Mammografia

Mitä mammografialla tutkitaan?

Mammografia eli rintojen röntgentutkimus on ensisijainen yli 40-vuotiailla naisten rintarauhasen tutkimusmenetelmä. Aavassa mammografiatutkimukseen kuuluu aina täydentävä ultraäänitutkimus.

Alle 40-vuotiailla, raskaana olevilla ja imettävillä naisilla ensisijainen tutkimusmenetelmä on rintojen ultraäänitutkimus. Potilaan parhaaksi ultraääntä täydennetään lääketieteellisen harkinnan perusteella näissäkin tilanteissa mammografiatutkimuksella.

Miten hakeudun mammografiaan?

Tutkimukseen täytyy olla lääkärin lähete. Aika varataan haluamasi toimipisteen röntgenosastolta.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimukseen varataan aikaa noin 30 minuuttia. Esivalmisteluja ei vaadita. Edellisen mammografiatutkimuksen kuvat on hyvä olla mukana, mikäli niitä ei ole kuvattu Aavassa.

Tutkimuksen kulku

Mammografiakuvauksen suorittaa röntgenhoitaja. Tutkimuksessa otetaan neljä röntgenkuvaa, kaksi kuvaa aina yhdestä rinnasta. Rinta puristetaan kahden levyn väliin tiukasti, jolloin saavutetaan mahdollisimman pieni säderasitus ja kuvista tulee tasalaatuiset. Tutkimus täydennetään ultraäänikuvauksella, jonka suorittaa radiologi. Löydöksen niin vaatiessa otetaan paksuneulanäyte (PNB) tai ohutneulanäyte (ONB), joka lähetetään keskuslaboratorioon patologin tutkittavaksi.

Tarvittaessa lisätutkimuksena voi olla myös rintojen magneettikuvaus.

Tutkimuksen jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon joka on Aavassa toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä. Näytevastaukset menevät suoraan hoitavalle lääkärille ja ovat valmiina yleensä noin viikon kuluessa. Kannustamme paksuneulanäytteiden vastausten kuulemiseen lääkärin vastaanotolla, röntgenosasto auttaa ajan varaamisessa.

Ajanvaraus

  • Varaa aika mammografiaan soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Maksuvaihtoehdot

Hinnasto

Rintarauhasten laaja natiiviröntgen (mammografian ja rintojen ultraäänen yhdistelmätutkimus)

Hinta ei sisällä tarvittaessa otettavia neulanäytteitä eikä patologin lausuntoa.

197.80 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa