Gastroskopia eli mahalaukun tähystys

 

Tähystykseen valmistautuminen

  • Ennen tähystystä tulee olla vähintään 6 tuntia syömättä ja 2 tuntia juomatta.
  • Tutkimusta edeltävänä iltana ja tutkimuspäivän aamuna tulee välttää raakojen kasvisten syöntiä.
  • Jos teille varattu tähystysaika on iltapäivällä tai illalla, ja haluatte syödä lounaan 6 tuntia ennen tutkimusta, tulee sen olla helposti sulavaa sosekeittoruokaa.
  • Jos tähystysaika on aamulla/aamupäivällä tulee olla ravinnotta kello 24 jälkeen.
  • Tarpeelliset lääkkeet, esim. sydän-, verenpainelääkkeet, voi ottaa normaalisti tutkimuspäivän aamuna pienen vesimäärän kanssa, kuitenkin viimeistään 2 tuntia ennen tutkimusta. Sokeritautilääkkeiden ja verenohennuslääkkeiden käytöstä on sovittava erikseen oman lääkärin kanssa.
  • Tähystyksen alussa voidaan tarvittaessa antaa rauhoittavaa lääkitystä suonensisäisesti. Autolla ajo on tällöin kielletty ja saattajan mukanaolo on suotavaa.

Tähystyksen kulku

  • Mahalaukku tutkitaan ohuella, taipuisalla tähystimellä, joka viedään mahalaukkuun suun kautta ja edelleen ohutsuolen alkuun. Tähystyksen yhteydessä otetaan yleensä näytteitä, joiden ottaminen ei aiheuta kipua.

Tähystyksen jälkeen

  • Noin 30 minuuttia tutkimuksen jälkeen voi juoda ja syödä normaalisti.
  • Mahdollisten näytteiden tutkimustulokset valmistuvat n. 2 viikon kuluessa.

 

Aava Kamppi GastroLääkärit

puh. 010 380 5312 arkisin klo 9-15

 

Aava Keravan Terveyspuisto

puh. 010 380 2152 ma-to klo 8-18, pe klo 8-14

 

Aava asiakaspalvelu

puh. 010 380 3838