Keskenmenoneuvola

Hyvin hoidetun keskenmenon jälkeen on helpompi suunnata eteenpäin

Keskenmenot ovat yleisiä. Raskauden päättyminen kesken voi olla hyvinkin traumaattinen kokemus, joka tuo pintaan suurta surua, sekä huolta omasta terveydestä ja tulevaisuudesta. Keskenmenoneuvola on avoin kaikille. Keskenmenoon liittyvissä huolissa ja kysymyksissä voit myös varata keskenmenoneuvolan lääkäreiltä etävastaanottoajan.

Keskenmenoneuvolaan voi hakeutua kun toivoo:

  • Lääkärin neuvontaa ja tilannekartoituksen
  • Keskenmenon lääkkeellistä hoitoa
  • Keskenmenon jälkitarkastuksen ultraäänitutkimuksineen
  • Psyykkistä tukea
  • Arvion jatkotutkimusten ja jatkoseurannan tarpeesta seuraavien raskauksien varalle

Neuvolaamme voi hakeutua epäiltäessä keskenmenoa, tai sen tapahduttua. Voit tulla myös jälkitarkastukseen silloin, kun hoito on annettu muualla, esimerkiksi julkisen terveydenhuollon piirissä.

Jälkitarkastuksessa pohditaan yhdessä huolella, onko taustalla terveystekijöitä, joihin tulisi reagoida seuraavia raskauksia ja naisen hyvinvointia ajatellen. Psyykkistä tukea keskenmenotilanteiden tunteisiin ja reaktioihin perehtyneen psykoterapeutin vastaanotolla järjestyy viiveettä kaikille sitä tarvitseville.

Terapeutti keskenmenon tai vauvan menetyksen tukena

Raskauden keskeytyminen on yleensä aina vaikea ja raskas kokemus. Aivan erityisen raskas se on silloin, kun keskenmeno on toistuva tai raskauden alkamista on jo toivottu ja odotettu pidempään, tai se on alkanut lapsettomuushoidoilla. Käsittelemättömät vaikeat kokemukset voivat monella tavalla varjostaa niin fyysistä kuin psyykkistäkin toipumista ja luottamusta tulevaan. Menetyksiin liittyvä suru ja pettymys voivat ymmärrettävästi vaikuttaa myös parisuhteeseen ja sen toimivuuteen. 

Psyykkinen tuki tai psykoterapeuttinen hoito ja sen kesto suunnitellaan yhdessä potilaan kanssa. Vastaanotolle voit tulla yksin tai yhdessä puolisosi kanssa. Työskentely voi olla akuutissa tilanteessa muutama yksittäinen tapaaminen tai sen voidaan suunnitella tarvittaessa jatkuvan pidempänä.

Keskenmenojen tai vauvan menetyksen jälkeisessä raskaudessa aktivoituvat usein menetykseen ja aiempiin kokemuksiin liittyvät vaikeat muistot.  Vanhemmat ja aivan erityisesti odottava äiti voi tarvita riittävän hyvää raskauden aikaista kokonaishoitoa, mihin olennaisena osana liittyy myös psyykkinen tuki. Sen myötä turvallisuuden tunne ja luottamus raskauden hyvään etenemiseen ja odotetun vauvan hyvinvointiin voi lisääntyä, ja se tukee valmistautumista synnytykseen ja odotetun vauvan vanhemmuuteen. Riittävän tuen ja hoidon myötä voi odotukseen rakentua myös iloa ja nautintoa. 

Ajanvaraus

Varaa aika keskenmenoneuvolamme lääkärille tai terapeutille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

 

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa