Tatuoinnin poisto

Tatuointeja voidaan poistaa joko laserilla tai leikkaamalla. Leikkauksella poistettavaksi soveltuvat tatuoinnit, jotka ovat suhteellisen pieniä, korkeintaan noin 5 cm kertaa 5 cm. Tatuoinnin muoto ja paikka vaikuttavat kirurgisen poiston onnistumiseen. Esimerkiksi tatuointi, joka on yli 5 cm pitkä, mutta kapea, voidaan poistaa kirurgisesti. Lopullisen arvion kirurgisen poiston onnistumisesta tekee leikkaava plastiikkakirurgi. 

Miten tatuoinnin poisto laserilla tehdään?

Nykyiset laserit poistavat tatuointeja tehokkaasti ja turvallisesti. Ihotautilääkärit poistavat koristetatuointeja, mutta myös kestovärjäyksiä ja lääketieteellisistä syistä tehtyjä tatuointeja, kuten sädehoidon yhteydessä tehtyjä merkintöjä. 

Laserin teho perustuu lyhyeen laserpulssiin, joka sisältää valtavan hetkellisen tehon ja pigmentti hajoaa tehokkaasti. Elimistön oma järjestelmä hoitaa sen imunestekierron kautta pois. Ennen laserit tekivät tuhoja myös ympäröiviin kudoksiin, jolloin myös arpiriski oli suurempi. Nykyisillä lasereilla hoidoissa on hyvin pienet riskit. Poisto saattaa hieman sattua riippuen laserin tehosta, mutta siihen on saatavissa helpotusta puudutevoiteella, jota laitetaan noin 1 tunti ennen laserointia.

Mitä laserhoidon jälkeen?

Laserhoidon tulokseen vaikuttaa tatuoinnin sijainti, syvyys, ihon kunto ja itse värin koostumus. Tulokseen vaikuttaa myös se, onko tatuoinnin tekijänä ollut amatööri vai ammattilainen. Etukäteen ei aina voi tietää miten laser vaikuttaa väriin ja kuinka monta hoitokertaa tarvitaan.

Heti toimenpiteen jälkeen ihosta tulee vaalea, karhea ja siinä saattaa olla turvotusta tai rakkuloita. Pian iho alkaa kuitenkin toipua ja sitä auttavat suihkuttelut ja rasvaaminen. Alue rupeutuu, mutta ruven irrotessa ei voida vielä tietää lopputulosta. Ihon vaaleneminen jatkuu 4–6 viikkoa hoidon jälkeen. Lue lisää ihon laserhoidoista.

Miten tatuoinnin kirurginen poisto tehdään?

Tatuoinnin poisto käynnistyy parhaiten, kun varaat keskusteluajan plastiikkakirurgille. Ensikäynnin aikana plastiikkakirurgi arvioi onko tatuointia mahdollista poistaa kirurgisesti ja onnistuuko se yhdessä leikkauksessa vai tarvitaanko kaksi leikkausta. Tatuoinnin koko ja sijainti sekä ihon kunto ja tatuointia ympäröivän ihon löysyys vaikuttavat leikkauskertojen määrään. 

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Jos on päädytty yksivaiheiseen leikkaukseen, tatuointi poistetaan kokonaan ja syntynyt haava ommellaan kiinni. Yleensä ihonsulku tehdään ihonsisäisellä ompeleella, jolloin tikkien poistoa ei tarvita. Tikkien jälkeen on kuitenkin syytä olla varovainen kahden viikon ajan samalla tavalla kuin perinteisiä ompeleita käytettäessä. Haavan päälle laitetaan haavateippiä kahteen vetosuuntaan tukemaan paranemista ja estämään haavan aukeamista.

Jos tatuointi on päätetty poistaa kahdessa osassa, leikkaus aloitetaan tatuoinnin keskeltä ja poistetaan noin puolet tatuoinnista. Tällöin haava ommellaan perinteisillä poistettavilla ompeleilla, jotka poistetaan noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Toinen leikkaus ajoitetaan 6–12 kuukauden päähän ensimmäisestä leikkauksesta.

Haavan parantuminen ja tikkien poisto

Kun tikit on poistettu, haavateippausta suositellaan käytettävän vielä noin kuukauden ajan. Kun haava on täysin parantunut, voidaan siirtyä käyttämään silikonivalmisteita arven liikakasvun estämiseksi. Apteekista voi ostaa reseptivapaasti Mepiform® tai Cica-Care®. Myös silikonivoiteita voidaan käyttää arven liikakasvun ehkäisyyn. 

Kuten kaikissa leikkauksissa, on tatuoinnin kirurgisessa poistossa omat vaaransa. Yleisimpiä leikkauskomplikaatioita ovat leikkauksen jälkeiset verenvuodot, mustelman muodostus leikkausalueelle tai haavan aukeaminen. Näihinkin voi potilas itse vaikuttaa noudattamalla lääkärin neuvoja ottamalla rennosti leikkauspäivän illan ja seuraavan päivän, pitämällä leikattua aluetta koholla sydämen tason yläpuolella ja olla harrastamatta raskasta fyysistä toimintaa vähintään kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen.

Ajanvaraus

Varaa aika ihotautilääkärin tai plastiikkakirurgin vastaanotolle nettiajanvarauksesta tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Koehoito, tehdään kookkaissa tatuoinneissa
alk.
186,00 €
Tatuoinnin poisto laserilla, XS alue (< 4 cm2)
alk.
434,00 €
/ kerta
Tatuoinnin poisto laserilla, S alue (4-25 cm2)
alk.
496,00 €
/ kerta
Tatuoinnin poisto laserilla, M alue (25-100 cm2)
alk.
558,00 €
/ kerta
Tatuoinnin poisto laserilla, L alue (100-150 cm2)
alk.
620,00 €
/ kerta
Tatuoinnin poisto laserilla, XL alue (150-200 cm2)
alk.
682,00 €
/ kerta
FotoFinder-luomikuvaus koko vartalo

Hintaan lisätään lääkärin palkkio

alk.
350,00 €
FotoFinder-luomikuvaus 1-6 luomea

Hintaan lisätään lääkärin palkkio

alk.
80,00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa