Kaihileikkauksen esitutkimus

Epäiletkö itselläsi harmaakaihia? Varaa aika kaihileikkauksen esitutkimukseen. Siinä tehdään arvio kaihileikkauksen tarpeesta. Tutkimus tehdään ennen kaihileikkausta kaikille leikkauspotilaillemme. Aavassa pääset kaihileikkaukseen nopeasti, juuri siinä vaiheessa sairautta, kun itse haluat.

Milloin kaihileikkauksen esitutkimus tehdään?

Harmaakaihilla tarkoitetaan silmän linssin eli mykiön samentumista. Seurauksena mykiö läpäisee valoa huonosti ja näkö heikkenee. Etenkin hämärässä näkeminen vaikeutuu. Harmaakaihi voi aiheuttaa myös lisääntyvää häikäistymistä ja värimaailma saattaa muuttua.

Ikääntyminen on harmaakaihin tärkein riskitekijä: alkavia harmaakaihimuutoksia todetn tyypillisesti jo 65 ikävuoden jälkeen. Ajan myötä harmaakaihi tulee kaikille. On kuitenkin yksilöllistä, missä iässä se alkaa haitata näkemistä.

Mikäli epäilet itselläsi harmaakaihia, tai sinulla on jo todettu kaihi ja olet saanut silmälääkäriltäsi lähetteen kaihileikkaukseen, varaa aika kaihileikkauksen esitutkimukseen. Tutkimus tehdään ennen kaihileikkausta kaikille leikkauspotilaillemme. Aavassa pääset kaihileikkaukseen nopeasti, siinä vaiheessa sairautta, kun itse haluat.

Mitä kaihileikkauksen esitutkimuksessa tehdään?

Kaihileikkauksen esitutkimuksessa tapaat leikkaavan lääkärisi ja kaihihoitajan.

  • Leikkaava lääkäri tutkii silmäsi huolellisesti ja valitsee kanssasi yhdessä sinulle sopivan tekomykiön.
  • Lääkäri käy kanssasi kaihileikkauksen kulun läpi sekä kertoo siihen valmistautumisesta ja siihen liittyvistä riskeistä. Pääsääntöisesti kaihileikkaus on varsin turvallinen. Siihen kannattaa mennä, koska se on erityisesti näköä parantava toimenpide.
  • Kaihihoitaja ottaa vastaanoton yhteydessä molemmista silmistä laitteella mittoja tekomykiön voimakkuuden määrittämiseksi. Lopuksi hoitaja varmistaa kanssasi leikkausajan ja saat ohjeet leikkaukseen valmistautumisesta. 
  • Tutkimuksessa käytetään mustuaisia laajentavia silmätippoja. Seurauksena näkö voi hetkellisesti sumentua.

Mitä kaihileikkauksen esitutkimukseen tulee ottaa mukaan?

Ota mukaan kaihileikkauksen esitutkimukseen mahdollinen lähete silmälääkäriltä tai tiedot viimeisestä silmälääkärikäynnistä. Voit myös tulla tutkimukseen ilman lähetettä, jos epäilet sairastavasi harmaakaihia. Esitutkimus on arvio kaihileikkauksen tarpeesta.

Ota lisäksi mukaan tiedot silmälasivahvuuksista, käyttämästäsi lääkityksestä ja tiedot silmäsairauksista. Huomioithan, että autolla ei voi ajaa kaihileikkauksen esitutkimuksen jälkeen, koska tutkimuksessa käytetään mustuaisia laajentavia silmätippoja. Täytä etukäteen esitietolomake.

Esitutkimuksen kesto

Kaihileikkauksen esitutkimukseen on hyvä varata aikaa 1,5 tuntia. 

Ajanvaraus

Jätä soittopyyntö Aavan kaihihoitajille soittamalla 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa silmätautien erikoislääkäri Petri Järventausta.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
hanna Hanna Kankainen-Aho Aavan ja Pikkujätin liiketoimintajohtajaksi – ”Yritys tuottaa, kun ihmiset voivat hyvin”
Aavassa Kankainen-Ahoa houkutteli suomalaisuus, arvopohjalta johdettu perheyritys ja mahdollisuus kehittää työterveyden palveluita vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.
Lue lisää
Aava60 Lääkärikeskus Aava täyttää 60 vuotta – keräämme historiikkiin asiakkaidemme muistoja vuosien varrelta
Aavan 60-vuotinen historia pistetään kirjoihin ja kansiin. Historiikkiin toivotaan mukaan muistoja niin henkilöstöltämme kuin asiakkailtamme.
Lue lisää
sikiön Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille
Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää