Virtsarakon nestevenytys nukutuksessa
Millaisia vaivoja virtsarakon nestevenytyksellä voidaan hoitaa?
Yliaktiivisen virtsarakon yksi hoitomuodoista on virtsarakon venyttäminen nesteen avulla. Venytystä käytetään myös kivuliaana ja tiheävirtsaisena rakkona oirehtivan interstitiaalisen kystiitin (interstitiaalinen kystiitti, IC) hoidossa.
Toimenpiteen edut
Toimenpide on erittäin vähän kehoa kuormittava, siitä toipuminen käy nopeasti. Toimenpiteen edut ovat todettavissa heti leikkauksen jälkeen.
Toimenpiteeseen valmistautuminen
Ennen toimenpidettä urologi selvittää vastaanotolla virtsaamisoireet sekä arvioi virtsaamistoimintoja potilaan pitämän virtsaamispäiväkirjan perusteella. Perustutkimuksiin kuuluu myös virtsanäyte ja joskus myös edeltävästi virtsarakon tähystys.
Toimenpiteen kulku
Virtsarakon venytys tehdään aina nukutuksessa ja päiväkirurgisesti. Virtsarakkoa täytetään keittosuolalla ja rakon venyttymistä seurataan tähystysmonitorin kautta. Virtsarakon paine säätelee virtsarakon vastaanottokykyä nesteelle ja paineen noustessa liian korkeaksi virtsarakon venyttyminen loppuu. Nestetäyttöä pidetään virtsarakossa noin 4 minuutin ajan ja täyttö voidaan vielä toistaa.
Toimenpiteestä toipuminen ja kuntoutus
Toimenpiteen jälkeen on syytä juoda runsaasti (1½-2 litraa/vrk) nestettä tulehduksien estämiseksi sekä toimenpiteen jälkeen ilmenevän veren huuhtomiseksi pois rakosta. Toimenpiteen jälkeen sairaslomaa kirjoitetaan 1-2 vrk. Toimenpiteen jälkeen seurantakäynti ohjelmoidaan hoitavan lääkärin vastaanotolle.
Ajanvaraus
Varaa aika Aavaan urologille toimenpiteen suunnittelua varten soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.
Maksuvaihtoehdot
Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.