Miten kaihi syntyy ja miten sen voi korjata?

Kaihileikkaus

Harmaakaihi on ikääntymiseen liittyvä sairaus, jossa silmän sisäinen linssi eli mykiö samenee. Harmaakaihia voi esiintyä kaikissa ikäryhmissä, mutta sairaus on yleisin yli 60-vuotiailla.

Kaihileikkaus on ainoa hoito harmaakaihiin. Leikkaus on ajankohtainen silloin, kun kaihin aiheuttamat näköoireet häiritsevät elämää ja hankaloittavat itsenäistä toimintaa.

Aavassa pääset kaihileikkaukseen nopeasti ja juuri siinä vaiheessa sairautta, kun haluat.

Mistä harmaakaihi johtuu?

Silmän sisällä on luonnollinen linssi eli mykiö. Sen tehtävänä on taittaa silmään tulevat valonsäteet teräväksi kuvaksi silmänpohjaan.

Harmaakaihissa mykiö samentuu, ja sen taittovoima voi muuttua. Kaihin läpi näkyy sumuisesti, asiat näyttävät epätarkoilta ja hämärässä näkeminen vaikeutuu.

Yleensä ikääntymiseen liittyvä kaihi kehittyy hitaasti, mutta toiset kaihin tyypit voivat edetä nopeastikin.

Kaihileikkaus on turvallinen toimenpide

Kaihileikkauksessa samentunut mykiö poistetaan ja korvataan kirkkaalla tekomykiöllä. Leikkaus on turvallinen ja kivuton.

Taittovirhe korjataan valitsemalla sopiva tekomykiö. Yksilöllisesti tilattavilla erikoistekomykiöillä voidaan korjata myös hajataitteisuutta ja ikänäköä, jolloin riippuvuus silmälaseista vähenee.

Kaihileikkaus ei kuitenkaan paranna näön heikkoutta, joka johtuu muusta silmäsairaudesta, kuten makulan ikärappeumasta, glaukoomasta eli silmänpainetaudista tai diabeettisesta silmänpohjasairaudesta.

Ennen toimenpidettä

Kaihileikkaus suunnitellaan silmäkirurgin kanssa. Esitutkimuksessa silmästä otetaan mittoja sopivan tekomykiön valitsemiseksi. Samalla päätetään, leikataanko molemmat silmät yhtä aikaa vai yksi kerrallaan.

Toimenpiteen kulku

Aavassa kaihileikkaukset tehdään Aava Sairaalassa Kampissa päiväkirurgisesti. Toimenpiteeseen varataan aikaa 2 tuntia. Itse leikkaus kestää tyypillisesti vain 20 minuuttia.

Silmä puudutetaan tipoilla ja potilaalle annetaan tarvittaessa rauhoittava esilääkitys. Leikkauksen aikana ei tunnu kipua, mutta leikattavalla silmällä voi nähdä valoja ja liikettä.

Toimenpiteen jälkeen

Näkö paranee pian leikkauksen jälkeen ja kirkastuu vielä lisää muutaman päivän kuluessa. Kotona noudatetaan kotihoito-ohjeita kuukauden ajan, minkä jälkeen silmälääkäri tekee jälkitarkastuksen.

Ajanvaraus

Varaa aika silmäkirurgin esitutkimukseen soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön sivulla olevan Kysy lisää -lomakkeen kautta.

Kaihileikkausajat varataan suoraan kaihihoitajalta 050-577 2351  arkisin klo 8-16.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.