Naisen sterilisaatio

Oletko pohtinut sterilisaatiota ehkäisykeinona? Sterilisaatio on lopullinen toimenpide, joten siihen päädytään huolellisten tutkimusten ja yhdessä lääkärin kanssa käydyn keskustelun jälkeen. Myös tiettyjen lakiehtojen on täytyttyvä. Aava Sairaala Kampissa naisten sterilisaatioita tekevät kokeneet ja ammattitaitoiset gynekologian erikoislääkärimme.

Mitä naisen sterilisaatio tarkoittaa?

Aavassa naisen sterilisaatio tehdään joko katkaisemalla munatorvet eli munanjohtimet tai useimmiten poistamalla ne kokonaan. Näin estetään munasolun hedelmöittyminen munanjohtimessa ja edelleen raskauden alkaminen. Sterilisaatio on lopullinen toimenpide.

Naisen sterilisaatio voidaan tehdä myös puristusrenkailla eli niin sanotuilla klipseillä (toimenpide ei saatavilla Aavassa). Munanjohtimien poiston hyvä puoli on ehkäisytehon varmuus sekä munasarjasyövän riskin pienentyminen.

Kuukautiskiertoon, munasarjojen hormonitoimintaan tai seksuaalisuuteen munatorvien poisto ei vaikuta. Munatorvien poiston on todettu vähentävän munasarjasyövän riskiä noin 60 %.

Milloin naisen sterilisaatio voidaan tehdä?

Sterilisaatio raskauden ehkäisynä tulee kysymykseen, jos perheen lapsiluku on täynnä ja muut ehkäisykeinot eivät ole sopivia. Jotta kriteerit lainsäädännön perusteella täyttyvät, tulee naisen olla käytännössä yli 30-vuotias tai perheessä olla kolme lasta tai enemmän. Muut perustelut vaativat kahden lääkärin tai Valviran lausunnon.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Vastaanotolla leikkaava lääkäri arvioi leikkauksen tarpeellisuuden, leikkausmenetelmän ja leikkaukseen liittyvät riskit. Leikkauspäivä sovitaan yhdessä. Lääkäri ohjelmoi myös tarvittavat tutkimukset ennen leikkausta. Sama hoitava lääkäri huolehtii sinusta koko hoitojakson ajan.

Mahdollisten omegavalmisteiden käyttö ja tupakointi on hyvä lopettaa kuukausi ennen toimenpidettä.

Toimenpiteen kulku

Sterilisaatio tehdään vatsaontelon kautta tähystysleikkauksessa eli laparoskopiassa. Toimenpide on päiväkirurginen ja kestää tavallisesti noin puoli tuntia. Toimenpidettä varten sinut nukutetaan.

Sterilisaatiossa leikkaava kirurgi tekee napaan pienen (noin 1 cm) haavan, jonka kautta viedään kamera. Kameran avulla tarkistetaan vatsaontelon tilanne ja gynekologiset elimet. Vasemmalle puolelle alavatsalle tulee kaksi noin 5 millimetrin kokoista haavaa, joiden kautta munatorvet katkaistaan tai useimmiten poistetaan kokonaan.

Toimenpiteen jälkeen

Leikkauksen jälkeen potilas siirtyy heräämöön vähintään muutamaksi tunniksi. Jos vointi on hyvä, kotiutumaan pääsee jo samana päivänä. Toimenpiteen jälkeiseksi yöksi on hyvä järjestää aikuisen ihmisen seura. Sairausloman tarve on yleensä 2-3 päivää.

Suihkuun voi mennä seuraavana päivänä ja saunaan viikko leikkauksesta. Emättimestä voi tulla pientä vuotoa leikkauksen jälkeen.

Leikkauksessa käytetään sulavia ompeleita, joita ei tarvitse poistaa. Myöskään jälkitarkastusta ei yleensä tarvita. Mikäli toipumisessa ilmenee ongelmia, voit olla yhteydessä leikanneeseen lääkäriin.

Poistetut munatorvet lähetetään patologille tutkittavaksi. Lääkäri sopii kanssasi vastausten kuulemisen.

Sterilisaation raskautta ehkäisevä vaikutus alkaa välittömästi, joten lisäehkäisyä toimenpiteen jälkeen ei tarvita.

Ajanvaraus

Jos toivot sterilisaatiota ehkäisykeinona, voit varata ajan suoraan sterilisaatiotoimenpiteitä Aava Sairaala Kampissa tekevälle gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Aavassa sterilisaatioleikkauksia tekevät kokeneet gynekologian erikoislääkärit Päivi GalambosiAnna LuomarantaRiitta Koivisto-Korander ja Nina Mattsson. Itse toimenpide tehdään Aava Sairaala Kampissa, mutta voit tulla ensimmäiselle vastaanottokäynnille kaikkiin toimipisteisiin, joissa asiantuntijat pitävät vastaanottoa.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Naisen sterilisaatio munatorvien poistolla tähystyksessä (laparoskopia)
alk.
3001.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa