Malarian ehkäisy

Mikä malaria on ja miten malaria tarttuu?

Malaria on Plasmodium-alkueläimen aiheuttama kuumetauti, jota esiintyy trooppisilla vyöhykkeillä. Tauti tarttuu hyttysen välityksellä ihmisestä toiseen. Malariaa ehkäistään lääkkeillä, jotka ovat säännöllisesti otettuina hyvin tehokkaita; mikään lääkitys ei ole 100 %:n varma. Samanaikaisesti on aina syytä suojautua hyttysiltä myös hyttyskarkottein.

Malarialääkitys valitaan yksilöllisesti ja matkakohteen mukaan

Malarian estolääkitys suojaa falciparum-malarialta ja sen aiheuttamilta vakavilta komplikaatioilta. Aava Matkailuklinikan ammattilaisilta saa ajankohtaista tietoa alueista, joilla malarian estolääkitystä suositellaan. 

Aava Matkailuklinikan asiantuntijalääkärit valitsevat sopivan malarialääkkeen. Yksilölliseen valintaan vaikuttavat matkan kesto, matkailijan ikä, mahdollinen raskaus, lääkkeiden vasta-aiheet, krooniset sairaudet ja matkailijan omat toiveet koskien estolääkkeen ottotiheyttä, kestoa ja hintaa.

Malarian estolääkitys on tehokasta vain, kun sitä otetaan säännöllisesti ennen matkaa, sen aikana ja matkan jälkeen. Estolääkkeen annoksen suurentaminen yli suositusten ei lisää suojaa, eikä lääkärin määräämää estolääkitystä ole syytä muuttaa matkan aikana. Malarialääkettä ei pääsääntöisesti tule vaihtaa kesken matkan toiseen valmisteeseen muusta syystä kuin haittavaikutuksen takia.

Suojaudu hyönteisiltä

Hyönteiset levittävät useita infektiotauteja. Huomioi seuraavat seikat, kun suojaudut:

 • Käytä hyttyskarkotteita ja ihoa peittäviä vaaleasävyisiä vaatteita hämärässä ja pimeässä. 
 • Erilaiset hyttyslajit ovat aktiivisia eri vuorokauden aikoina: toiset pimeällä, toiset hämärän aikaan ja toiset päivälläkin varjoisissa paikoissa. Jotkut niistä viihtyvät maalla, toiset kaupungeissa. Hyttyset voivat välittää monia tauteja. Malariahyttynen ruokailee yleensä iltahämärissä ja aamulla ennen auringonnousua.
 • Tehokkain hyttyskarkote sisältää dietyylitoluamidia (=DEET esim.  Hyttysässä+) tai ikaridiinia (Autan). 
 • Karkotteita levitettäessä varo silmien ja suun seutua ja pese kädet levityksen jälkeen. 
 • Laita karkotetta vaatetuksen ulkopuolelle jäävälle ehjälle iholle. Suojaa erityisesti nilkat (karkotetta voi suihkuttaa myös sukkien päälle).
 • Lapsille (yli 2kk) voi käyttää karkotetta, mutta aikuisen kannattaa levittää se lapsen iholle varoen silmiä ja suun ympäristöä. 
 • Hävitä hyttyset makuutiloista hyttysmyrkkysuihkein ennen nukkumaanmenoa. 
 • Käytä vuoteen yllä hyttysverkkoa, verkon reunat työnnetään patjan alle. Karkotteella (permetriini esim. Biokill) käsitelty verkko on tehokkain. 
 • Ilmastoidussa hotellihuoneessa hyttysiä ei yleensä esiinny, kun ovet ja ikkunat pidetään kiinni. 
 • Itä-Afrikan savanneille suositetaan maastonvärisiä vaatteita (tse-tse kärpäsen varalta). 
 • Punkkialueella suojataan erityisesti jalat vaaleilla housuilla ja sukilla (puntti sukan sisään). Iltaisin tehdään punkkitarkastus ja poistetaan puutiaiset iholta ja vaatteista (tarkasta saumat!) 

Malarian oireet ja hoito

Malarian itämisaika hyttysen pistosta oireiden alkuun on yleensä noin 1-2 viikkoa. Tärkein oire on horkkamainen kuume, joka voi tulla yhtäjaksoisena tai jaksoittain. Muita mahdollisia oireita ovat lihas- ja päänsärky, pahoinvointi, oksentelu, yskä, ripuli ja tajunnanhäiriöt.

Malaria-alueella matkailleen on aina syytä hakeutua lääkäriin päivystyksellisesti, jos kuume nousee. Malarian hoitolääkitys on edelleen tehokas.

 Ajanvaraus ja matkan jälkeiset terveysongelmat

Matkan jälkeisissä terveysongelmissa ovat trooppisiin tauteihin perehtyneet lääkärit ovat tavattavissa Aava Matkailuklinikalla. Varaa aika Aava Matkailuklinikalle puhelimitse 010 380 5020 tai 010 380 3838. Aikoja varattavissa myös matkailulääkärille nettiajanvarauksessamme, erikoisalaksi valitaan "matkailulääkäri".

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Seuraavat vapaat ajat

Hinnasto

Matkailuklinikan hoitajan vastaanotto enintään 30 min
42.30 €
Matkailuklinikkahoitajan etävastaanotto enintään 30 min
alk.
36.20 €
Matkailuklinikan lääkärin vastaanotto enintään 30 min
alk.
87.60 €
Matkailulääkärin etävastaanotto enintään 20 min
alk.

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa