Potilasohje – munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG)

Munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG) kuuluu lapsettomuuden perustutkimuksiin. Tutkiminen tapahtuu ultraäänen avulla. Nesteen avulla saadaan näkyviin kohtuontelo ja munanjohtimet, jotka eivät näy tavallisessa ultraäänitutkimuksessa. Tutkimuksella selvitetään kohdun ja munasarjojen rakennetta ja munanjohtimien aukioloa.

Miten tutkimus tehdään ja miten siihen valmistaudutaan?

Munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG) tehdään gynekologisen tutkimuksen yhteydessä emättimen kautta. Lääkäri asettaa kohdunkaulakanavaan tai kohtuun ohuen katetrin, jonka kautta kohtuun ruiskutetaan keittosuolaliuosta ja ilmaa. Ultraäänen avulla tarkastellaan kohdun, munasarjojen ja munanjohtimien tilannetta ja seurataan, miten ilmakuplat kulkeutuvat munanjohtimien läpi.

Tutkimuksen aikana ja sen jälkeen voi tuntua kuukautiskivun kaltaista kipua. HSSG-tutkimuksen jälkeen saa voinnin mukaan lähteä saman tien kotiin tai töihin. Sairaslomaa ei yleensä tarvita.

Tutkimukseen valmistaudutaan ottamalla särkylääkettä (esim. ibuprofeeni 800mg tai parasetamoli 1g) noin tuntia ennen sovittua tutkimusta. Klamydiatulehduksen mahdollisuus on suljettava pois ennen HSSG-tutkimusta.

Tutkimukseen liittyy pieni tulehduksen riski. Ole yhteydessä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin jos toimenpiteen jälkeen ilmaantuu tulehduksen oireita (pahanhajuista vuotoa, kuumetta, vatsakipuja).

Mihin kierron aikaan munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG) tehdään?

Tutkimus tehdään heti kuukautisvuodon päätyttyä eli yleensä kuukautiskierron päiväna 7.-11. Tutkimusta ei voida tehdä kuukautisten aikana eikä ovulaation jo tapahduttua.

Munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG) tehdään usein siinä vaiheessa, kun muiden lapsettomuustutkimusten tulokset ovat jo käytettävissä ja muita perusselvittelyjä on jo tehty. Erityisesti miehen siemennesteen laatu olisi hyvä tutkia ennen HSSG-tutkimusta. HSSG-tutkimuksen tulos selviää heti ja samalla käynnillä voidaan suunnitella hoitopolkusi seuraavat askeleet.

Aika HSSG-tutkimusta varten varataan puhelimitse tai sovitaan lääkärin kanssa suoraan. Aavassa HSSG-tutkimuksia tekevät  lapsettomuuden tutkimiseen ja hoitoon erikoistuneet naistentautien ja synnytys erikoislääkärit.