Koronaviruksen antigeenitesti (pikatesti)

Lääkärikeskus Aavassa tehdään koronaviruksen pika-antigeenitestausta (ArcDian mariPOC® COVID-19) useissa toimipisteissä. Testi voidaan ottaa itsenäisenä tutkimuksena tai osana pakettia, jolloin pika-antigeenitestin lisäksi otetaan PCR-testi. Testi osoittaa, sairastatko koronavirusinfektiota parhaillaan.

Huomaathan, että Kela on lopettanut yksityisessä terveydenhuollossa tehdyn koronavirustestin ja -rokotuksen aiheuttamien kulujen korvaamisen 1.7.2023.

Koronaviruksen antigeenitesti oireettomalle

Tarvitsetko koronatestin esimerkiksi matkustamista tai jotain erityistä tilaisuutta varten? Varaa aika koronaviruksen pikatestiin internetajanvarauksestamme. Et tarvitse lähetettä.

Koronatodistus negatiivisesta tuloksesta

Negatiivisen koronatestituloksen valmistuttua saat tekstiviestin, joka sisältää linkin todistuksen lataamiseksi. Vaihtoehtoisesti todistuksen voi käydä lataamassa tai tulostamassa Oma Aavasta. Todistus on ilmainen ja englanninkielinen.

Sähköinen koronatestitodistus sisältää:

 • asiakkaan nimen ja syntymäajan
 • lyhyen kuvauksen testistä ja näytteenottotavan
 • testituloksen
 • tiedon toimipaikasta, jossa näyte on otettu
 • vastuuhenkilön nimen
 • passin numeron asiakkaan niin halutessa (asiakas kirjaa itse).

Mikäli sinulla ei ole pääsyä Oma Aavaan tai et halua tai pysty lataamaan todistusta itse, voit pyytää todistuksen paikan päältä toimipisteestä.

Aavan todistuksessa ei ole QR-koodia.

Huom. Asiakas on itse vastuussa siitä, että todistus sisältää kaikki tarvittavat tiedot. Mikäli todistuksessa automaattisesti olevat tiedot eivät riitä tarpeisiisi, otathan yhteyttä toimipisteeseen oikeanlaisen todistuksen saamiseksi. Jos olet lähdössä lentomatkalle, muistathan tarkistaa vaadittavat todistukset etukäteen lentoyhtiöstäsi. Lue lisää: Lentomatkustajan koronatestaus

Koronaviruksen antigeenitesti oireiselle tai altistuneelle

Yleisimpiä koronaviruksen oireita ovat yskä, nuha, kuume, lihaskivut, väsymys, pahoinvointi, päänsärky sekä maku- ja hajuaistin heikkeneminen. Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, arvio testauksen tarpeellisuudesta tehdään ensisijaisesti Aavan yleislääkärin tai oman työterveyslääkärisi etävastaanotolla. 

Kun lääkäri on haastatellut sinua ja todennut tutkimuksen tarpeen, hän tekee sähköisen lähetteen koronatestiin sinulle sopivaan paikkaan. Sen jälkeen voit varata ajan koronatestiin helposti internetajanvarauksestamme.

Kun odotat näytteenottoaikaa sekä testituloksia, sinun on suositeltavaa pysyä kotona ja välttää muiden ihmisten tapaamista.

Ajanvaraus puhelimitse

Koronatestiajan voi varata kätevästi netistä itsellesi sopivasta toimipisteestä. Nettiajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen eli pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Mikäli sinulla ei ole näitä, voit varata ajan asiakaspalvelustamme 010 380 3838.

Missä antigeenitestejä tehdään?

 • Aava Järvenpää
 • Aava Kamppi, Helsinki
 • Aava Tapiola, Espoo
 • Aava Hyvinkää 
 • Aava Kerava
 • Aava Ratina, Tampere
 • Aava Turku Hansa
 • Aava Aviapolis, Vantaa

PCR-testi vai antigeenitesti?

Antigeenitesti soveltuu testiksi silloin, kun oireiden alkamisesta on alle viikko. Testi on luotettavin oireiden ensimmäisinä päivinä. Se ei ole yhtä herkkä kuin PCR-testi, mutta sen etuna on nopeus. Siksi sitä kutsutaan myös koronan pikatestiksi. Tuloksen saa nopeimmillaan jopa puolessa tunnissa.

Lähetteen kirjoittava lääkäri määrittää, kumpi testeistä soveltuu tilanteeseesi paremmin. Jos olet tulossa testiin oireettomana, selvitäthän etukäteen, tarvitsetko PCR-testin, antigeenitestin vai molemmat.

Pikatestiin valmistautuminen ja saapuminen

Kun olet varannut ajan testaukseen, lähetämme valmistautumis- ja saapumisohjeet tekstiviestillä sekä sähköpostilla.

Sovittua testausaikaa tulee noudattaa täsmällisesti, jotta testauspaikalle ei synny jonoa. Muistathan ottaa henkilöllisyystodistuksen mukaan näytteenottoon.

Antigeenitestin näyte otetaan samalla tavalla kuin koronavirustestin (PCR) näyte eli näytteenottotikulla nenänielusta. Näytteenotto voi tuntua ikävältä, mutta on nopeasti ohi

Pika-antigeenitestin tulokset

Antigeenitesti valmistuu nopeimmillaan jopa puolessa tunnissa. Valmis tulos on nähtävillä Oma Aavassa.

Mikäli tuloksesi on positiivinen, Aavan asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä ennakkoon sovitulla tavalla ja saat toiminta- ja kotihoito-ohjeet jatkoa varten. Jos  haluat, että sairastettu tauti näkyy virallisessa koronatodistuksessa tai tarvitset eristyspäätöksen tartuntatautipäivärahaa varten, sinulle pitää tehdä myös PCR-testi.

Mikäli tuloksesi on negatiivinen, mutta tarvitset kotihoito-ohjeita tai jatkohoitosuunnitelman, sovi yhteydenottotapa lääkärisi kanssa.

Saat tekstiviestin myös negatiivisesta koronatestituloksesta. Se sisältää linkin todistuksen lataamiseksi.

Antigeenitestin hinta ja maksaminen

Kela-korvaus yksityisessä terveydenhuollossa tehdyn koronavirustestin ja -rokotuksen aiheuttamista kuluista on päättynyt 1.7.2023.

 • Koronavirustestauksen (antigeeni) hinta Aavassa on oireiselle yksityisasiakkaalle 172,80 euroa
 • Oireettoman koronavirustestin hinta sähköisellä koronatestitodistuksella on 150,10 euroa. Mikäli tarvitset paperisen koronatestitodistuksen, hinta todistukselle on 23 euroa.
 • Pakettitutkimuksen (PCR-testi + antigeenitesti) hinta sähköisellä tai paperisella koronatestitodistuksella on 354,20 euroa.

Huomioithan, että etävastaanotto tai puhelinaika, jossa lääkäri kertoo tuloksen ja tekee arvion sekä suunnitelman jatkohoidosta, on erikseen laskutettava vastaanotto. Testattavalle lähetetään lasku kotiin tutkimuksen jälkeen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Ajanvaraus

Ajan peruminen tai siirto muuttuu 1.1.2024 alkaen 24 tuntiin ennen varattua aikaa

Ajan voi perua tai siirtää Aavassa 1.1.2024 alkaen aiemman 12 h sijasta 24 h ennen varattua aikaa.
Lue lisää
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää