Mammografia

Mammografiatutkimuksella on mahdollista päästä rintasyövän jäljille varhain, jolloin syöpä on myös todennäköisimmin parannettavissa. Tutkimuksessa kannattaa siis käydä aina silloin, kun sille on tarve. Mammografiakuvausta ei tarvitse jännittää, Aavan ammattitaitoinen röntgentiimi pitää sinusta hyvää huolta.

Milloin mammografiaan?

Mammografia on rintojen röntgentutkimus, jolla selvitetään rintarauhasen rakennetta ja mahdollisia syöpämuutoksia. Aavassa mammografiatutkimukseen kuuluu aina täydentävä ultraäänitutkimus.

Mammografialle voi olla tarve esimerkiksi, jos:

Alle 40-vuotiailla, raskaana olevilla ja imettävillä naisilla rintojen ensisijainen tutkimusmenetelmä on ultraäänitutkimus. Tarvittaessa ultraääntä täydennetään mammografialla.

Mammografiatutkimus on myös ensisijainen menetelmä 50-69 -vuotiaisen naisten rintasyövän joukkoseulonnassa.

Miten hakeudun mammografiaan?

Mammografiatutkimukseen tarvitaan aina lähete, jonka lääkäri kirjoittaa vastaanoton yhteydessä. Hän sekä kuvausyksikössä toimiva rintojen kuvauksiin perehtynyt röntgenlääkäri arvoivat tapauskohtaisesti, millainen tutkimus kullekin potilaalle on paras. Kuvauksen yhteydessä arvioidaan myös mahdollisten neulanäytteiden tai muiden jatkotutkimusten tarve.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin 30 minuuttia. Esivalmisteluja ei vaadita. Edellisen mammografiatutkimuksen kuvat on hyvä olla mukana, mikäli kuvausta ei ole tehty Aavassa.

Tutkimuksen kulku

Mammografiakuvauksen suorittaa röntgenhoitaja. Tutkimuksessa otetaan yhteensä neljä röntgenkuvaa eli kaksi kuvaa kummastakin rinnasta. Rinta puristetaan kahden levyn väliin tiukasti, jolloin saavutetaan mahdollisimman pieni säderasitus ja kuvista tulee tasalaatuiset. Tutkimus täydennetään ultraäänikuvauksella, jonka suorittaa radiologi. Löydöksen niin vaatiessa otetaan paksuneulanäyte (PNB) tai ohutneulanäyte (ONB), joka lähetetään keskuslaboratorioon patologin tutkittavaksi.

Tarvittaessa lisätutkimuksena voi olla myös rintojen magneettikuvaus.

Tutkimuksen jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on Aavassa toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä. Näytevastaukset menevät suoraan hoitavalle lääkärille ja ovat valmiina yleensä noin viikon kuluessa. Kannustamme paksuneulanäytteiden vastausten kuulemiseen lääkärin vastaanotolla. Röntgenosastomme auttaa sinua ajan varaamisessa.

Ajanvaraus

Onko sinulla jo lähete? Varaa aika mammografiaan soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Tarvitsetko lähetteen? Varaa ensin aika gynekologille, yleislääkärille tai työterveyslääkärin vastaanotolle Aavan asiakaspalvelusta numerosta 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Aava Turku: Varaa aika nettiajanvarauksen kautta tai numerosta 010 380 3850.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Rintarauhasten laaja natiiviröntgen (mammografian ja rintojen ultraäänen yhdistelmätutkimus)

Hinta ei sisällä tarvittaessa otettavia neulanäytteitä eikä patologin lausuntoa. Hintaan lisätään poliklinikka- ja kanta-maksu.

217.60 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa