Ihomuutosten tarkistuttaminen

Iho on ihmisen suurin elin ja se muuttuu jatkuvasti. Ihossa voi olla monenlaisia luomia, laikkuja, näppylöitä sekä maksaläiskiä. Ihomuutoksiin vaikuttavat ikääntyminen, perussairaudet, lääkitys ja UV-säteily. Värillisiä pigmenttiluomia syntyy jokaiselle yksilöllinen määrä ja niitä on eniten 30–40 vuoden iässä. Vaarattomat luomet ovat yleensä symmetrisen muotoisia, tasavärisiä ja tarkkarajaisia. Melanoomasta puhutaan nykyään paljon, mutta vain 30 % melanoomista syntyy olemassa oleviin luomiin.

Miten erotan vaarattoman ja vaarallisen luomen?

Iholuomia on hyvä tarkkailla säännöllisesti ja tulla tarpeen mukaan näyttämään ihotautien erikoislääkärille. Meillä on pitkä kokemus iholuomien hoidosta. 

Erityisesti iholuomien muutoksiin kannattaa reagoida nopeasti. Jos toteat luomessa jonkin näistä varoittavista merkeistä: luomi alkaa punoittaa ja kutittaa tai vuotaa verta ja rupeutuu, tule näyttämään luomesi ihotautilääkärin vastaanotolle.

Luomien ja muiden ihomuutosten arvioiminen ei ole aina helppoa lääkärillekään. Jos lääkäri ei pysty arvioimaan ihomuutosta silmämääräisesti tai dermatoskoopilla, se poistetaan ja lähetetään patologille, joka antaa mikroskooppitason lausunnon.  

Miten vanheneminen vaikuttaa ihoon?

Ihon ikääntyessä pigmenttiluomien määrä vähenee, mutta tilalle voi ilmaantua kirsikkaluomia tai rasvasyyliä. Ne ovat vaarattomia, mutta kutinan tai kosmeettisen haitan vuoksi voivat olla kiusallisia.

Iho muistaa vuosien saatossa auringosta saadun ultraviolettisädealtistuksen. Myöhemmällä iällä altistus voi näkyä esimerkiksi aurinkokeratoosina, joka hoitamattomana voi edetä pahanlaatuiseksi okasolusyöväksi. Valoalueiden, eli kasvojen ja kämmenselkien punoittavia ja hilseileviä laikkuja on hyvä pitää silmällä ja käydä näyttämässä ihotauteihin erikoistuneelle asiantuntijalle.

Suurin osa ihomuutoksista on hyvälaatuisia, eivätkä välttämättä tarvitse hoitoa. Ihotautilääkärin arvio vähentää turhia pelkoja. Hoitoa vaativien ihomuutosten kohdalla potilaat usein yllättyvät positiivisesti, sillä toimenpiteet ovat yleensä nopeita, pieniä ja helppoja.

Ihomuutosten hoitokeinoja

  • Leikkaus ja ompeleet paikallispuudutuksessa
  • Kryo- eli jäädytyshoito = pinnallisten ihomuutosten poisto nestetyppisuihkulla
  • Kyretointi = hyvälaatuisen ihomuutoksen poisto raaputtamalla ilman ompeleita
  • Hiilidioksidilaser = hyvälaatuisten luomien ja syylien poisto höyrystämällä
  • Verisuonilaser = sopii esimerkiksi couperosa-ihon hoitoon

Ajanvaraus

Tarkistuta ihomuutoksesi Aavan ihotautien erikoislääkärillä. Varaa aikasi nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla 010 380 3838.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Video ihomuutoksista

Katso ihotautien erikoislääkäri Pekka Aution haastattelu koskien ihomuutoksia.

Seuraavat vapaat ajat

Hinnasto

Ihotautilääkärin vastaanotto enintään 30 min
alk.
132.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa