Influenssarokotus

Influenssarokotus on ajankohtainen erityisesti syksyisin. Influenssa on epidemioina etenevä virustauti. Tartunnan voi saada kuka tahansa – myös perusterve. Erityisesti riskiryhmät, kuten lapset ja vanhukset sekä esimerkiksi astmaatikot, voivat saada influenssarokotuksesta helpotusta talvikauden tartuntakauteen.

Influenssarokotus on tärkeä rokote myös matkailijoille. Epidemioita esiintyy talvikautena ympäri maailmaa, eteläisellä pallonpuoliskolla influenssaan voi sairastua Suomen kesäkuukausina. Tropiikissa influenssaa esiintyy ympäri vuoden.

Mikä on flunssan ja influenssan ero?

Influenssa on virusten aiheuttama äkillinen ja vakavampi ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaa aiheuttavia viruksia on kahta päätyyppiä: A- ja B-viruksia, joista A-tyyppi jakautuu useaan alatyyppiin. Influenssakausi alkaa tyypillisesti vuoden vaihteessa ja kestää 2-3 kuukautta.

Flunssa taas on puhekielen nimitys nuhakuumeelle eli lievälle ylähengitystien infektiosairaudelle. Flunssan ja influenssan erottaa oireista.

”Flunssan oireet taas painottuvat selkeästi ylähengitysteihin eli oireisiin kuuluu kova nuha, tukkoisuus, kurkun karheus, päänsärky, joskus lievä lämmön nousu ja lievä yskä. Influenssaan taas kuuluu nopeasti nouseva korkea kuume, kurkkukipu, lihassärky ja kuiva yskä. Nuha ei ole influenssassa keskeinen oire”, kertoo Aavan työterveyshuollon ylilääkäri Timo Vänttinen.

Rokote

Tehokkain suoja influenssaa vastaan on rokote, joka tulisi ottaa vuosittain ja ennen epidemian alkamista marras-joulukuussa. Jokaiselle kaudelle valmistetaan aina uusi rokote, jossa on mukana todennäköisimmät liikkeellä olevat A- ja B-tyyppien viruskannat.

Aavassa on talvikaudella 2019-2020 käytössä VaxigripTetra™ influenssarokote. Rokote sisältää kahta A-tyypin ja kahta B-tyypin virusta. Rokote antaa siis suojaa neljälle eri influenssavirukselle. Rokotteesta ei voi saada influenssaa.

Rokote annetaan injektiona olkavarteen. Pieni osa rokotetuista voi saada lieviä flunssan kaltaisia oireita rokotuksen jälkeen, ja rokotekohta voi punoittaa ja tuntua aralta, mutta oireet häviävät parissa päivässä. Allergisia reaktioita ilmenee erittäin harvoin. Suojan kehittyminen vie noin kaksi viikkoa.

Influenssarokotteen hyödyt

  • Rokote ehkäisee jopa 80 prosenttia työikäisten ja perusterveiden influenssoista.

  • Vaikka teho ei ole 100-prosenttinen, rokotetun henkilön sairastuessa taudin kesto on lyhempi ja oireet lievempiä.

  • Rokote estää taudin leviämistä kotona ja työpaikalla.

  • Rokote vähentää jälkitauteja, kuten korvatulehduksia ja keuhkokuumeita.

Näin saat influenssarokotuksen

Lääkärikeskus Aavan työterveyshoitajat ja sairaanhoitajat antavat influenssarokotuksia.

Varaa 10 min aika omalle työterveyshoitajallesi tai sairaanhoitajalle Aavan nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 3838.

Seuraavat vapaat ajat

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa