu yleensä hyvin. Aava Sairaala Kampissa olet osaavissa käsissä. Toimenpiteitä tekevät kokeneet ja ammattitaitoiset gynekologian erikoislääkärimme.

Milloin gynekologisia vatsaontelon tähystystoimenpiteitä eli laparoskopioita tehdään?

Gynekologisia vatsanontelon tähystystoimenpiteitä eli laparoskopioita tehdään:

  • yleisimmin munasarjojen muutoksissa, jotka joko oireilevat (kipu, paineen tunne) tai ovat kasvaneet seurannassa. Muutoksia voivat olla muun muassa kystat, endometrioomat ja itusolukasvaimet eli dermoidit.
  • esimerkiksi lapsettomuustutkimusten yhteydessä todetun laajentuneen munatorven eli munanjohtimen (sactosalpinx) poistamiseksi, jotta raskausennuste paranee.
  • munanjohtimien poistamiseksi sterilisaatiomielessä.

Endometrioosin ensisijainen hoito on lääkehoito, mutta joskus leikkaus voi olla välttämätön. Pinnallisia endometrioosipesäkkeitä voidaan poistaa laparoskooppisesti Aava Sairaala Kampissa. Jos lääkäri epäilee syvää endometrioosia tai pahanlaatuista munasarjamuutosta, lähete tehdään yleensä julkiseen sairaalaan tai yliopistosairaalaan.

Valtaosa edellä mainituista muutoksista on kuitenkin hyvänlaatuisia ja ne voidaan poistaa päiväkirurgisena toimenpiteenä. Laparoskooppisesti tehtävästä toimenpiteestä toipuminen on nopeampaa kuin avoleikkauksesta toipuminen.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Leikkaava lääkäri arvioi ensimmäisellä vastaanotolla leikkauksen tarpeellisuuden, leikkausmenetelmän sekä leikkaukseen liittyvät riskit. Leikkauspäivä sovitaan yhdessä. Lääkäri ohjelmoi myös tarvittavat tutkimukset ennen leikkausta. Sama hoitava lääkäri huolehtii sinusta koko hoitojakson ajan.

Mahdollisten omegavalmisteiden käyttö ja tupakoinnin lopettaminen ennen leikkausta on tärkeää toipumisen kannalta.

Toimenpiteen kulku

Gynekologinen tähystystoimenpide tehdään nukutuksessa. Leikkaava lääkäri tekee napaan noin yhden senttimetrin kokoisen pienen haavan, jonka kautta viedään kamera. Kameran avulla lääkäri näkee miltä vatsaontelo näyttää. Alavatsalle tehdään tämän lisäksi 2-3 noin viiden millimetrin kokoista haavaa, joiden kautta lääkäri irrottaa poistettavan kudoksen.

Haavat suljetaan yleensä itsestään sulavilla ompeleilla. Joskus harvoin tähystystoimenpide voidaan joutua vaihtamaan avoleikkaukseksi toimenpiteen aikana esimerkiksi hankalan kiinniketilanteen takia.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan heräämössä. Kotiutuminen tapahtuu yleensä samana päivänä. Sairasloman pituus arvioidaan toimenpiteen laajuuden ja työnkuvasi perusteella. Yleensä sairaslomaa tarvitaan muutamasta päivästä 1-2 viikkoon.

Kotiutuessasi saat lääkäriltä jälkihoito-ohjeet. Lääkäri sopii myös kanssasi tarvittaessa jälkitarkastuksen tai puhelinajan kudosnäytevastausten kuulemiseksi.

Laparoskopiasta toipuminen sujuu yleensä hyvin. Suurin osa mahdollisista leikkauksen jälkeisistä ongelmista on lieviä. Näitä voivat olla esimerkiksi haavan tai virtsateiden tulehdus tai leikkausalueen verenvuodot. Leikkauskomplikaatiot voivat joskus vaatia lääkehoitoa, verensiirron tai joskus harvoin uuden leikkauksen.

Laskimotukosriski lisääntyy aina leikkauksen yhteydessä. Varhainen liikkeelle lähteminen on tärkeää toipumisen kannalta.

Ajanvaraus

Varaa vastaanottoaika leikkaavan lääkärin vastaanotolle soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Aavassa laparoskooppisia leikkauksia tekevät kokeneet gynekologian erikoislääkärit Päivi Galambosi, Anne Kolehmainen ja Nina Mattsson. Itse toimenpide tehdään Aava Sairaala Kampissa, mutta voit tulla ensimmäiselle vastaanottokäynnille kaikkiin toimipisteisiin, joissa asiantuntijat pitävät vastaanottoa.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Munasarjojen poisto tähystystyksessä
alk.
4568.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa