Juveniili osteokondritis dissekans (JOD, OCD)

Kyseessä on kasvuikäisen nivelruston ja sen alaisen luun vaurio, jonka syy on monitahoinen: toistuva rasitus tai vammat liikunnallisesti aktiivisilla lapsilla ja nuorilla ovat kuitenkin todennäköisesti kaksi tärkeintä taustatekijää. JOD sijaitsee tavallisimmin reisiluun sisemmässä nivelnastassa, harvemmin reisiluun ulommassa nivelnastassa, polvilumpiossa, nilkan telaluussa tai olkaluun ulommassa nivelnastassa.

Oireet

Pääoireena on rasitukseen liittyvä kipu. Osalla potilaista on alta pettämis- tai lukko-oireita, joillakin turvotusta (tällöin JOD pesäke on usein irronnut tai irtoamassa).

Löydökset

JOD on huonosti diagnostisoitavissa kliinisesti. Osalla potilaista saattaa tuntua painoarkuutta vauriokohdalla tai nivelessä on lievä liikerajoitus. JOD pesäke näkyy useimmiten röntgenkuvassa, mutta pesäkettä peittävän nivelruston kunto on parhaiten arvioitavissa magneettitutkimuksella (MRI) tai nivelen tähystysleikkauksessa (artroskopia).

Luonnollinen kulku

Mikäli JOD todetaan ennen kasvupyrähdystä, valtaosa potilaista paranee oireettomaksi. Myöhemmällä iällä tai jos JOD ei osoita paranemisen merkkejä, voidaan joutua leikkaushoitoon.

Hoito

Tavoitteena on säilyttää nivelrusto ehjänä ja estää JOD -pesäkkeen irtoaminen ja siitä aiheutuva ennenaikainen nivelkuluma. Hoito toteutetaan vähentämällä mekaanista rasitusta 3-6 kuukauden ajan (=liikuntakielto). Tarvittaessa kasvuikäisen liikuntarajoitus voidaan toteuttaa käyttämällä tarrakiinnitteistä polven liikettä rajoittavaa tukea tai jopa kipsihylsyä. Röntgenkuvaus uusitaan 4-6 kuukauden välein –lopullinen paraneminen tapahtuu keskimäärin 12–18 kuukaudessa.

Leikkaushoito on aiheellista, mikäli epäillään nivelrustovauriota tai JOD pesäkkeen irtoamista. Pesäke kiinnitetään näissä tapauksissa mahdollisuuksien mukaan takaisin irtoamiskohtaansa – liikuntaharrastuksiin paluu tapahtuu tavallisesti 3-4 kuukauden kuluttua toimenpiteestä.

 

Viitteet:
Hefti F, Bequiristain J, Krauspe R, Möller-Madsen B, Riccio V, Tschauner C, Wetzel R, Zeller R.
Osteochondritis dissecans: a multicenter study of the European Pediatric Orthopedic Society. J Ped Orthop B. 1999 Oct;8(4):231-45.
Kramer J, Stiglbauer R, Engel A et al. MR contrast arthrography (MRA) in osteochondritis dissecans. J Comput Assist Tomogr 1992;16(2):254-260.

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa