Koronatesti (PCR)

Lääkärikeskus Aavassa tehdään koronatestausta (covid-19 PCR) useissa toimipisteissä. Testi voidaan ottaa itsenäisenä tutkimuksena tai osana pakettia, jolloin PCR-testin lisäksi otetaan pika-antigeenitesti. Testi osoittaa sairastatko koronavirusinfektiota parhaillaan.

Koronatesti (PCR) oireettomalle

Tarvitsetko koronatestin ulkomaanmatkaa tai tiettyä tilaisuutta varten? Varaa aika koronatestiin internetajanvarauksestamme. Et tarvitse lähetettä. Olethan tietoinen, että oireettoman henkilön koronavirustestistä ei saa Kela-korvausta.

Koronatodistus negatiivisesta tuloksesta

Negatiivisen koronatestituloksen valmistuttua saat tekstiviestin, joka sisältää linkin, jolla voit ladata todistuksen. Vaihtoehtoisesti voit käydä lataamassa tai tulostamassa todistuksen Oma Aavasta. Todistus on ilmainen ja englanninkielinen.

Sähköinen koronatestitodistus sisältää:

 • nimesi ja syntymäaikasi
 • lyhyen kuvauksen testistä ja näytteenottotavan
 • testituloksen
 • tiedon toimipaikasta, jossa testi on tehty
 • vastuuhenkilön nimen
 • passin numeron, mikäli niin haluat (kirjaat sen itse).

Mikäli sinulla ei ole pääsyä Oma Aavaan tai et halua tai pysty lataamaan todistusta itse, voit pyytää todistuksen paikan päältä Aavan toimipisteestä.

Negatiivisesta testituloksesta muodostuu automaattisesti myös QR-koodillinen todistus Omakantaan, mikäli sinulla  on suomalainenhenkilötunnus. Aavan todistuksessa ei ole QR-koodia.

Huom. Asiakas on itse vastuussa siitä, että todistus sisältää kaikki tarvittavat tiedot. Mikäli todistuksessa automaattisesti olevat tiedot eivät riitä tarpeisiisi, otathan yhteyttä testauspaikkaan oikeanlaisen todistuksen saamiseksi. Mikäli olet lähdössä lentomatkalle, tarkistathan etukäteen lentoyhtiöstäsi vaadittavat todistukset. Lue lisää: Lentomatkustajan koronatestaus

Testin tulos valmistuu pääsääntöisesti 10-12 tunnissa, riippuen testauspaikasta (Huom. Aava Oulussa tulos valmistuu noin 30 tunnin kuluessa). Asiakas vastaa itse siitä, että hän hakeutuu testattavaksi oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, mikäli hän tarvitsee todistuksen tietyssä ajassa. Lisätietoja testitulosten tarkemmista valmistumisaikatauluista saat toimipisteestä.

Koronatesti (PCR) oireiselle tai altistuneelle

Tavallisimpia koronaviruksen oireita ovat kuume, nuha, yskä, päänsärky, lihaskivut, pahoinvointi, väsymys, sekä maku- ja hajuaistin muutokset. Jos epäilet koronavirustartuntaa, arvio testauksen tarpeellisuudesta tehdään ensisijaisesti Aavan yleislääkärin tai työterveyslääkärin etävastaanotolla. Kun lääkäri on todennut koronatestauksen tarpeen, hän tekee siihen sähköisen lähetteen sinulle sopivaan paikkaan. Sen jälkeen voit varata ajan koronatestiin internetajanvarauksestamme.

On suositeltavaa, että odottaessasi näytteenottoaikaa että testituloksia pysyttelet kotona ja välttelet muiden ihmisten tapaamista.

Ajanvaraus puhelimitse

Voit varata koronatestiajan kätevästi netistä itsellesi sopivasta toimipisteestä. Huomioithan, että nettiajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen eli pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Mikäli sinulla ei ole näitä, voit varata ajan asiakaspalvelustamme 010 380 3838.

Missä koronavirustestauksia (PCR) tehdään?

 • Aava Järvenpää
 • Aava Kamppi, Helsinki
 • Aava Itäkeskus, Helsinki
 • Aava Tapiola, Espoo
 • Aava Hyvinkää 
 • Aava Kerava
 • Aava Hämeenlinna
 • Aava Ratina, Tampere
 • Aava Turku Hansa
 • Aava Aviapolis, Vantaa
 • Aava Oulu Rusko

Lasten koronaepäilyissä koronatesti voidaan tehdä Pikkujätin toimipisteissä.

Koronatestaukseen valmistautuminen ja saapuminen

Kun olet varannut ajan koronatestaukseen, lähetämme tekstiviestillä valmistautumis- ja saapumisohjeet.

Noudatathan sovittua testausaikaa täsmällisesti, jotta testauspaikalle ei synny jonoa. Ota henkilötodistuksen mukaan näytteenottoon.

Koronavirusnäyte otetaan nenänielusta näytteenottotikulla. Se voi tuntua ikävältä, mutta toimenpide kestää vain hetken.

Koronavirustestin (PCR) tulokset

Koronatestin tulos valmistuu pääsääntöisesti 10-12 tunnin kuluessa näytteenotosta, viimeistään noin vuorokauden päästä (Huom! Aava Oulussa tuloksen valmistuminen voi viedä pitempään, mutta korkeintaan 30 tuntia).

Koronatestin (PCR) tulos ilmoitetaan tekstiviestillä, mikäli annoit matkapuhelinnumerosi ajanvarauksen yhteydessä, ja olet Oma Aava -palvelussa antanut luvan hoito-ohjeiden ja tutkimustulosten lähettämiseen. Negatiivisesta koronatestituloksesta saat myös linkin todistuksen lataamiseksi.

Koronatestin tulos sekä todistus negatiivisesta tuloksesta löytyvät myös Oma Aava -palvelusta. Huomioithan, että jos puhelinnumeroasi käytetään myös perheenjäseniesi yhteystietona, kaikkien testissä käyneiden tulokset lähetetään tekstiviestillä samaan numeroon. Henkilökohtaiset tulokset voi tarkistaa Oma Aavassa. Suosittelemme tarkistamaan tulokset palvelusta aina, jos olet käynyt antigeenin tunnistavassa pikatestissä, tai jos et ole saanut tekstiviestiä 10-12 tunnin kuluessa näytteenotosta.

Mikäli tuloksesi on positiivinen, Aavan asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse, ja saat toiminta- ja kotihoito-ohjeet jatkoa varten. Henkilökuntamme ilmoittaa tietosi myös kotikuntasi tartuntatautivastaavalle.

Mikäli tuloksesi on negatiivinen, mutta tarvitset silti kotihoito-ohjeita tai jatkohoitosuunnitelman, sovi yhteydenottotapa hoitavan lääkärisi kanssa.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää