Vesikivesleikkaus

Vesikiveksessä kivespussiin kiveksen ympärille kertyy nestettä. Tila on vaaraton, mutta joskus vesikives täytyy leikata tai hoitaa skleroterapialla. Aavan kokeneet urologit tekevät toimenpiteitä Aava Kampin sairaalassa.

Onko vesikives vaarallinen?

Vesikivekseksi kutsutaan tilaa, jossa kivespussiin kiveksen ympärille kertyy nestettä. Vesikives on vaaraton tila, joka voi syntyä tuntemattomasta syystä, vammasta tai tulehduksesta. Vesikivekset ovat kooltaan erilaisia.

Milloin vesikivesleikkaukseen?

Vesikives todetaan ultraäänitutkimuksella ja se vaatii harvoin leikkaushoitoa. Vesikivestä hoidetaan, jos se aiheuttaa paineoireita, on haittaavan suuri tai aiheuttaa kivespusiin ihon tai kiveksen tulehduksia.

Kookkaampi ja monilokeroinen vesikives vaatii aina leikkaushoitoa.

Skeloterapia

Pienikokoiset ja yksilokeroiset vesikivekset voidaan hoitaa ns. skleroterapialla, jossa kivespussista imetään neulalla ylimääräinen neste ja tilalle ruiskutetaan etoksiskleroliksi kutsuttua alkoholia.

Yleensä yksi käsittely riittää, joskus tarvitaan useampia hoitokäsittelyitä. 

Skreloterapiaan voidaan turvautua myös, jos potilaan leikkausriski on suuri.

Leikkaukseen valmistautuminen

Vesikivesleikkaukseen tullessa kivespussin ja nivusten ihon tulee olla ehjä, jotta vältytään leikkauksen jälkeisiltä haavatulehduksilta.

Mikäli sinulla on paljon ylipainoa, suosittelemme painonpudotusta ennen toimenpidettä. Myös tupakoimattomuus lyhentää toipumisaikaa.

Muistathan mainita lääkärille, jos käytät vertaohentavia tuotteita tai omegavalmisteita.

Leikkauksen kulku

Kivespussin leikkaukset tehdään päiväkirurgisesti joko selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa.

Vesikivesleikkaukset tehdään Aava Sairaalassa.

Toimenpiteestä toipuminen

Leikkauksesta toipuminen kestää yleensä noin 2-4 viikkoa. Sairasloman tarve arvioidaan yksilöllisesti työnkuvan perusteella.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
hanna Hanna Kankainen-Aho Aavan ja Pikkujätin liiketoimintajohtajaksi – ”Yritys tuottaa, kun ihmiset voivat hyvin”
Aavassa Kankainen-Ahoa houkutteli suomalaisuus, arvopohjalta johdettu perheyritys ja mahdollisuus kehittää työterveyden palveluita vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.
Lue lisää
Aava60 Lääkärikeskus Aava täyttää 60 vuotta – keräämme historiikkiin asiakkaidemme muistoja vuosien varrelta
Aavan 60-vuotinen historia pistetään kirjoihin ja kansiin. Historiikkiin toivotaan mukaan muistoja niin henkilöstöltämme kuin asiakkailtamme.
Lue lisää
sikiön Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille
Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää