Munanjohtimien aukiolotutkimus, hysterosalpingosonografia (HSSG)

Munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG) kuuluu lapsettomuuden perustutkimuksiin. Tutkiminen tapahtuu ultraäänen avulla. kohtuun ruiskutetaan tutkimuksen yhteydessä keittosuolaliuosta. Nesteen avulla saadaan näkyviin kohtuontelo ja munanjohtimet, jotka eivät näy tavallisessa UÄ-tutkimuksessa. Tutkimuksesta selviää kohdun ja munasarjojen rakenne ja munanjohtimien aukiolo. Ultraäänen avulla voidaan myös seurata munarakkulan kasvua ja ovulaatiota.

Miten tutkimus tehdään ja miten siihen valmistaudutaan?

Munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG) tehdään gynekologisen tutkimuksen yhteydessä emättimen kautta. Lääkäri asettaa kohdunkaulakanavaan tai kohtuun ohuen katetrin, jonka kautta kohtuun ruiskutetaan keittosuolaliuosta ja ilmaa. Ultraäänen avulla tarkastellaan kohdun, munasarjojen ja munatorvien tilannetta ja seurataan, miten ilmakuplat kulkeutuvat munanjohtimien läpi.

Tutkimuksen aikana ja sen jälkeen voi tuntua kuukautiskivun kaltaista kipua. HSSG-tutkimuksen jälkeen saa voinnin mukaan lähteä saman tien kotiin tai töihin. Sairaslomaa ei yleensä tarvita.

 Tutkimukseen valmistaudutaan ottamalla särkylääkettä (esim. ibuprofeeni 800mg tai parasetamoli 1g) noin tuntia ennen sovittua tutkimusta. Puudutusta ei tarvita. Klamydian mahdollisuus on suljettava pois ennen HSSG-tutkimusta.

Mihin kierron aikaan munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG) tehdään?

 Paras ajankohta on yleensä kierron 7.-12. päivä. Tutkimusta ei tehdä kuukautisten aikana eikä ovulaation jo tapahduttua.

 Munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG) tehdään usein siinä vaiheessa, kun muiden lapsettomuustutkimusten tulokset on käytettävissä. Erityisesti miehen siemennesteen laatu olisi hyvä tutkia ennen HSSG-tutkimusta. Tutkimuksen tulos selviää heti ja samalla käynnillä voidaan laatia jatkohoitosuunnitelma.

  

Aavassa HSSG-tutkimuksia tekevät mm. seuraavat Naisten Aavan lapsettomuuden tutkimiseen ja hoitoon erikoistuneet naistentautien ja synnytys erikoislääkärit:

 

  • LT Sirpa Eviö, Naisten Aava Kamppi
  • LT Tiina Hakala-Ala-Pietilä, Naisten Aava Kamppi
  • LL Henriikka Henttu, Naisten Aava Kamppi
  • LL Pirkko Peuranpää, Aava Hyvinkään Pipetti
  • LT Kari Ratsula, Naisten Aava Kamppi, Aava Keravan Terveyspuisto
  • LL Liisa Häkkinen, Naisten Aava Kamppi

 

 

 

 

 

 

 

Liitteet