Gynekologinen laserhoito

Lääkärikeskus Aava Kampissa on käytössä nykyaikainen hiilidioksidilaser (CO2-laser, Sharplan 1030), jonka lasersäteellä voidaan käsitellä ulkosynnyttimien, emättimen tai kohdunsuun muutoksia paikallispuudutuksessa.  

Miten laserhoito tehdään ja miten siihen valmistaudutaan?  

Naisille laserhoidon tekee laserhoitoihin ja mikroskooppitutkimuksiin perehtynyt gynekologi.  

Hoitoon hakeudutaan asiantuntevan lääkärin vastaanoton kautta. Vastaanotolla varmistetaan oikea diagnoosi ja arvioidaan, onko laser vai joku muu hoitovaihtoehdoista potilaan tilanteessa paras. Suunnittelukäynnin yhteydessä käydään läpi toimenpide ja mahdolliset valmistautumisohjeet sekä varataan toimenpideaika laserhoitoon. Ajan pituus riippuu tehtävästä toimenpiteestä.  

 Laserhoito ei yleensä aiheuta kipua, ainoastaan pientä polttavaa tunnetta. Hoidossa käytetään paikallispuudutusta, joten mahdolliset puuduteaineyliherkkyydet on syytä mainita ennen toimenpidettä.  

 Jatkohoito: 

 Toimenpiteen jälkeen ei yleensä ole estettä normaalille työskentelylle eikä hoito yleensä vaadi sairaslomaa. Sukupuoliyhdyntää tulisi välttää 3 viikon ajan, jotta paraneminen edistyisi hyvin. Jälkivuoto on yleensä vähäistä ja kestää alle kaksi viikkoa. Tänä aikana kylvyt ja uiminen ovat kiellettyjä. Myös alapään ihoa hankaavaa urheilua, kuten spinning, pyöräily ja ratsastus, kannattaa välttää 2-3 viikkoa. Alapesut suoritetaan juoksevalla vedellä.  

  

Mikäli ilmaantuu tulehduksen merkkejä (hoidetun alueen runsas eritys, kipu, kuume), tulee ottaa yhteyttä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin. 

 

Aavassa gynekologisia kondyloomien laserhoitoja tekevät: 

  • LL Pirkko Sipilä 

  • LT Pekka Venesmaa