Influenssarokotus

Ajankohtaista marraskuussa 2020: influenssarokotteiden saatavuus on heikko koko maassa, ja siksi rokotusaikoja on valitettavasti vain vähän tarjoilla. Pahoittelemme tilannetta.

Influenssarokotus on ajankohtainen erityisesti syksyisin. Influenssa on epidemioina etenevä virustauti. Influenssarokotus kannattaa ottaa mieluiten hyvissä ajoin ennen epidemiaa, mutta sen ehtii ottamaan epidemian alkuvaiheessakin.

Tartunnan voi saada kuka tahansa – myös perusterve – ja tauti voi olla raju. Erityisesti riskiryhmäläiset kuten sydän- ja verisuonisairaat, keuhkosairaat, vanhukset ja muut joilla on alhainen vastustuskyky voivat saada influenssarokotuksesta helpotusta talvikauden tartuntakauteen.

IInfluenssarokotus ja koronavirus

Influenssarokotus on tärkeä koronaepidemian aikanakin. Kaikkien hengitystieinfektioiden ehkäisy helpottaa koronan tunnistamista ja testaustarvetta.

Huomioithan rokotusaikaa varatessasi seuraavat asiat:

  • Noudata omaa rokotusaikaasi, ja huolehdi paikan päällä turvaväleistä sekä käsihygieniasta.
  • Rokotusvastaanotolle saa tulla vain täysin oireettomana.
  • Aavassa rokottavalla hoitajalla on hengityssuojain, asiakas voi itse ottaa mukaan oman hengityssuojaimen.

Mikä on flunssan ja influenssan ero?

Influenssa on virusten aiheuttama äkillinen ja vakavampi ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaa aiheuttavia viruksia on kahta päätyyppiä: A- ja B-viruksia, joista A-tyyppi jakautuu useaan alatyyppiin. Influenssakausi alkaa tyypillisesti vuoden vaihteessa ja kestää 2-3 kuukautta.

Flunssa taas on puhekielen nimitys nuhakuumeelle eli lievälle ylähengitystien infektiosairaudelle. Flunssan ja influenssan erottaa oireista.

”Flunssan oireet taas painottuvat selkeästi ylähengitysteihin eli oireisiin kuuluu kova nuha, tukkoisuus, kurkun karheus, päänsärky, joskus lievä lämmön nousu ja lievä yskä. Influenssan tyypillisiä oireita ovat korkea kuume, lihassärky, päänsärky ja huonovointisuus. Muita oireita ovat kuiva yskä, kurkkukipu, nuha ja nenän tukkoisuus. Lapsilla voi esiintyä myös suolisto-oireita”, kertoo Aavan työterveyshuollon ylilääkäri Timo Vänttinen.

Influenssa paranee perusterveellä yleensä 1-2 viikossa. Tauti on tavallisesti voimakasoireisempi kuin tavallinen nuhakuume eli flunssa.

Rokote

Tehokkain suoja influenssaa vastaan on rokote, joka tulisi ottaa vuosittain ja ennen epidemian alkamista marras-joulukuussa. Jokaiselle kaudelle valmistetaan aina uusi rokote, jossa on mukana todennäköisimmät liikkeellä olevat A- ja B-tyyppien viruskannat.

Aavassa on talvikaudella 2020-2021 käytössä VaxigripTetra™ influenssarokote. Rokote sisältää kahta A-tyypin ja kahta B-tyypin virusta. Rokote antaa siis suojaa neljälle eri influenssavirukselle. Rokotteesta ei voi saada influenssaa.

Rokote annetaan injektiona olkavarteen. Pieni osa rokotetuista voi saada lieviä flunssan kaltaisia oireita rokotuksen jälkeen, ja rokotekohta voi punoittaa ja tuntua aralta, mutta oireet häviävät parissa päivässä. Allergisia reaktioita ilmenee erittäin harvoin. Suojan kehittyminen vie noin kaksi viikkoa.

Influenssarokotteen hyödyt

  • Rokote ehkäisee jopa 80 prosenttia työikäisten ja perusterveiden influenssoista.

  • Vaikka teho ei ole 100-prosenttinen, rokotetun henkilön sairastuessa taudin kesto on lyhempi ja oireet lievempiä.

  • Rokote estää taudin leviämistä kotona ja työpaikalla.

  • Rokote vähentää jälkitauteja, kuten korvatulehduksia ja keuhkokuumeita.

Näin saat influenssarokotuksen

Lääkärikeskus Aavan työterveyshoitajat ja sairaanhoitajat antavat influenssarokotuksia.

Varaa 10 min aika omalle työterveyshoitajallesi tai sairaanhoitajalle Aavan nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 3838.

Influenssa rokotteen hinta on vuonna 2020 39,50 euroa (sisältää hoitajan antaman pistoksen sekä rokotteen). 

Seuraavat vapaat ajat

Hinnasto

Influenssarokote

Sisältää hoitajan antaman pistoksen sekä rokotteen.

39.50 €

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa