Kohdunsuun sähkösilmukkahoito (Loop-hoito)

 

Miten tutkimus tehdään ja miten siihen valmistaudutaan?

 Kohdunsuun sähkösilmukkahoito (Loop-hoito) tehdään, kun kohdunsuun tähystyksessä (kolposkopiassa) on todettu jatkohoitoa vaativa muutos.

Loop-hoidossa kohdunsuulta poistetaan kudospala. Toimenpide on nopea ja tapahtuu paikallispuudutuksessa.

Sairaslomaa ei yleensä tarvita Loop-hoidon jälkeen. On kuitenkin hyvä varata hetki aikaa lepäämiseen, mikäli vointi sitä vaatii.

Hoitoa ei voida tehdä kuukautisvuodon aikana. Muuta erityistä valmistautumista ei tarvita.

 

Toipuminen kohdunkaulan sähkösilmukkahoidosta

On normaalia, että hoidon jälkeen voi esiintyä veristä ja limaista vuotoa jopa 3-4 viikon ajan. Tänä aikana tamponin käyttöä, yhdyntää, uintia ja kylpyjä ei suositella.

Hoidon jälkeen kohdunsuun olisi suositeltavaa parantua noin kaksi kuukautta ennen mahdollista raskautta.

 Normaalista poikkeavat oireet:

 Runsas vuoto: 1-2 viikon kuluessa hoidetun alueen päälle muodostunut rupi voi irrota ja saattaa aiheuttaa hyvin runsaan verenvuodon.

  • Tulehdusoireet: Pahanhajuinen vuoto, kuume ja alavatsakivut voivat viitata tulehdukseen. Tulehdus on harvinainen jälkiseuraus Loop-hoidosta.

 Edellä mainittujen oireiden ilmetessä tulee ottaa yhteyttä Lääkärikeskus Aavan aukioloaikoina toimenpiteen tehneeseen lääkäriin ja muuna aikana oman alueen päivystävän sairaalan naistentautien päivystykseen.

 Jatkohoito:

 Patologi tutkii poistetun koepalan. Tutkimustulos valmistuu 2-4 viikon kuluessa. Toimenpiteen tehnyt lääkäri ilmoittaa vastauksen potilaalle. Vastauksen perusteella sovitaan tarvittavasta jatkoseurannasta (Papa- tai kolposkopiaseuranta) ja sen aikataulusta.

 

Aavassa kohdunsuun sähkösilmukkahoitoja tekevät:

  • LT Päivi Galambosi
  • LT Pekka Venesmaa

 

 

 

Liitteet