Koronaviruksen vasta-ainetesti

Lääkärikeskus Aavassa tehdään vasta-ainetestejä, joilla voidaan selvittää onko henkilö sairastanut aiemmin koronavirusinfektion. Teemme testausta lääketieteellisen arvion perusteella, eli vasta-ainetestiin tarvitaan aina lääkärin lähete.

Mikäli epäilet, että olet sairastanut koronavirusinfektion ja haluat selvittää asiaa koronavirusvasta-ainetestillä, varaathan ajan lääkärin etävastaanotolle tai tarvittaessa vastaanotolle toimipisteeseen.

Aavassa käytössä oleva vasta-ainetesti on erittäin laadukas. Testin herkkyys on 100 % ja sen tarkkuus on > 99.6 %.

Vasta-ainetestejä tehdään kaikissa Aavan toimipisteissä.

Kenelle ja koska vasta-ainetesti voidaan tehdä?

Aavassa koronaviruksen vasta-ainetestaus edellyttää Aavan lääkärin sähköistä lähetettä. Arvion testauksen tarpeellisuudesta tekee lääkäri. Vasta-ainetesti on mahdollista tehdä tilanteissa, joissa henkilön voidaan olettaa sairastaneen koronaviruksen aiheuttaman taudin aikaisemmin.

Näyte suositellaan otettavaksi aikaisintaan noin kolmen viikon kuluttua oireiden alkamisesta. Vasta-aineet pysyvät positiivisina ainakin kuukausia, joten testi voidaan tehdä huomattavasti oireilun jälkeenkin.

Huom. Koronavirustestillä voidaan selvittää sairastatko tautia parhaillaan. Lue lisää koronavirustestauksesta.

Miten koronaviruksen vasta-ainetestiin varataan aika?

Kun lääkäri on haastatellut potilasta ja todennut testauksen tarpeen, hän tekee sähköisen lähetteen testitutkimukseen. Tässä yhteydessä sovitaan myös miten tutkimustulos ilmoitetaan potilaalle.

Tämän jälkeen Aavan laboratoriosta soitetaan potilaalle ja varataan aika testaukseen. Tiedot näytteenoton ajasta ja paikasta lähetetään myös tekstiviestillä.

Näytteenotto tapahtuu Aavan laboratoriossa verikokeella.

Vasta-ainetestin tulos

Vasta-ainetestin tulos valmistuu noin vuorokaudessa. Tuloksen valmistuttua Aavan lääkäri ottaa yhteyttä ennakkoon sovitulla tavalla ja kertoo tutkimustuloksen. Vastaus lisätään myös Kanta-palveluun ja Oma Aava -palveluun.

Vasta-ainetestin hinta ja maksaminen

Vasta-ainetestin hinta Aavassa on 92,30 euroa (Kelakorvaus 15 euroa).

Testin voi maksaa toimipisteen kassalla. Mikäli sinut on ohjattu infektio-oireiden vuoksi testattavaksi infektio-oireisille varattuihin tiloihin, vältämme ylimääräisiä kontakteja ja lähetämme laskun postitse.

Huomaathan, että myös etävastaanotto tai puhelinaika, jossa lääkäri kertoo testin tuloksen, on erikseen laskutettava vastaanotto.

FacebookTwitterLinkedIn