Sydämen ja verenkierron toimintakokeet

Sydämen ja verenkierron toimintakokeita tehdään selvitettäessä tai seurattaessa erilaisia sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia. Tutkimukset tehdään kliinisen fysiologian laboratoriossa.

Kliininen rasituskoe

Rasituskoe on arvokas tutkimus selvitettäessä rintakivun, hengenahdistuksen, rytmihäiriöiden ja alentuneen rasituksen siedon merkitystä. Tutkimusta käytetään esimerkiksi sepelvaltimotaudin diagnosoinnissa. Tutkimuksen aikana potilas polkee kuntopyörää asteittain nousevalla vastuksella, kunnes tavoiteltu syketaso on saavutettu tai jokin oire pysäyttää tutkimuksen. Tutkimuksessa rekisteröidään koko ajan sydänfilmiä ja mitataan verenpainetta muutaman minuutin välein. Lääkäri tarkkailee potilaan vointia ja elintoimintoja koko ajan ja muodostaa kokonaiskuvan potilaan suorituskyvystä ja sitä rajoittavista oireista ja syistä. Tutkimuksesta saatava tuki oireiden arvioinnissa ja hoidossa on parhaimmillaan jos sen tekee potilasta muutoinkin hoitava sydänsairauksien erikoislääkäri. Aavan laboratoriot, joissa tehdään kliinisiä rasituskokeita ja joista ajat varataan, ovat: Kamppi, Hyvinkään Pipetti, Keravan Terveyspuisto, Järvenpää, Tapiola.

Verenpaineen 24 tunnin rekisteröinti

Verenpaineen vuorokausirekisteröinnissä saadaan 24 tuntia kattava kuva verenpaineesta ja sykkeestä. Potilaan käsivarteen kiinnitetään verenpainemansetti ja pieni vartalolle kiinnitettävä ohjaus- ja rekisteröintilaite huolehtii verenpaineen mittauksesta ja tiedon taltioinnista ennalta ohjelmoidun aikataulun mukaan, myös nukkuessa. Tiedoista saadaan monipuolinen kuva verenpaineen käyttäytymisestä eri vuorokaudenaikoina ja erilaisissa tilanteissa. Vuorokausirekisteröinti on hyödyksi erilaisissa verenpaineen hoidon ongelmatilanteissa.

EKG:n vuorokausiseuranta eli Holter

Holter eli sydänfilmin vuorokausiseuranta rekisteröi 24-48 tunnin ajan sydämen sähköistä käyrää eli EKG:ta potilaaseen kiinnitettävän pienen nauhurin avulla. Sen tallentama tieto käydään lävitse rekisteröinnin jälkeen ja sydänsairauksien erikoislääkäri antaa siitä yksityiskohtaisen lausunnon. Rekisteröinnistä arvioidaan rytmi ja sen nopeus, mahdolliset lisälyönnit, tauot sykkeessä sekä viitteet sydänlihaksen hapenpuutteesta nauhoituksen aikana. Vertaamalla potilaan samaan aikaan kokemia oireita, voidaan nauhoituksen löydöksiä käyttää hyvinkin monipuolisesti oireiden arviointiin.

Ortostaattinen koe

Ortostaattisella kokeella selvitellään lääkärin valvonnassa autonomisen hermoston reaktiota pystyyn nousussa. Kokeella selvitetään pyörtymisen ja huimauksen mekanismia.

Takaisin pääsivulle Sydäntaudit eli kardiologia

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa