Reumatologin vastaanotto

Reumatautien kirjo on laaja

Reumatautien tutkimus ja hoito kuuluu sisätautien erikoisalaan. Suurin osa reumatologeista on ensin valmistunut sisätautien erikoislääkäreiksi ja sen jälkeen saanut reumatologian jatkokoulutuksen. Alle 16-vuotiaiden reumataudit hoitaa lastenreumatologi.

Eri reumatauteja on yli sata, eikä taudinmääritys ole aina helppoa. Usein potilaan taudinkuva on uniikki. Tavallisimpiin reumatauteihin kuuluvat akuutit tai krooniset niveltulehdukset, esimerkiksi nivelreuma, reaktiivinen niveltulehdus, selkärankareuma ja isopsoriaasiin liittyvä niveltulehdus. Reumatologit hoitavat myös kroonista särkyä, kihtiä ja nivelrikkoa.

Milloin reumatologille?

Kaikilla on silloin tällöin tukirankavaivoja. Aamupainotteinen nivelten liikearkuus ja jäykkyys voi viitata reumatautiin.

Reumatologin arvio on paikallaan jos

  • Nivelet ovat turvonneet
  • Nivelet ovat liikearat
  • Epäselvät niveloireet pitkittyvät viikoiksi

Mitä reumatologin vastaanotolla tapahtuu?

Lääkäri selvittää potilaan oireet tarkasti ja tekee diagnoosin niiden perusteella. Lääkäri huomioi kaikki reumataudin merkit, kuten turvonneet nivelet ja niiden liikearkuuden. Taudinmääritystä täydentäviä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia tehdään tarpeen mukaan.

Reumasairauden varhainen toteaminen ja aktiivinen hoito parantavat potilaan elämänlaatua heti taudin alkuvaiheessa ja voi estää uhkaavan nivelten tuhoutumisen.

Varhainen ja aktiivinen lääkehoito on nykypäivää

Lääkehoitojen kehitys on vähentänyt sairaalahoidon tarvetta dramaattisesti. Nivelten kortisoni-pistokset ovat tehokas ja turvallinen keino rauhoittaa niveltulehdus, mutta kroonisissa niveltaudeissa tarvitaan myös pitkäkestoisempia lääkityksiä.

Kroonisissa niveltulehduksissa paras hoito on varhain aloitettu tehokas lääkitys. Reumalääkkeisiin voi liittyä sivuvaikutuksia, mutta tutkimuksissa on todettu, että aktiivisesti hoidetut reumapotilaat voivat paremmin kuin alihoidetut potilaat.

Miten voin valmistautua vastaanottoon?

Reumalääkäriä auttaa, jos otat vastaanotolle mukaan aikaisemmat tutkimustulokset, lääkitykset ja tiedot lääkeaineallergioista. Myös tieto lähisuvun niveltaudeista tai esimerkiksi ihopsoriaasista on reumatologille hyödyllinen.

Ajanvaraus

Varaa aika reumatologille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Seuraavat vapaat ajat

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa