Koronaviruksen antigeenitesti, pikatesti

Aava Kampissa, Järvenpäässä, Keravalla, Turussa, Tampereella, Hyvinkäällä, Tapiolassa ja Aviapoliksessa on käytössä ArcDian mariPOC® COVID-19 antigeenitesti koronaviruksen tunnistamiseen. Testi voidaan ottaa itsenäisenä tutkimuksena, tai osana pakettia, jolloin pikatestin lisäksi otetaan samalla PCR-testi. Testi osoittaa sairastaako henkilö koronavirusinfektiota parhaillaan. Antigeenitestiin tarvitaan lääkärin lähete tai se voidaan tehdä osana matkustajan koronatestausta, jolloin sairaanhoitaja tekee lähetteen tutkimukseen.

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, varaathan ensin ajan omalle työterveyslääkärillesi tai lääkärin etävastaanotolle. 

Missä tilanteessa antigeenitesti tehdään?

Antigeenitesti soveltuu testiksi silloin, kun on oireita ja oireiden alkamisesta on alle viikko. Testi on luotettavin oireiden ensimmäisinä päivinä. Se ei ole yhtä herkkä kuin PCR-testi, mutta sen etuna on nopeus. Tuloksen saa nopeimmillaan jopa puolessa tunnissa.

Arvio testauksen tarpeellisuudesta tehdään ensisijaisesti lääkärin etävastaanotolla. Lähetteen kirjoittava lääkäri määrittää, mikä testeistä soveltuu tilanteeseesi paremmin. Sinun ei itse tarvitse osata pyytää tiettyä koronavirustestiä.  

Varaa aika yleislääkärin etävastaanotolle

Miten koronavirustestiin varataan aika?

Kun lääkäri on haastatellut potilasta ja todennut etävastaanotolla tutkimuksen tarpeen, hän tekee sähköisen lähetteen testitutkimukseen. Tässä yhteydessä sovitaan myös miten tutkimustulos ilmoitetaan potilaalle.

Koronatestiajan voi varata kätevästi netistä itselle sopivasta toimipisteestä. Nettiajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen, eli pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Mikäli testattavalla ei ole näitä, ajan voi varata asiakaspalvelustamme  010 380 3838

Potilas on kotona karanteenin kaltaisissa olosuhteissa sekä näytteenottoaikaa että testituloksia odottaessaan.

Mikäli lääkäri arvioi, etteivät koronavirustestauksen kriteerit täyty, potilas saa lääkäriltä kotihoito-ohjeet.

Todistus negatiivisesta koronatestituloksesta:

Antigeenitesti voidaan tarvita myös osana matkustajan koronatodistusta. Ohjeet sairaanhoitajan koronatodistusta varten löydät täältä: Koronatodistus 

Missä koronaviruksen antigeenitestausta tehdään?

Tarkemmat saapumisohjeet lähetetään testattavalle, kun näytteenottoaika on varattu.

Antigeenitestiin valmistautuminen ja saapuminen

Kun asiakas on varannut ajan testaukseen, lähetämme valmistautumis- ja saapumisohjeet tekstiviestillä sekä meilitse.

Löydät yleiset saapumisohjeet sekä testauspaikkojen osoitteet ja ajo-ohjeet täältä.

Sovittua testausaikaa tulee noudattaa täsmällisesti, jotta testauspaikalle ei synny jonoa. Muistathan ottaa henkilötodistuksen mukaan näytteenottoon.

Antigeenitestin näyte otetaan samalla tavalla kuin koronavirustestin (PCR) näyte, eli näytteenottotikulla nenänielusta. Näytteenotto voi tuntua ikävältä, mutta on nopeasti ohi. 

Pika-antigeenitestin tulokset

Antigeenitesti valmistuu nopeimillaan jopa puolessa tunnissa. Tulosta odottaessa testattavan tulee olla karanteenin kaltaisissa oloissa kotona. Valmis tulos on nähtävillä Aavan sivuilla Omissa terveystiedoissasi. Vastaus lisätään myös Kanta-palveluun.

Mikäli tuloksesi on positiivinen, Aavan lääkäri ottaa sinuun yhteyttä ennakkoon sovitulla tavalla ja saat toiminta- ja kotihoito-ohjeet jatkoa varten. Henkilökuntamme selvittää sinulta puhelimitse myös tartuntaketjuun liittyviä taustatietoja, ja ilmoittaa tietosi kotikuntasi tartuntatautivastaavalle. Saat pian myös yhteydenoton kotikuntasi infektiolääkäriltä, joka tekee virallisen päätöksen eristyksestä ja antaa tarkempaa tietoa mahdolliseen jatkohoitoon liittyen.

Mikäli tuloksesi on negatiivinen, mutta tarvitset kotihoito-ohjeita tai jatkohoitosuunnitelman, sovi yhteydenottotapa hoitavan lääkärisi kanssa.

Antigeenitestin hinta ja maksaminen

Antigeenitestin hinta Aavassa on 160 euroa. Kela-korvaus lääkärin lähetteen perusteella tehdystä testistä on 36 euroa.

Pakettitutkimuksen (antigeenitesti + PCR-testi) hinta on 287 euroa, josta Kela-korvaus on 136 euroa.

Huomaathan, että etävastaanotto tai puhelinaika, jossa lääkäri kertoo tuloksen ja tekee arvion sekä suunnitelman jatkohoidosta, on erikseen laskutettava vastaanotto. Testattavalle lähetetään lasku kotiin tutkimuksen jälkeen. 

Hinnasto

COVID-19 koronavirustauti, nukleiinihappo (kval) (PCR-testi)

Koronavirustestauksen hinta Aavassa on yksityisasiakkaalle Kela-korvauksen jälkeen 89 euroa. Kela-korvauksen saa lääkärin lähetteen perusteella tehdystä testeistä. Kela-korvausta ei saa mikäli testi tehdään oireettomalle potilaalle matkustustodistusta tms. varten. 

189.00 €
pelkkä testi
COVID-19-koronavirustauti, antigeeniosoitus

Koronavirustestauksen hinta Aavassa on yksityisasiakkaalle Kela-korvauksen jälkeen 124 euroa. Kela-korvauksen saa lääkärin lähetteen perusteella tehdystä testeistä. Kela-korvausta ei saa mikäli testi tehdään oireettomalle potilaalle matkustustodistusta tms. varten. 

160.00 €
pelkkä testi
COVID-19 nukleiinihappo (PCR) + antigeeninosoitus, yhdistelmätutkimus

Hinta Aavassa on yksityisasiakkaalle Kela-korvauksen jälkeen 131 euroa. Kela-korvauksen saa lääkärin lähetteen perusteella tehdystä testeistä. Kela-korvausta ei saa mikäli testi tehdään oireettomalle potilaalle matkustustodistusta tms. varten. 

267.00 €
pelkkä testi
COVID-19 -koronavirustauti, IgG/IgM-vasta-aineet
92.30 €
pelkkä testi
COVID testit hoitajan lähetteellä:

Sairaanhoitajan vastaanotosta ja koronatodistuksesta lähetämme sinulle laskun kotiin tai sen voi maksaa toimipisteessä todistusta haettaessa.

 

Palvelut eivät ole hoitajan lähetteellä Kela-korvattavia.

 

Otathan huomioon, että laskutamme sairaanhoitajan työn osuuden, vaikka peruisit koronanäytteenottoon tulon määräaikaan mennessä (12 h ennen näytteenottoa). 

Sairaanhoitajan lähete ja todistus PCR tutkimuksella
245.00 €
Sairaanhoitajan lähete ja todistus PCR + vasta-ainetutkimuksella
337.30 €
Sairaanhoitajan lähete ja todistus PCR+antigeenitutkimuksella
323.00 €
Sairaanhoitajan lähete ja todistus antigeenitutkimuksella
139.00 €
Sairaanhoitajan kirjoittama todistus lääkärin määräämästä covid testistä, kun tulos on ollut negatiivinen
32.00 €

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa