Näkökenttätutkimukset

Näkökenttätutkimuksessa mitataan silmän kykyä erottaa erilaisia valoärsykkeitä näkökentässä silloin, kun katse on kohdistettu määrättyyn pisteeseen. Se auttaa glaukooman diagnosoinnissa ja seurannassa sekä muiden silmäsairauksien aiheuttamien näkökenttäpuutosten selvittelyssä. Tutkimus vaatii keskittymistä, joten saavuthan sinne virkeänä.

Milloin näkökenttätutkimukseen?

Näkökenttätutkimuksia käytetään yleisimmin apuna glaukooman diagnosoinnissa ja sen hoitotasapainon seurannassa. Näkökenttätutkimuksilla selvitetään myös erilaisten neurologisten ja neuro-oftalmologisten sairauksien, kuten näköhermonpään tulehduksen, aiheuttamia näkökenttäpuutoksia. Hoitava lääkäri tekee lähetteen näkökenttätutkimukseen ja päättää, millä laitteella tutkimus tehdään.

Mitä tutkimuksessa mitataan?

Näkökenttätutkimuksessa mitataan silmän kykyä erottaa erilaisia valoärsykkeitä näkökentässä silloin, kun katse on kohdistettu määrättyyn pisteeseen. Näkökenttätutkimuksen voi tehdä erilaisia menetelmiä ja laitteita käyttäen. 

Aavassa käytössä ovat seuraavat näkökenttätutkimuslaitteet:

  • Octopus (Aava Kampissa, Hyvinkään Pipetissä ja Tapiolassa)
  • Goldmann (Aava Kampissa ja Hyvinkään Pipetissä)

Laite valitaan potilaan lähtötilanteen ja tarpeiden mukaan. 

Näin valmistaudut näkökenttätutkimukseen

Näkökenttätutkimusta varten tarvitaan tiedot silmälasivahvuuksistasi. Jos niitä ei ole merkitty lääkärin tekemään tutkimuslähetteeseen, otathan mukaasi silmälasimääräyksen tai optikon tiedot käyttämistäsi silmälaseista.

Näkökenttätutkimuksessa ei yleensä käytetä  mustuaisia laajentavia silmätippoja, joten tutkimus ei vaikuta  lähinäköön tai estä autolla ajamista. Näkökenttätutkimus vaatii kuitenkin keskittymistä, joten tulethan tutkimukseen virkeänä.

Silmähoitaja neuvoo, miten tutkimus etenee ja mitä sinun tulee tehdä. Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin tunnin verran.

Varaa aika näkökenttätutkimukseen

Varaa aika näkökenttätutkimukseen joko silmälääkärin vastaanottokäynnin yhteydessä silmäosastolla tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Muistathan ottaa mukaasi Kela-kortin tai henkilöllisyystodistuksen.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa silmätautien erikoislääkäri Jaana Hietanen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
hanna Hanna Kankainen-Aho Aavan ja Pikkujätin liiketoimintajohtajaksi – ”Yritys tuottaa, kun ihmiset voivat hyvin”
Aavassa Kankainen-Ahoa houkutteli suomalaisuus, arvopohjalta johdettu perheyritys ja mahdollisuus kehittää työterveyden palveluita vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.
Lue lisää
Aava60 Lääkärikeskus Aava täyttää 60 vuotta – keräämme historiikkiin asiakkaidemme muistoja vuosien varrelta
Aavan 60-vuotinen historia pistetään kirjoihin ja kansiin. Historiikkiin toivotaan mukaan muistoja niin henkilöstöltämme kuin asiakkailtamme.
Lue lisää
sikiön Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille
Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää