Sooma tDCS -masennushoito

Sooma tDCS masennushoito on tehokas neuromodulaatiohoito lievän, keskivaikean sekä vaikean masennuksen oireisiin. Yli kolme neljästä hoitoon osallistuneesta hyötyy siitä. Sooma masennushoitoa käytetään joko monoterapiana eli ainoana hoitomuotona, tai muiden hoitojen tukena vaikean, pitkittyneen sekä hoitoresistentin masennuksen yhteydessä. Neuromodulaatiohoito sopii potilaalle, joka ei halua lääkehoitoa esimerkiksi vaikeiden sivuvaikutusten vuoksi.  

(tDCS = transkraniaalinen tasavirtastimulaatio)

Mitä Sooma-masennushoito on käytännössä ja mihin se perustuu?  

Hoitojakso sisältää päivittäisen kotona tehtävän 30 minuutin stimulaatiohoidon. Hoitoja tehdään neljän viikon aikana yhteensä 20 kappaletta (viisi kertaa viikossa). Aloituksen yhteydessä hoitaja opastaa vastaanotolla hoitolaitteen käytön sekä osallistuu ensimmäisen hoitokerran tekemiseen. Tämän jälkeen hoitolaite lainataan sinulle kotiin ja voit tehdä hoidot rentoutumisen tai kotiaskareiden ohella. Hoitaja seuraa hoidon etenemistä hoitojakson aikana puhelimitse. 

Hoidon vaikutus perustuu aivokuoren aktiivisuuden muokkaamiseen heikolla sähkövirralla. Masennus- sekä ahdistusoireiden kohdalla virta ohjataan etuaivolohkon alueelle, joka on vastuussa tunteiden käsittelystä. Masennuspotilailla voidaan havaita heikentynyttä toimintaa tällä alueella ja hoidon tarkoitus onkin palauttaa alueen toiminta normaalille tasolle.  

Kenelle hoito sopii?  

Hoito soveltuu hoidoksi masennuksen akuuttivaiheessa, vaihtoehtona lääkehoidolle tai sen vaikutusta tukemaan. Mielialan paranemisen lisäksi hoidolla on usein parantava vaikutus unen laatuun. Masennuksen liitännäisoireena esiintyvä ahdistus helpottaa myös useasti hoidon aikana. Mahdollista nykyistä lääkitystä ei tarvitse muuttaa hoidon aloituksen yhteydessä, mutta voit aloittaa hoidon lääkityksen vähentämistä tukemaan.  

Mitkä ovat tämän masennushoidon hyödyt?  

Yli kolme neljästä hoidetusta saa hoidosta hyötyä ja 60 prosentilla oireet lieventyvät alle puoleen lähtötasosta. Hoidon vaikutus kasvaa asteittain ja se havaitaan usein kolmannen hoitoviikon aikana. Tämä edellyttää hoitojen toteuttamista hoito-ohjelman mukaisesti. Sooma tDCS -masennushoitoon ei liity vakavia haitta- tai pitkäaikaisvaikutuksia. Sivuvaikutuksina voit kokea hoidon aikana tai heti sen jälkeen ihon kutinaa, punoitusta sekä lievää päänsärkyä. Hoitojakson vaikutuksen kesto on yksilöllistä ja sitä voidaan pidentää ylläpitohoidolla tai uusimalla hoitojakso.  

Millainen laite on ja miten sitä käytetään?  

Sooma tDCS -hoitolaite on kotikäyttöön suunniteltu kannettava laite, joka tuottaa etuaivolohkoa stimuloivaa heikkoa sähkövirtaa. Laitteessa on yksi painike, sekä selkeä tekstinäyttö, joka ohjaa laitteen käyttöä. Hoitopakettiin kuuluu laitteen lisäksi hoitopäähine, joka ohjaa hoitovirran oikealle alueelle pään pinnalla. (Katso kuva)  

Hoitokerta aloitetaan pukemalla hoitopäähine. Tämän jälkeen hoitolaite varmistaa, että päähine on asetettu kunnolla ja jää odottamaan lupaa hoidon aloittamiseksi. Hoito alkaa painamalla laitteen keskipainiketta, jonka jälkeen laite suorittaa hoidon itsenäisesti loppuun asti.  

Hoitaja opettaa ensimmäisellä vastaanottokäynnillä laitteen käytön ja hoidon tekemisen.  

Tehtävänä kotona on siis: 

  1. kiinnittää elektrodit hattuun 

  1. laittaa johdot kiinni laitteeseen 

  1. napsauttaa laite päälle 

  1. ottaa 30 minuutin hoitokerta, tehden samalla haluamiaan askareita 

Hoidon aloitus ja seuranta

Hoitoonohjaus tapahtuu yleislääkärin tai psykiatrin kautta. Voit varata ajan Aavan nettiajanvarauksesta tai asiakaspalvelusta 010 380 3838.

Voit tulla hoitoon myös lähetteellä omalääkäriltäsi, jolloin asiointi tapahtuu vastaanoton hoitohenkilökunnan kanssa. Hoitaja seuraa hoidon etenemistä hoitojakson aikana puhelimitse. 

 

Sooma masennushoito

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa