Kolposkopia eli kohdunsuun tähystys

Mikä on kohdunsuun tähystys eli kolposkopia ja milloin se on syytä tehdä?

Kolposkopiassa tutkitaan kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten aluetta suurentavalla, optisella laitteella. Tutkimuksen suorittaa gynekologi, joka on perehtynyt kohdunsuun tähystykseen ja kohdunsuun, emättimen ja ulkosynnytinten alueen sairauksien hoitoon.

Kolposkopia-tutkimuksen aiheita ovat:

  • Papa-muutosten tarkempi selvittely
  • Korkeanriskin papilloomavirus (erityisesti toistuvasti positiivinen löydös)
  • kohdunkaulan syövän tai syövän esiasteen epäily
  • annetun hoidon (esimerkiksi sähkösilmukka- eli loop-hoidon) jälkeinen seuranta
  • emättimen tai ulkosynnytinten haavauma, joka ei parane
  • toistuvat ylimääräiset vuodot esimerkiksi yhdynnän jälkeen
  • kohdunsuun, emättimen ja ulkosynnyttimien muutosten tai oireiden tarkempi selvittely

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimusta ei voi tehdä kuukautisten aikaan.

Tutkimuksen kulku

Tutkimus tehdään gynekologisella vastaanotolla, erikseen kolposkopiaa varten varatulla ajalla. Puudutusta tai lääkitystä ei tarvita. Emättimeen asetetaan tähystin, jonka avulla emätintä ja kohdunnapukkaa voidaan tarkastella sekä paljaalla silmällä että suurennuksella. Poikkeavuuksien näkymistä voidaan helpottaa laimealla etikkaliuoksella. Yleensä tutkimuksen yhteydessä otetaan pieniä pinnallisia kudosnäytteitä. Näytteiden otto voi tuntua hetkellisesti kivuliaalta tai epämiellyttävältä. Näytteenotto ulkosynnytinten alueelta tapahtuu paikallispuudutuksessa.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen on syytä varata hetki lepäämiseen. Sairaslomalle ei ole tarvetta. Veristä jälkivuotoa voi esiintyä muutamia päiviä, tällöin on syytä välttää yhdyntää, ammekylpyjä ja tamponinkäyttöä. Mikäli vuoto on runsasta tai hyytymäistä, tai ilmaantuu tulehduksen merkkejä (pahanhajuinen vuoto, kuume, kipu) on syytä ottaa yhteyttä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin.

Jatkohoito

Tutkimustulosten valmistuttua gynekologi tekee päätöksen jatkoseurannasta ja/tai mahdollisesta jatkohoidosta. Tutkimustuloksista ilmoitetaan potilaalle sovitulla tavalla joko puhelimitse tai kirjeitse. Mikäli muutosten laatu vaatii muuta hoitoa kuin seurantaa, ohjelmoidaan uusi käynti ja muutosalue poistetaan kohdunsuulta paikallispuudutuksessa ns. sähkösilmukkahoidolla (loop). Hoidon aihe mietitään aina huolella, koska lievien muutosten luonnollinen paranemistaipumus ilman hoitoakin on suuri.

Ajanvaraus

Tutkimuksen tarpeesta omalla kohdalla voi keskustella oman gynekologin kanssa. Aavassa nämä tutkimukset ja niihin liittyvä erikoisosaaminen on keskitetty Naisten Aava Kamppiin, tutkimukseen Aavassa pääsee viiveettä. Ajanvaraus toimenpiteeseen tapahtuu puhelimitse p. 010 380 5100.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Kohdunsuun tähystys eli kolposkopia ei sisällä kudosnäytteen ottoa
alk.
273.00 €
Kohdunsuun tähystys eli kolposkopia sisältäen kudosnäytteiden oton puudutuksessa sekä näytteen tutkimisen
475.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa