Koronaviruksen vasta-ainetesti

Lääkärikeskus Aavassa tehdään vasta-ainetestejä, joilla voidaan selvittää, oletko sairastanut aiemmin koronavirusinfektion. Teemme testausta lääketieteellisen arvion perusteella, joten vasta-ainetestiin tarvitaan aina lääkärin lähete.

Mikäli epäilet, että olet sairastanut koronavirusinfektion ja haluat selvittää asiaa vasta-ainetestillä, varaathan ajan lääkärin etävastaanotolle tai tarvittaessa vastaanotolle johonkin Aavan toimipisteeseen.

Aavassa käytössä oleva vasta-ainetesti on erittäin laadukas. Testin herkkyys on 100 prosenttia  ja sen tarkkuus on > 99.6 prosenttia.

Vasta-ainetestejä tehdään kaikissa Aavan toimipisteissä.

Kenelle ja milloin vasta-ainetesti voidaan tehdä?

Aavassa koronaviruksen vasta-ainetestaus edellyttää Aavan lääkärin sähköistä lähetettä. Arvion testauksen tarpeellisuudesta tekee lääkäri. Vasta-ainetesti on mahdollista tehdä tilanteissa, joissa voidaan olettaa, että koronaviruksen aiheuttama tauti on sairastettu aikaisemmin.

Näyte suositellaan otettavaksi aikaisintaan noin kolmen viikon kuluttua oireiden alkamisesta. Vasta-aineet pysyvät positiivisina ainakin kuukausia, joten testi voidaan tehdä huomattavasti oireilun jälkeenkin.

Huom. Koronavirustestillä voidaan selvittää, sairastatko tautia parhaillaan. Lue lisää koronavirustestauksesta.

Miten koronaviruksen vasta-ainetestiin varataan aika?

Kun lääkäri on haastatellut sinua ja todennut testauksen tarpeen, hän tekee sähköisen lähetteen testitutkimukseen. Tässä yhteydessä sovitaan, miten tutkimustulos ilmoitetaan sinulle.

Tämän jälkeen Aavan laboratoriosta soitetaan sinulle ja varataan aika testaukseen. Tiedot näytteenoton ajasta ja paikasta lähetetään myös tekstiviestillä.

Näytteenotto tapahtuu Aavan laboratoriossa verikokeella.

Vasta-ainetestin tulos

Vasta-ainetestin tulos valmistuu noin vuorokaudessa. Tuloksen valmistuttua Aavan lääkäri ottaa sinuun yhteyttä ennakkoon sovitulla tavalla ja kertoo tutkimustuloksen. Vastaus lisätään myös Kanta-palveluun ja Oma Aava -palveluun.

Vasta-ainetestin hinta ja maksaminen

Vasta-ainetestin hinta Aavassa on 99,70 euroa.

Testin voi maksaa toimipisteen kassalla. Mikäli sinut on ohjattu infektio-oireiden vuoksi testattavaksi infektio-oireisille varattuihin tiloihin, vältämme ylimääräisiä kontakteja ja lähetämme laskun postitse.

Huomioithan, että myös etävastaanotto tai puhelinaika, jossa lääkäri kertoo testin tuloksen, on erikseen laskutettava vastaanotto.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää