Rinnan paksuneulanäyte eli paksuneulabiopsia (PNB)

Rinnan paksuneulabiopsia (PNB) tehdään vain tarpeen vaatiessa, esimerkiksi kun epäillään rintasyöpää. Sairaaloiden rintakirurgian yksiköissä lähes kaikista kiinteistä rintamuutoksista vaaditaan paksuneulanäyte, jotta leikkaus voidaan suunnitella mahdollisimman hyvin tai päätös leikkaamatta jättämisestä voidaan tehdä.

Mitä paksuneulanäytteellä tutkitaan?

Paksuneulanäytteestä patologi saa tutkittavakseen ohuita kudoslieriöitä, joista hän pystyy usein antamaan tarkemman lausunnon kuin ohutneulalla otetusta solunäytteestä. Paksuneulanäytteistä tulee harvemmin riittämättömiä ja vääriä tuloksia kuin ohutneulanäytteistä. 

Sairaaloiden rintakirurgian yksiköissä lähes kaikista kiinteistä rintamuutoksista vaaditaan paksuneulanäyte, jotta päätös leikkaamatta jättämisestä voidaan tehdä tai leikkaus voidaan suunnitella mahdollisimman hyvin. Kun rinnan paksuneulanäyte otetaan jo ensimmäisessä hoitopisteessä, voidaan uusintanäytteenotolta välttyä.

Miten rinnan paksuneulanäyte otetaan?

Paksuneula on yleensä läpimitaltaan 1-2 mm. Sillä tutkittavasta kudoksesta otetaan steriilisti ohut lieriömäinen koepala. Näytteenotto tapahtuu usein ultraääniohjauksessa. Se tarkoittaa, että lääkäri käyttää ultraäänikuvaa apuna neulan ohjaamisessa oikeaan kohteeseen.

Ennen näytteenottoa rinnan ihoa puudutetaan. Ihoon tulee pieni pistohaava, joka ei vaadi tikkejä. Näytteenoton jälkeen rinta on muutaman päivän ajan paikallisesti arka, etenkin jos pistosta syntyy isompi verenpurkauma. Älä suotta jännitä tutkimusta: Aavan hoitohenkilökunta pitää sinusta hyvää huolta ja tekee kaikkensa, jotta toimenpide sujuisi mahdollisimman miellyttävästi.

Onko rinnan paksuneulabiopsia turvallinen?

Tutkimus on hyvin turvallinen ja se tehdään vain tarpeen vaatiessa, esimerkiksi kun epäillään rintasyöpää. 

Mitä pitää huomioida rinnan paksuneulabiopsian jälkeen?

Saunomista, uimista, urheilua ja kovaa fyysistä rasitusta tulee välttää 1–2 päivän ajan näytteenoton jälkeen. Tutkimuksen tulokset saat kuulla omalta lääkäriltäsi viikon sisällä.

Ajanvaraus

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3800/röntgen.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää