Suojaudu puutiaisaivotulehdukselta TBE-punkkirokotteella

Yleisin Suomessa tavattava punkkilaji on puutiainen (Ixodes Ricinus). Kovapintaiset puutiaiset heräilevät keväisin, kun lämpötila nousee yli viiden asteen, ja ovat aktiivisia aina loka-marraskuuhun asti. Puutiainen viihtyy parhaiten metsäisillä ja kosteilla alueilla esimerkiksi lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Puutiaisia tavataan koko Etelä- ja Keski-Suomessa, ja ne ovat erittäin yleisiä Ahvenanmaalla ja saaristoalueella.

Punkki voi tartuttaa borrelioosin tai TBE-viruksen.

Aava Matkailuklinikan lääkäri Anu Kantele suosittelee TBE-rokotusta erityisesti riskialueilla asuville ja veneilijöille.

”Niiden, jotka harrastavat veneilyä tai oleskelevat pitkäaikaisesti rannikon puutiaisaivokuumealueella, on hyvä ottaa puutiaisaivokuumerokotus. Lyhyille rannikkovisiiteille se ei ole tarpeellista. Puutiaiset levittävät myös borreliabakteeria. Siltä parhaiten välttyy suorittamalla punkkisyynin ja poistamalla punkit saman päivän aikana. Tuolloin punkki ei ehdi siirtää bakteeria ihmiseen”, kertoo Kantele.

Puutiaiset voivat kantaa Borrelia-bakteeria tai TBE-virusta

Useat punkkilajit levittävät mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa vakavia sairauksia. Suomessa puutiaiset saattavat kantaa Borrelia-bakteeria tai TBE-virusta. Borrelia-infektio voidaan hoitaa antibioottikuurilla.

Puutiaisaivotulehdus (TBE, puutiaisaivokuume, Kumlingen tauti, engl. tick-borne encephalitis) on vakava sairaus, jonka punkki voi tartuttaa ihmiseen. TBE:n voi saada myös pastöroimattomasta maidosta, erityisesti vuohenmaidosta.

TBE-virus tarttuu minuuteissa ilman rokotetta

Toisin kuin borrelia, TBE-virus tarttuu minuuteissa punkin syljestä eikä borrelioositartunnan estämiseksi suositeltu punkkisyyni estä TBE-virustartuntaa. TBE-viruksen aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole hoitokeinoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella.

Yksittäisen puutiaisen pureman aiheuttama sairastumisriski on pieni, mutta kannattaa pitää huoli siitä, ettei puutiainen pureudu ihoon. Noin puolet puutiaisen välittämän tartunnan saaneista eivät edes huomaa puutiaisen pureutumista.

Kuinka punkinpuremalta voi suojautua?

Puutiaiset liikkuvat aluskasvillisuuden joukossa, heinikossa ja pensaikossa, missä ne odottavat sopivaa ohikulkijaa ja takertuvat tämän karvoitukseen tai vaatetukseen.

Vinkit puremalta suojautumiseen

  • Käytä vaatteita, jotka peittävät käsivarret ja jalat.
  • Työnnä lahkeet sukkiin tai saappaisiin kun kuljet metsässä ja maastossa.
  • Tarkasta ihosi päivittäin, jos oleskelet riskialueella. Punkki voi ryömiä useita tunteja ympäriinsä ennen kuin pureutuu ihoon.
  • Lapset saavat punkkeja usein ylävartaloon. Tutki myös lasten hiuspohja ja korvan taustat.
  • Muista, että lemmikit saattavat kuljettaa punkkeja sisätiloihin ja petivaatteisiin.
  • TBE-rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta.

Mitä teen jos punkki puree?

Apteekista saa punkinpoimijoita, joilla punkin saa kierrettyä irti ihosta. Taitavat saavat punkin irti langalla tai sormin. Vanhan kansan keinoa, punkin rasvaamista, ei suositella, sillä punkki voi oksentaa puremakohtaan, mikä lisää borrelia-spirokeetan tarttumisen riskiä.

Pureman saatuaan on kuitenkin syytä tarkkailla puremakohtaa viikon verran. Mikäli pureman ympärille kehittyy punertava kehä, joka vähitellen laajenee rengasmaisena, on syytä hakeutua lääkäriin. Vasta-ainemääritys vahvistaa tarttumisepäilyn, mutta jo tyypillinen ihottuma riittää 2–3 viikon antibioottikuurin aloittamiseen, jolloin vältytään borrelioosin kiusallisilta jälkitaudeilta.

TBE-rokotetta saa Aavan toimipisteistä sekä Aava Matkailuklinikalta. Varaa aika rokotukseen 010 380 3838.