Punkkirokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta

Kovapintaiset puutiaiset - tutummin punkit - heräilevät keväisin, kun lämpötila nousee yli viiden asteen, ja ovat aktiivisia aina loka-marraskuuhun asti. Puutiainen viihtyy parhaiten metsäisillä ja kosteilla alueilla esimerkiksi lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Puutiaisia tavataan nykyään koko Suomessa, aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Yleisin Suomessa tavattava punkkilaji on puutiainen (Ixodes Ricinus).

Katso punkkien levinneisyystilanne täältä.

Aava Matkailuklinikan lääkäri Anu Kantele suosittelee TBE-rokotusta erityisesti riskialueilla asuville ja saaristossa veneileville.

”Niiden, jotka oleskelevat pitkäaikaisesti puutiaisaivokuumealueella, on hyvä ottaa rokotus. Puutiaiset levittävät myös borreliabakteeria. Siltä parhaiten välttyy suorittamalla punkkisyynin ja poistamalla punkit saman päivän aikana. Tuolloin punkki ei ehdi siirtää bakteeria ihmiseen”, kertoo Kantele.

Puutiaiset voivat kantaa Borrelia-bakteeria tai TBE-virusta

Useat punkkilajit levittävät mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa vakavia sairauksia. Suomessa puutiaiset saattavat kantaa Borrelia-bakteeria tai TBE-virusta. Borrelia-infektio voidaan hoitaa antibioottikuurilla.

Puutiaisaivotulehdus (TBE, puutiaisaivokuume, Kumlingen tauti, engl. tick-borne encephalitis) on vakava sairaus, jonka punkki voi tartuttaa ihmiseen. TBE:n voi saada myös pastöroimattomasta maidosta, erityisesti vuohenmaidosta.

TBE-virus tarttuu minuuteissa ilman rokotetta

Toisin kuin borrelia, TBE-virus tarttuu minuuteissa punkin syljestä eikä borrelioositartunnan estämiseksi suositeltu punkkisyyni estä TBE-virustartuntaa. TBE-viruksen aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole hoitokeinoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella.

Yksittäisen puutiaisen pureman aiheuttama sairastumisriski on pieni, mutta kannattaa pitää huoli siitä, ettei puutiainen pureudu ihoon. Noin puolet puutiaisen välittämän tartunnan saaneista eivät edes huomaa puutiaisen pureutumista.

Ihottumaoireet liittyvät Borrelioosiin, eivät TBE-virukseen.

Kuinka punkinpuremalta voi suojautua?

Puutiaiset liikkuvat aluskasvillisuuden joukossa, heinikossa ja pensaikossa, missä ne odottavat sopivaa ohikulkijaa ja takertuvat tämän karvoitukseen tai vaatetukseen.

Vinkit puremalta suojautumiseen

  • Käytä vaatteita, jotka peittävät käsivarret ja jalat.
  • Työnnä lahkeet sukkiin tai saappaisiin kun kuljet metsässä ja maastossa.
  • Tarkasta ihosi päivittäin, jos oleskelet riskialueella. Punkki voi ryömiä useita tunteja ympäriinsä ennen kuin pureutuu ihoon.
  • Lapset saavat punkkeja usein ylävartaloon. Tutki myös lasten hiuspohja ja korvan taustat.
  • Muista, että lemmikit saattavat kuljettaa punkkeja sisätiloihin ja petivaatteisiin.
  • TBE-rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta.

Mitä teen jos punkki puree?

Punkki kannattaa poistaa tarttumalla sitä mahdollisimman läheltä ihoa esim. teräväkärkisillä pinseteillä ja nostamalla tasaisesti suoraan ylöspäin. Puremakohdan voi puhdistaa lämpimällä vedellä ja saippualla sekä antiseptisella puhdistusaineella. Vanhan kansan keinoa, punkin rasvaamista, ei suositella, sillä punkki voi oksentaa puremakohtaan, mikä lisää borrelia-spirokeetan tarttumisen riskiä.

Pureman saatuaan on kuitenkin syytä tarkkailla puremakohtaa ja vointia parin viikon ajan. Mikäli pureman ympärille kehittyy punertava kehä, joka vähitellen laajenee rengasmaisena tai ilmenee flunssamaisia yleisoireita, on syytä hakeutua lääkäriin.

Varaa aika punkkirokotteeseen

Punkkirokotetta saa Aavan toimipisteistä sekä Aava Matkailuklinikalta. 

TBE-rokotukseen kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 13 kuukauden jälkeen ensimmäisestä. Jos tarvitset suojan nopeammin, voit saada toisen annoksen jo kahden viikon kuluttua. Kolmas rokotus tulee ottaa 512 kuukauden päästä toisesta annoksesta.

TBE-rokotteen tehoa ylläpidetään tehosteannoksilla, joiden väli riippuu iästä ja terveydentilasta. Ensimmäistä tehosteannosta suositellaan kaikille kolmen vuoden kuluttua.

Varaa aika rokotukseen nettiajanvarauksesta sivun reunasta, tai asiakaspalvelun numerosta 010 380 3838.

Aava punkki

Seuraavat vapaat ajat

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa