Unettomuuden hoito

Onko sinulla vaikeuksia nukahtaa, valvotko aamuöisin tai onko unesi katkonaista? Kärsitkö jatkuvan unettomuuden vuoksi väsymyksestä? Olet ehkä jo kokeillut monenlaisia konsteja nukahtamisen avuksi, mutta ne eivät ole auttaneet. Ei hätää – et ole yksin haasteesi kanssa.
Aavan uniasiantuntijat auttavat sinua. Meiltä saat apua, tukea ja ohjausta erilaisten unihäiriöiden hoitoon. Hoidamme sinua yksilöllisesti, ensisijaisesti lääkkeettömillä menetelmillä. Palvelu on tarkoitettu nuorille ja aikuisille.

Lataa Aavan unikysely -lomake

Yksilöllinen unettomuuden hoito

Hoitopolkusi käynnistyy heti ensimmäisestä yhteydenotosta soittamalla Aavan unipuhelimeen 010 380 6014, josta sinulle varataan aika unihoitajalle tai muille unitiimin jäsenille. 
Unihoitaja tekee taustakartoituksen, opastaa unettomuuden lääkkeettömien menetelmien käyttöön ja ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin tai unitiimin muiden jäsenten (esim. unilääketieteeseen pätevöitynyt lääkäri, psykologi, fysioterapeutti) vastaanotolle. Tutkimuksilla voidaan poissulkea mahdollisia sairauksia, joihin huonounisuus voi liittyä. 
Oikean diagnoosin avulla voidaan aloittaa yksilöllinen hoito, jossa huomioidaan terveydentilasi ja elämäntilanteesi. Unihoitaja käyttää ja opettaa menetelmiä, joiden tavoitteena on parantaa unesi laatua ja arjen rytmiä. Opit vähitellen rauhoittamaan itsesi yöunta varten.
Unettomuudesta kärsivän oma motivaatio on muutoksen kannalta tärkeä. Ongelmaan löytyy harvoin pikaista parannuskeinoa. Menetelmien omaksuminen ja unen pysyvä parantaminen vaativat malttia ja aikaa.

Näin hyödyt unettomuuden hoidosta

•    Unesi laatu paranee tai sen määrä kasvaa

•    Hoidon myötä päiväaikainen vireystilasi kasvaa ja elämänlaatu paranee

•    Uni ja siihen liittyvä käyttäytyminen on hyvin yksilöllistä. Saat juuri sinulle sopivia vinkkejä ja neuvoja. Univalmennuksessa huomioidaan elämäntilanteesi, kuten vuorotyö, pienet lapset, stressi tai työttömyys

Aavan moniammatillinen unitiimi

Unihoitaja: tekee alkukartoituksen, auttaa ja ohjaa unihäiriöistä kärsivää lääkkeettömin menetelmin. Hoitaja opettaa metodeja ja harjoituksia, joita toteutetaan kotona. Hoitajan univalmennuksesta hyötyy suuri osa unettomuudesta kärsivistä. Joskus asiakkaat tarvitsevat tilanteesta eteenpäin pääsemiseksi lääkärin määräämää lääkitystä tai esimerkiksi psykologin tai fysioterapeutin apua. Hoitaja ohjaa tarvittaessa muille asiantuntijoille.

Unettomuuteen pätevöitynyt lääkäri: diagnosoi unettomuuden syyn ja arvioi tarvittavat jatkotutkimukset. Mikäli tarvitset lääkehoitoa, sen vastetta arvioidaan (riittävä unen laatu vrt. päiväaikainen vireystaso) ja lääkehoidon jatkoseuranta sovitaan yhdessä lääkärin kanssa. Lääkäri kohtaa potilaan kokonaisvaltaisesti ja laaja-alaisesti; kehoa ja mieltä ei voida erottaa toisistaan.

Psykologi: Uniongelmien taustalla on usein huolestuneisuuteen, ahdistuneisuuteen ja stressin hallintaan liittyviä tekijöitä. Psykologi voi auttaa tällaisessa tilanteessa. Ahdistuksen ja stressin hallinnassa olennaista on tieto, mistä oireilussa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa.

Muita moniammatillisen unitiimimme asiantuntijoita ovat ​psykofyysinen fysioterapeutti, psykiatri, sisä​tautien erikoislääkäri, korva-nenä-kurkkutautien erikoislääkäri, keuhkotautien erikoislääkäri, neurologi, ravitsemusterapeutti ja liikunnanohjaaja.

Näin pääset alkuun

Soita unitiimillemme numeroon 010 380 6014. Meiltä voit varata ajan unihoitajalle tai muille unitiimin jäsenille. Unipuhelimeen vastataan arkisin 8-16.  

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa