Silmäluomien kasvaimet ja niiden hoito

Silmäluomien kasvaimet on syytä poistaa aina, jos niistä on haittaa tai niissä tapahtuu muutoksia. Vaikka valtaosa on hyvänlaatuisia, joskus kyse on ihosyövästä. Silmäluomissa voi olla myös rakkuloita. Ne häviävät usein itsestään, mutta välillä ne kannattaa avata kirurgisesti.

Luomirakkula

Luomirakkula on hyvin yleinen silmäluomien sairaus, jota esiintyy kaikenikäisillä. Se syntyy, kun luomen öljyä erittävä rauhanen tukkeutuu. Tällöin erite kertyy luomen sisään ja muodostuu kipeä, punainen patti. Tulehdusoireet rauhoittuvat muutamassa viikossa, minkä jälkeen luomen sisälle jää jäljelle kiinteä, kivuton patti. Iso osa luomirakkuloista häviää vähitellen 6-12 kuukaudessa. Mikäli patti ei ole alkanut pienentyä kolmen kuukauden kuluessa tai siitä on vaivaa, se kannattaa avata kirurgisesti.

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Yleensä luomirakkula avataan ja tyhjennetään luomen sisäpuolelta, jolloin iholle ei tule haavaa. Luomen sisäpinnan haavaa ei tarvitse ommella, sillä se paranee nopeasti itsestään. Toimenpiteestä voi tulla vaaraton mustelma.

Töihin voit mennä tavallisesti seuraavana päivänä, ellei työssäsi ole haavan tulehtumisriskiä. Luomirakkulan poiston jälkeen on hyvä välttää fyysistä rasitusta ja uimahalleja muutaman päivän ajan. Silmälääkkeitä käytetään usein 2 viikkoa.

Silmäluomien hyvänlaatuiset kasvaimet

Silmäluomien kasvaimet ovat hyvin yleisiä. Suurin osa niistä on onneksi hyvänlaatuisia. Ne voivat ilmaantua nuorena tai vasta myöhemmällä iällä. Joskus luomet saattavat kutista, hautua ihopoimussa tai hangata silmää. Tällöin ne kannattaa poistaa. 

Erityisen tärkeää on poistaa kaikki muutokset,

  • jotka kasvavat.
  • joissa tapahtuu värimuutoksia.
  • jotka vuotavat verta.
  • tai jos ripset harvenevat kasvaimen kohdalta.

Luomia poistetaan usein myös ulkonäkösyistä.

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Kasvain poistetaan sen koosta ja sijainnista riippuen ihon tai luomireunan myötäisesti tai pienestä viillosta. Pienet haavat paranevat itsestään, isommat haavat ommellaan. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Jos epäillään pahanlaatuista kasvainta, siitä saatetaan ensin ottaa koepala.

Vältä silmäluomien kasvaimen poiston jälkeen fyysistä rasitusta ja uimahalleja muutaman päivän ajan. Töihin voit yleensä mennä jo seuraavana päivänä. Varauduthan siihen, että toimenpiteestä voi tulla mustelma. Haavat paranevat yleensä hyvin huomaamattomiksi muutamassa viikossa.

Silmäluomien pahanlaatuiset kasvaimet

Silmäluomilla esiintyy myös pahanlaatuisia kasvaimia. Niistä yleisin on basaliooma eli tyvisolusyöpä, joka on lisääntynyt viime vuosikymmeninä lisääntyneen aurinkoaltistuksen ja väestön ikääntymisen vuoksi. Tyvisolusyöpä on yleisimmin kovahko, vaalea hitaasti kasvava patti. Ajan myötä se voi kasvaessaan alkaa vuotaa verta.

Silmäluomilla esiintyy myös muita pahanlaatuisia kasvaimia, kuten okasolusyöpää ja melanoomaa. Siksi kaikki ruvet, jotka eivät johdu vammasta, kannattaa näyttää lääkärille. Sama koskee patteja, joissa tapahtuu muutoksia, sekä uusia luomia.

Mitä pienempinä silmäluomien kasvaimet poistetaan, sitä helpompi toimenpide on. Myös toiminnallinen ja kosmeettinen lopputulos on parempi. Pahanlaatuisten kasvainten kohdalla varhainen poisto on erityisen tärkeää, koska mitä varhaisemmassa vaiheessa ihosyöpä todetaan, sitä parempi on ennuste. Siksi ei kannata aikailla lääkäriin menon kanssa, vaan varata aika heti, kun huolestuttava muutos ilmaantuu.

Silmäluomien kasvaimet leikataan yleensä paikallispuudutuksessa. Leikkauksia on useita erilaisia ja ne suunnitellaan yksilöllisesti kasvaimen koosta, tyypistä ja paikasta riippuen. Voit saapua leikkaukseen luottavaisin mielin, sillä Aavan kokeneet ammattilaiset ovat tehneet lukemattomia vastaavia toimenpiteitä. Olet hyvissä käsissä ja sinusta pidetään hyvää huolta.

Ajanvaraus

Varaa aika leikkaavalle silmälääkärille toimenpiteen suunnittelua varten internetajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa silmätautien erikoislääkäri Marita Uusitalo.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
hanna Hanna Kankainen-Aho Aavan ja Pikkujätin liiketoimintajohtajaksi – ”Yritys tuottaa, kun ihmiset voivat hyvin”
Aavassa Kankainen-Ahoa houkutteli suomalaisuus, arvopohjalta johdettu perheyritys ja mahdollisuus kehittää työterveyden palveluita vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.
Lue lisää
Aava60 Lääkärikeskus Aava täyttää 60 vuotta – keräämme historiikkiin asiakkaidemme muistoja vuosien varrelta
Aavan 60-vuotinen historia pistetään kirjoihin ja kansiin. Historiikkiin toivotaan mukaan muistoja niin henkilöstöltämme kuin asiakkailtamme.
Lue lisää
sikiön Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille
Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää