HPV-rokotus

Miksi minun pitäisi ottaa papilloomavirusrokote?

Kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita vastaan voi suojautua papilloomavirusrokotuksen avulla. Paras suoja saadaan, kun rokotukset annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Rokottautuminen on mahdollista ja hyödyllistä myöhemminkin. Rokotuksilla voi saada suojaa myös muita sellaisia syöpiä vastaan, joille nämä virukset altistavat. Nelivalenttinen (neljää virustyyppiä sisältävä) rokote suojaa myös visvasyyliä eli kondyloomia vastaan. 

Onko rokote tarkoitettu myös pojille ja miehille?

Kyllä, myös pojat ja miehet voivat rokottautua ja saada suojaa papilloomaviruksia ja kondyloomia vastaan. Miesten rokotukset suojaavat miesten kumppaneita kohdunkaulansyövältä ja miehiä itseään peniksen ja peräaukon syövältä. 

Papilloomavirukset ovat usein taustasyynä myös pään ja kaulan syövissä. 

Keneltä voin kysyä lisää?

Aiheeseen liittyvää neuvontaa ja lisätietoja antavat seksuaaliterveyteen perehtyneet asiantuntijamme, muun muassa gynekologit eli naistentautien erikoislääkärit ja Nuorten Naisten Aavan hoitajat. 

Rokottautuminen Aavassa on helppoa

Aava Kampissa ja Aava Tapiolassa on papilloomavirusrokotteita (nelivalenttinen rokote, Gardasil) aina myös varastossa, ja rokottautuminen on mahdollista myös ilman erillistä reseptiä hoitajan vastaanotolla.

Voiko rokotteen saada muualla?

Syksyllä 2013 on aloitettu Suomessakin nuorten tyttöjen ja naisten papilloomavirusrokotukset osana rokotusohjelmaa. Rokotuksen tulevat saamaan 31.12.97 jälkeen syntyneet tytöt. Ensimmäisenä vuonna HPV rokotuksen saavat kaikki yläasteikäiset tytöt, jatkossa jokaisesta ikäluokasta rokotetaan kaikki kuudesluokkalaiset tytöt.

Ennen 31.12.97 syntyneet nuoret eivät saa rokotuksia kunnalliselta puolelta ilmaiseksi, vaikka rokotuksista hyötyisivätkin. Toistaiseksi Suomessa ei myöskään rokoteta rokotusohjelman kautta poikia tai nuoria miehiä. Rokotusohjelman ulkopuolelle jääviä kannustamme rokottautumaan omakustanteisesti. Rokotteita tarvitaan vuoden sisällä kolme.

Rokotusohjelmaan valittu Cervarix rokote suojaa hyvin kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita vastaan. Rokotusohjelman rokote ei anna merkittävää suojaa kondyloomia vastaan. Rokotusohjelman ulkopuolella voi valita Gardasil rokotteen joka suojaa useammalta virustyypiltä ja antaa hyvän suojan myös kondyloomia vastaan.

Miten varaan ajan rokotukseen?

Ajanvaraus papiloomavirusrokotuksiin:

Lue lisää

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa

Hinnasto

Gardasil (papilloomavirusrokote)
Rokotusmaksu

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa