Kolposkopia eli kohdunsuun tähystys

 

Kohdunsuun tähystyksessä eli kolposkopiassa tutkitaan kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien aluetta suurentavalla optisella laitteella. Tutkimuksen tekee kohdunsuun, emättimen ja ulkosynnyttimien alueen sairauksien hoitoon perehtynyt gynekologi vastaanotollaan.

 Usein kohdunsuun tähystyksen syy on Papa-muutosten tarkempi selvittely, kohdunkaulan syövän tai syövän esiasteen epäily tai annetun hoidon jälkeinen seuranta. Joskus kolposkolpia voidaan tehdä muustakin syystä, kuten emättimen tai ulkosynnyttimien pitkittyneen haavauman vuoksi.

Miten tutkimus tehdään ja miten siihen valmistaudutaan?

Kohdunsuun tähystys (kolposkopia) tehdään gynekologisella vastaanotolla erikseen tätä varten varatulla ajalla.

Emättimeen asetetaan tähystin (ns. ankannokkaspekula), jonka avulla emätintä ja kohdunnapukkaa voidaan tarkastella sekä suurennuksella että ilman. Muutosten näkymistä voidaan helpottaa laimealla etikkaliuoksella.

Tutkimuksen yhteydessä otetaan yleensä pieniä pinnallisia koepaloja. Näytteenotto voi hetkellisesti tuntua epämiellyttävältä. Ulkosynnyttimien alueelta näytteenotto tapahtuu paikallispuudutuksessa.

 Tutkimusta ei voi tehdä kuukautisten aikana. Puudutusta tai muuta lääkitystä ei tarvita.

 Sairaslomaa ei yleensä kohdunsuun tähystyksen jälkeen tarvita. Veristä jälkivuotoa saattaa esiintyä muutamia päiviä koepalojen oton jälkeen. Tällöin on syytä välttää tamponin käyttöä, yhdyntää ja kylpyjä. Mikäli vuoto on runsasta ja vuodon mukana on hyytymiä tai, jos ilmaantuu tulehduksen merkkejä (pahanhajuinen vuoto, kuume, kipu), tulee ottaa yhteyttä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin. 

Jatkohoito:

Tutkimustulosten valmistuttua hoitava lääkäri ilmoittaa vastauksen potilaalle ja tekee päätöksen jatkoseurannasta ja/tai mahdollisesta hoidosta. Mikäli muutokset vaativat muuta hoitoa kuin seurantaa, suunnitellaan uusi käynti ja muutosalue voidaan poistaa kohdunsuulta paikallispuudutuksessa tehtävällä kohdunsuun sähkösilmukkahoidolla (Loop-hoito). Hoidon tarve harkitaan aina huolella, sillä lievien muutosten luonnollinen paranemistaipumus ilman hoitoakin on suuri.

 

Aavassa kohdunsuun tähystyksiä tekevät:

  • LT Päivi Galambosi, Naisten Aava Kamppi
  • LT Maija Jakobsson, Naisten Aava Kamppi
  • LL Pirkko Sipilä, Naisten Aava Kamppi
  • LT Pekka Venesmaa, Naisten Aava Kamppi

 

 

Liitteet