Lihasten ja nivelten magneettikuvaus

Mikä on lihasten ja nivelten magneettikuvaus ja milloin se on syytä tehdä?

Magneettikuvaus soveltuu erinomaisesti tuki- ja liikuntaelimistön tutkimiseen; sillä on helppo analysoida nivelten, jänteiden, lihasten ja luurakenteiden muutoksia.

Magneettikuvaus on paras menetelmä selkäsairauksien kuvantamiseen; välilevyjen rappeumamuutokset, välilevypullistumat, hermojen pinnetilat ja selkäydinkanavan mahdollinen ahtaus näkyvät erinomaisesti, samoin selkäytimen patologia.

Yleisimmin tutkittuja niveliä ovat polvi, lonkkanivel, olkanivel ja nilkka, mutta myös ranteen monimutkaiset nivelrakenteet ovat tärkeä tutkimuskohde.

Etenkin olkanivelen ja ranteen magneettikuvauksessa käytetään usein myös nivelensisäistä tehosteainetta, joka parantaa rustopinnoista, jänteistä ja nivelsiteistä saatavaa informaatiota.

Epäiltäessä luiden tai pehmytkudosten kasvainta antaa magneettikuvaus ratkaisevan tärkeää tietoa kasvaimen luonteesta ja laajuudesta. 

Urheiluvammat on tärkeä magneettikuvauksen käyttöalue. Etenkin kasvuikäisillä urheilijoilla magneettikuvausta käytetään luuston rasitusvammojen aikaiseen toteamiseen lisävammojen ehkäisemiseksi. Koska haitallista ionisoivaa röntgensäteilyä ei käytetä, on mm. rasitusvammojen paranemisen tarkka seuranta mahdollista.

Magneettikuvauksen hyödyt

Magneettikuvaus on erinomainen tutkimusmenetelmä turvallisuutensa, kivuttomuutensa ja tarkkuutensa vuoksi. Magneettikuvauksessa ei käytetä röntgensäteilyä.

Hyvä pehmytkudosten erotuskyky sekä magneettikuvauksessa käytettävät paikalliskelat mahdollistavat pientenkin anatomisten yksityiskohtien kuvaamisen. Myös luuytimen kuvantaminen on mahdollista.

Magneettikuvaus antaa selkeästi varmempaa ja laajempaa informaatiota ultraäänitutkimukseen ja tavalliseen röntgenkuvaukseen verrattuna.

Tutkimukseen valmistautuminen

Ennen magneettikuvausta täytetään esitietolomake, jossa kartoitetaan kehonsisäiset metalliesineet (proteesit, stentit, metallin sirut, lääkeainepumput jne).

Ota mukaan magneettikuvaukseen tullessasi:

  • Kela-kortti
  • Lääkärin kirjoittama tutkimus- tai hoitomääräys
  • Mahdollinen maksusitoumus

Metalliesineet, elektroniikka, kellot, korut, pankki- ja luottokortit sekä kuulolaitteet jätetään kuvaushuoneen ulkopuolelle pukuhuoneeseen.

Tutkimuksen kulku

Magneettikuvauksessa on mukana aina sekä röntgenhoitaja että potilaan ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri.

Magneettikuvauslaitteessa on kuvaustunneli, joka on ilmastoitu, valaistu ja avoin molemmista päistä. Kuvauslaitteesta kuulu ajoittain melko voimakasta ääntä, joten kuvattavalle annetaan kuulosuojaimet, joista voi kuunnella radiota tai omaa mielimusiikkiaan mukana tuomaltaan CD:ltä.

Röntgenhoitajaan saa tarvittaessa yhteyden koko tutkimuksen ajan. Saattaja voi olla mukana tutkimushuoneessa.

Pienille lapsille tutkimus tehdään anestesialääkärin valvonnassa ja heille erityisesti laadituilla ohjelmilla.

Magneettikuvaus kestää noin 15–35 minuuttia, riippuen kuvattavasta alueesta. Tietyissä nivelkuvauksissa käytetään nivelen sisäistä tehosteainetta. Tehosteaineen käytön tarpeellisuuden määrittelee röntgenlääkäri.

Tutkimuksen jälkeen

Magneettikuvaus ei vaadi jälkihoitoa.

Magneettikuvauksen lausuu aina potilaan ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri. Kuvat ja lausunto lähetetään Aavassa sähköisesti tutkimukseen lähettävälle lääkärille, joka tekee jatkohoitosuunnitelman.

Mikäli nivelen sisäistä tehosteainetta on käytetty, niveltä ei saa rasittaa lähivuorokauden aikana kuvauksen jälkeen.

Ajanvaraus

Ohjaus magneettikuvaukseen tapahtuu hoitavan erikoislääkärin kautta, joka arvioi kuvantamistarpeen potilaskohtaisesti ja tekee lähetteen.

Varaa aika magneettitutkimukseen soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Varaa rintojen, aivojen tai vatsan alueen magneettitutkimukset suoraan Aava Magneetista numerosta 010 380 5520.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Kela-korvaus magneettikuvauksesta

Saadakseen Kela-korvauksen magneettikuvauksesta asiakkaalla tulee olla erikoislääkärin allekirjoittama tutkimus- ja hoitomääräys sekä voimassa oleva Kela-kortti.

Hinnasto

Laaja magneettitutkimus
alk.
529.60 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa