Peräpukamien kumilenkki-eli Barronin ligatuura-hoito

Sisäiset peräpukamat ovat peräsuolen limakalvon alla kulkevia laskimolaajentumia, ”suonikohjuja”. Pukamien koko ja vaivat (ulostyöntyminen, verenvuoto, kutina, kipu) saattavat vaihdella. Sisäisten pukamien kumilenkkihoito on nykyisin yleisin ja vaivattomin hoitomuoto. 

Toimenpide

Pukamien kumilenkkihoito voidaan tehdä omana toimenpiteenään tai esimerkiksi paksusuolentähystyksen yhteydessä. Itse toimenpide on varsin nopea ja yleensä lähes täysin kivuton. 

Kumilenkkihoidossa asetetaan tiukat kumilenkit 1-3 suurimman pukaman tyveen. Tämä tapahtuu viemällä pukama erityisen imulaitteen sisään, joka mahdollistaa kumilenkin paikalleen laiton. Kumilenkin puristuksen seurauksena pukamakudos menee kuolioon n. 5-10 päivän kuluttua ja limakalvolle muodostuu arpikudosta.  

Heti toimenpiteen jälkeen peräaukosta saattaa tulla jonkin verran verenvuotoa. Joskus toimenpidettä seuraavien päivien aikana ilmaantuu peräaukon ja lantionpohjan kiputuntemusta. Kipu johtuu pukaman kuolioitumisesta ja arpikudoksen muodostuksesta.  Kipuun voi käyttää tavallisia tulehduskipulääkkeitä.  

Suolen limakalvo ei yleensä tunne kipua ja voimakas kipu on usein merkki siitä, että lenkki on asetettu liian lähelle peräaukon ihoa. Jos kipu on poikkeuksellisen voimakasta voi kumilenkin poistaa. Hyvin voimakas kipu ja kuumeilu saattaa edellyttää lääkärin arviota. Ota silloin yhteyttä  hoitavaan yksikköön tai hakeudu oman  paikkakuntasi sairaalan  päivystykseen. 

Toipumisvaiheessa on syytä välttää voimakasta ponnistamista ulostamisen yhteydessä 3-4 päivän aikana. 

Hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi kumilenkkihoito tehdään esim. 1-2 kuukauden välein 1-3 kertaa. 

 

Aavan Ajanvaraus 

Asiakaspalvelu: 010 380 3838 

 

Aava Kamppi, GastroLääkärit 

Annankatu 32  
00100 Helsinki 

puh. 010 380 5312  tai 010 380 3838 

 

Aava Keravan Terveyspuisto 
Metsolantie 1 

04200 Kerava 

puh. 010 380 2152