Laaja unitutkimus

Unihäiriöitä on yli 80, ja ihmisellä voi esiintyä useampia unihäiriöitä samanaikaisesti. Laaja unitutkimus eli unipolygrafia on nimensä mukaisesti tutkimus, jonka avulla pystytään laaja-alaisesti diagnosoimaan ja määrittämään erilaisia unihäiriöitä ja nukkumiseen liittyviä ongelmia. Tutkimusta kutsutaan toisinaan myös nimellä polysomnografia.

Laaja unitutkimus on ainoa tapa nähdä unen tarkka rakenne. Tutkimuksessa eritellään selvästi ja luotettavasti eri unen vaiheet sekä lyhyetkin unen laatua rikkovat havahtumiset. Unen lisäksi tutkimuksessa rekisteröidään elimistön toimintaa.

Mitä laaja unipolygrafia kertoo?

Laajan unitutkimuksen keskiössä on aivosähkökäyrä (EEG) ja silmien liikkeet (EOG), joiden perusteella nähdään luotettavasti tutkittavan unen tarkka rakenne. Univaiheiden prosentuaalisten määrien, nukahtamisviiveiden ja havahtumisten perusteella pystytään löytämään syitä ja seurauksia huonolaatuisen unen ja päiväaikaisen väsymyksen taustalta.

Tarkan univaiheluokituksen lisäksi laajassa unitutkimuksessa rekisteröidään yön aikana

  • hengityksen ilmavirtaus
  • kuorsaus
  • hengitysliikkeet rintakehältä ja ylävatsalta
  • nukkuma-asento
  • raajaliikkeet
  • EKG (sydänsähkökäyrä)
  • bruxismi (hampaiden narskuttelu).

Milloin laajaa unitutkimusta tarvitaan?

Pitkäaikaisten unihäiriöiden ja huonon unen taustalla voi olla useita eri tekijöitä, joten myös oireet saattavat olla moninaisia. Tyypillisimpiä unta vaikeuttavia asioita ovat nukahtamisen vaikeus, yölliset heräämiset ja havahtumiset, kuorsaus, hengityskatkokset, levottomat jalat, ahdistuneisuus ja väsymys. Unihäiriöstä voi kertoa myös mielialan muutokset, vireyden nopea vaihtelu, toistuva sairastelu tai muistiongelmat. Myös verenpaineen tai verensokerin heilahtelu voi viitata unihäiriöön.

Jos huomaat itselläsi tai läheiselläsi oireita, joiden syy saattaisi olla unihäiriö tai huonolaatuinen uni, laaja unitutkimus on keino selvittää oireiden takana oleva täsmällinen syy.

Miten tutkimukseen hakeudutaan?

Laajaa unitutkimusta tarvitaan toisinaan pitkäaikaisen uniongelman selvittelyssä. Laajaan unitutkimukseen hakeudutaan tyypillisesti Uni Aavan lääkärin ensikäynnin kautta, jolloin unilääkäri tekee alkukartoituksen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen tutkimukseen. Laajaan unitutkimukseen voi varata ajan Uni Aavassa suoraan, jos on saanut erikoislääkärin muualla kirjoittaman lähetteen ko. tutkimukseen.

Miten tutkimus tehdään?

Vaikka tutkimus saattaa kuulostaa monimutkaiselta, on viime vuosien tekninen kehitys tehnyt laitteistoista aiempaa pienempiä ja miellyttävämpiä tutkittaville.

Tutkimus on kivuton ja se pystytään tekemään nykyään luotettavasti kotona. Uni Aavan hoitaja asentaa tutkimuslaitteiston tutkittavalle laboratoriossa iltapäivällä. Asennus kestää noin tunnin. Tutkimusiltana tutkittava viettää normaalin koti-illan, jonka jälkeen hän menee nukkumaan omaan vuoteeseensa. Tuttu nukkumispaikka on tutkimuksen luotettavuuden kannalta merkittävä asia.

Seuraavana aamuna tutkittava irrottaa tutkimuslaitteiston itseltään ja palauttaa sen sovittuna aikana laboratorioon.

Kuinka potilas saa unipolygrafian tulokset?

Potilas varaa tutkimuksen jälkeen ajan Uni Aavan lääkärille. Lääkäri kertoo vastaanotolla tutkimustulokset, samalla laaditaan hoitosuunnitelma.

Ajanvaraus

Varaa aika lääkärin ensikäynnille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Kun varaat aikaa netistä, valitse erikoisalaksi uni. Lääkäri tekee alkukartoituksen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen tutkimukseen.

Onko sinulla jo lähete? Varaa aika laajaan unitutkimukseen soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa unilääkäri Henri Tuomilehto.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää