Usein kysyttyjä kysymyksiä suolistotähystyksestä

suolistotähystys_ukk
Täältä löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin mahalaukun tähystyksestä eli gastroskopiasta ja paksusuolen tähystyksestä eli kolonoskopiasta.
FacebookTwitterLinkedIn

Pääseekö suolistotähystykseen ilman lähetettä?

Tähystykseen varataan aika pääsääntöisesti lääkärin lähetteellä. Mahalaukun tähystykseen voi varata ajan ilman lähetettä huoletta, sillä tähystys edellyttää vain lyhyttä syömättömyysjaksoa. Paksusuolen tähystykseen tulo sen sijaan edellyttää tarkempaa arviota. Valmistautuminen on vaativampi ja pidempi ja esimerkiksi sydämen vajaatoimintapotilaille ja vanhuksille jopa riskialtis.

Voit olla yhteydessä asiakaspalvelun kautta Aavan Gastrolääkärit-osaston sairaanhoitajiin epäselvissä tilanteissa saadaksesi lisäohjeita. Ajanvaraus tilanteessa on tärkeää, että mainitset perussairautesi ja niihin liittyvät mahdolliset lääkitykset, jotta voimme ohjeistaa sinua oikein ja tutkimus on turvallinen.

Kuinka kauan suolistotähystys kestää?

Tähystyksen kesto on 5-25 minuuttia, riippuen mikä tähystys tehdään. Gastroskopiassa eli mahalaukun tähystyksessä itse tähystysaika on 5-10 minuuttia. Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys kestää noin 25-30 minuuttia. Tämän lisäksi aikaa menee valmisteluihin. Mahalaukun tähystykseen varataan 30 minuutin ja paksusuolen tähystykseen 60 minuutin aika. 

Kuinka kauan vietän aikaa Gastrolääkärit-osastolla suolistotähystyksen takia?

Osastolla oloaikasi riippuu siitä, mikä suolistotähystys tehdään ja annetaanko tähystykseen sedaatio suonensisäisesti. Jos et saa sedaatiota, voit lähteä heti kun tähystys on tehty eli aikaa menee noin 30-60 minuuttia. Mikäli saat sedaation, on varauduttava olemaan osastolla tarkkailussa vähintään 1 tunti lääkkeiden annon jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että mahalaukun tähystyksen takia osastolla oloaika on sedaation takia noin 1-1,5 h ja paksusuolentähystyksen takia 1,5-2 h.

Kuinka tarkkaan suolistotähystyksen valmistautumisohjeita tulee noudattaa?

Todella tarkkaan. Paksusuolen tähystykseen suoliston täydellinen tyhjentyminen on edellytys laadukkaalle tutkimukselle ja ylipäätään tutkimuksen onnistumiselle. Myös mahalaukun tähystyksen valmistautumisohjeiden noudattaminen on tärkeää tutkimuksen onnistumisen kannalta. Tämä vaatii huolellista perehtymistä valmistautumisohjeisiin.

Kauanko minun pitää olla syömättä ja juomatta ennen mahalaukun tähystystä?

6 tuntia syömättä ja 2 tuntia juomatta. Jos tähystysaikasi on aamulla, tulee olla täysin ravinnotta klo 24 jälkeen. Maitotuotteet pitäisi myös jättää pois tähystyspäivänä ennen tutkimusta.

Voinko syödä pizzan, munakkaan tai muuta raskaampaa ruokaa 6 tuntia ennen mahalaukun tähystystä?

Älä syö. On tärkeää syödä kevyempi ruoka 6 tuntia ennen mahalaukun tähystystä, jotta mahalaukku on varmasti tyhjä, jolloin tähystys on laadullisesti hyvä tutkimus. Hyvä ruokavaihtoehto on esimerkiksi kaurapuuro tai sosekeitto.

Voinko syödä perunaa ennen mahalaukun tähystystä?

Voit syödä keitettyä perunaa. Paistetut, kerma- tai esimerkiksi ranskalaiset perunat eivät käy, sillä mahalaukku ei ehdi sulattaa niitä 6 tunnissa, jolloin näkyvyys mahalaukkuun on huono, eikä tähystys ole laadukas tai luotettava.

Pitääkö 4 päivää ennen paksusuolen tähystystä paastota?

Ei. Voit syödä normaalisti, kunhan kevennät hieman ruokavaliota eli jätät ruuasta pois siemenet, jyvät, leseet, raa’at juurekset ja vihannesten kuoret ja – siemenet sekä rasvaisen ruuan. Huomioithan, että myös marjoissa/marjakeitoissa on siemeniä.

Maitotuotteet tulee laittaa tauolle kokonaan edellisenä päivänä ennen tähystystä ja tutkimuspäivänä. Kauramaidolla ja muilla vastaavilla kasvikunnan tuotteilla on sama ohjeistus kuin maitotuotteilla.

Mitä sitten saan syödä 4 päivää ennen paksusuolen tähystystä?

Voit syödä normaalia kotiruokaa. Kasvikset ja hedelmät, joista on kuoret ja siemenet poistettu ovat sallittuja. Keitetyt/uunijuurekset ovat sallittuja. Voit syödä normaalisti keitettyjä perunoita, riisiä, makaronia, lihaa, kalaa ja kanaa. Myös kaurapuuro on sallittua.

Voinko syödä banaania 4 päivää ennen paksusuolen tähystystä?

Voit syödä. Banaanin siemenet eivät ole kovia tai näkyviä siemeniä/jyviä. Mikäli sinulla on ummetustaipumusta, kannattaa banaaninsyöntiä rajoittaa.

Voinko syödä leipää 4 päivää ennen paksusuolen tähystystä?

Kyllä voit, kunhan leipä on pehmeää ja siemenetöntä. Leivänpäälliset tulee valita niin, että noudatat kysymyksen nro 9 ohjetta. Gluteeniton leipä on myös sallittua, mikäli se on pehmeää ja siemenetöntä.

Voinko käyttää ateriakorvikkeita paksusuolen tähystykseen valmistautuessani paaston aikana?

Voit käyttää mehupohjaisia Nutridrink Juice Style- juomia, joita saa apteekista ilman reseptiä. 

Voinko käyttää jotain muuta tyhjennysainetta kuin mitä Aavassa ohjeistetaan käyttämään?

Periaatteessa kyllä. Olemme kuitenkin todenneet valitsemamme tyhjennysaineet suolistotähystyksiin parhaiten sopiviksi. Epäselvissä asioissa voit olla yhteydessä asiakaspalvelun puh. 010 380 3838 kautta Gastrolääkärit-osaston sairaanhoitajiin saadaksesi lisäohjeita. 

Tarvitsenko reseptin tyhjennysaineen hankkimiseen?

Et tarvitse. Tyhjennysaineen saa apteekista ilman reseptiä. Mikäli sinulla on sairaskuluvakuutus joka korvaa lääkkeet, voi tähystävä lääkäri kirjoittaa reseptin tarvittaessa.

Tyhjennysainepakkauksessa, farmaseutin ja Aavasta saadussa ohjeessa tyhjennysaineen juomiseen on eroja. Mitä ohjetta noudatan?

Noudata aina Aavasta saatua ohjetta. Ohjeemme on optimoitu ajallisesti tähystykseen sopivaksi.

Asun pidemmän matkan päässä Aavasta. Miten pystyn juomaan tyhjennysaineet paksusuolen tähystystä varten ja matkustaa? 

Tyhjennysainetta juodaan kahdessa erässä. Juo jälkimmäinen annos 5-6 tuntia ennen tähystystä. Näin suolistosi ehtii tyhjentyä tarpeeksi hyvin matkan tekoa varten. Epäselvissä tilanteissa voit olla yhteydessä Gastrolääkärit-osastolle asiakaspalvelun kautta ja saat lisäohjeita.

Juotuani tyhjennysaineet minusta tuntuu edelleen, että minulla on tarve ulostaa ja, että suolistoni ei ole kunnolla tyhjentynyt. Mitä teen?

Jos olet juonut tyhjennysaineet ohjeen mukaan ja noudattanut tyhjennysohjeita kokonaisuudessaan, on suolistosi todennäköisesti riittävän tyhjä ja ulostamisen pitäisi olla rauhoittunut matkanteon koittaessa. On täysin normaalia, että vielä juuri ennen tähystystä on tunne, että suolisto tyhjenee edelleen. Uloste normaalisti tässä vaiheessa jo nestemäistä. Tähystyshuoneen pukuhuoneessa ja odotustilassa wc käytettävissä. 

Sain paksusuolen tähystystä varten tyhjennysaineet juotua, mutta oksensin ensimmäisen tyhjennysaineen juotuani. Mitä teen?

Jatka tyhjennysprosessia suunnitellusti. Juo reilusti nesteitä ja juo toinen osa tyhjennysjuomaa suunnitellusti. Voit hakea toisen rinnakkaisvalmisteen ennaltamäärätyn tyhjennysaineen tilalle apteekista ja juoda sitä ohjeen mukaan. Lisäksi voit hakea apteekista Colon Steril -jauhetta 2-3 purkkia ja juoda ne ohjeen mukaan toisen tyhjennysjuoman ohella.

Mikäli oksennat tämän jälkeen vielä, et voi tulla tähystykseen ja on aikasi peruttava. Epäselvissä tilanteissa voit olla yhteydessä asiakaspalvelun kautta Gastrolääkärit-osaston sairaanhoitajiin saadaksesi lisäohjeita.

Sain paksusuolen tähystystä varten tyhjennysaineet juotua, mutta oksensin toista osaa juomasta juodessani. Miten toimin?

Voit tulla tähystykseen suunnitellusti. Usein ensimmäinen juotu erä tyhjennysainetta riittää takaamaan tarpeeksi riittävän suoliston tyhjennyksen, jos olet muuten noudattanut ohjeita tarkasti. Muista juoda riittävästi nesteitä. Kuitenkin jos sinusta tuntuu, että suolistosi ei ole tyhjentynyt ollenkaan ja ulosteesi on vielä kiinteää, on aikasi peruttava.

Riittääkö vuorokauden paasto suoliston tyhjennykseen paksusuolen tähystystä varten?

Ei riitä. Paasto ei yksin takaa, että suolisto on tyhjentynyt tarpeeksi ja tutkimusta ei ilman apteekin tyhjennysainetta voida pitää luotettavana.

Ollaanko suoliston tähystyksessä ilman vaatteita?

Ei. Saat yllesi osaston tutkimusvaatteet tähystyksen ajaksi.

Voinko ajaa autolla tähystyspäivänä?

Et voi, jos saat sedaation tähystykseen. Autolla ajo ja koneiden käyttö on sallittua vasta, kun lääkkeen antamisesta on kulunut vähintään 24 tuntia.  Jos tähystys tehdään ilman sedaatiota, on autolla ajo sallittua. 

Onko minulla pakko olla saattaja mukanani tähystyspäivänä?

Saattaja on suositeltavaa olla jos saat suonensisäisen sedaation tähystystä varten. Epäselvissä tilanteissa voit olla yhteydessä Kampin Gastrolääkärit-osastolle asiakaspalvelun puh. 010 380 3838 kautta. 

Voinko mennä töihin tähystyspäivänä tai edellisenä päivänä?

Mikäli saat tähystyksen yhteydessä suonensisäisen sedaation, työnteko ei ole suotavaa ja lääkäri kirjoittaa sinulle sairaslomatodistuksen tähystyspäivästä. Mahalaukun tähystys ei yleensä vaikuta työkuntoon, paksusuolentähystykseen sen sijaan saattaa liittyä suolistotuntemuksia, jotka vaikuttavat tähystyspäivän työntekoon vaikka et saisi sedaatiota.  

Voinko saada sairaslomaa useamman päivän suolistotähystyksen jälkeen?

Sairaslomapäivien tarpeen arvioi aina lääkäri tähystyksen yhteydessä. Sairaslomaa voi saada useamman päivän tähystyksen jälkeen esimerkiksi tilanteessa, jos tähystyksessä todetaan hoitoa vaativa suolistosairaus.

Voinko jatkaa elämääni normaaliin tapaan suolistotähystyksen jälkeen?

Voit jatkaa. Kuitenkin huomioi, että varsinkin paksusuolen tähystyksen jälkeen syöminen kannattaa aloittaa kevyemmin. Mahalaukun tähystyksen jälkeen tulee olla syömättä juomatta noin 30 minuuttia tähystyksen jälkeen. Mikäli saat sedaation tähystystutkimukseen, on autolla ajo ja alkoholin nauttiminen kielletty tähystyspäivänä. Tähystyksen jälkeen, kannattaa rauhassa antaa elimistön palautua.

Olen tulossa suolistotähystykseen ja nyt minulla on kova flunssa. Miten toimin?

Voit tulla tähystykseen suunnitellusti, mikäli sinulla ei ole kuumetta tai esimerkiksi keuhkoputkentulehdusta. Voit käyttää nenäsumutetta ennen mahalaukun tähystystä, jolloin sinun on helpompi hengittää tähystyksen aikana. Epäselvissä tilanteissa voit olla yhteydessä Aavan Gastrolääkärit-osaston sairaanhoitajiin asiakaspalvelun kautta saadaksesi lisäohjeita.

Minulla on sydämen tahdistin. Voinko tulla suolistotähystykseen Aavaan?

Voit tulla. Mikäli kyseessä on defibrilloiva tahdistin, ota yhteyttä asiakaspalvelun kautta Gastrolääkärit-osaston sairaanhoitajiin saadaksesi lisäohjeita.

Olen raskaana. Voinko tulla tähystykseen?

Varaa aika Aavan Gastroenterologin vastaanotolle tai etävastaanotolle, jossa selvitetään yhdessä lääkärin kanssa tarvetta suolistotähystykselle raskauden aikana.

Mitä tarkoittaa sedaatio?

Sedaatio on lääkitys, jolla toimenpide tehdään kivuttomaksi.

Voiko tähystykseen saada esilääkityksen?

Tähystyspäivänä sedaatio annetaan aina suonensisäisesti tarvittaessa, sillä tabletti muodossa lääke ei vaikuta halutulla tavalla tähystyshetkeen. Mikäli pelkäät tutkimusta ja vietät tämän takia unettomia öitä, on mahdollista, että tähystyksen tekevä lääkäri määrää esilääkkeenä tablettimuotoisen esilääkityksen, jonka otat edellisenä iltana ennen tähystystä. Ota yhteyttä asiakaspalvelun kautta Aava Gastrolääkärit-osaston sairaanhoitajiin saadaksesi lisäohjeita.

Voiko tähystyksen tehdä anestesiassa eli nukutuksessa?

Kyllä voi. Anestesiatarpeesta tulee aina keskustella tähystävän lääkärin kanssa etukäteen vastaanotolla. Mikäli anestesiaan päädytään, varataan aika asiakaspalvelun kautta Aava Gastrolääkärit-osastolta. Mikäli olet työterveyshuollon asiakas ja työterveyshuolto korvaa tähystyksen, muttei anestesiaosuutta, tulee se maksaa itse tähystyspäivänä. Anestesiasosuus on noin 500 euroa.

Käytän säännöllisesti verenpaine- ja sydänlääkkeitä, miten otan lääkkeet tähystykseen valmistautuessani?

Paksusuolen tähystystä varten, voit ottaa kyseiset lääkkeet normaalisti ilman tauotusta. Mahalaukun tähystystä varten, voit ottaa normaalisti tarpeelliset lääkkeet veden kera, kuitenkin muistaen, että 2 tuntia ennen tutkimusta tulee olla juomatta. 

Käytän säännöllisesti vatsantoimintaa edistämään kuituvalmistetta. Voinko käyttää sitä normaalisti ennen suolistotähystystä?

Mahalaukun tähystystä ennen voit, kunhan olet 6 tuntia syömättä ja 2 tuntia juomatta ennen tähystystä. Paksusuolen tähystystä ennen kuituvalmisteet tulee laittaa viikkoa ennen tähystystä tauolle. Lisäohjeita saat tarvittaessa Gastrolääkärit-osaston sairaanhoitajilta.

Käytän säännöllisesti rautavalmistetta. Käytänkö sitä normaalisti koko tähystykseen valmistautumisen ajan?

Ennen paksusuolen tähystystä tulee rautavalmisteen (esim. Obsidan, Retafer) käyttö lopettaa viikkoa ennen tähystystä. Tämä siksi, että rautalääke värjää suoliston sisäpinnan mustaksi ja haittaa näkyvyyttä. Ennen mahalaukun tähystystä rautalääkitystä ei tarvitse tauottaa. 

Käytän säännöllisesti haponestolääkitystä (esim. Somac, esomeprazol). Voinko käyttää sitä ennen suoliston tähystystä?

Paksusuolen tähystystä varten lääkettä ei tarvitse tauottaa. Mahalaukun tähystystä varten on hyvä varmistaa asia hoitavalta lääkäriltä. Joskus halutaan nimenomaan nähdä miten lääke vaikuttaa ja silloin sitä tulee käyttää normaalisti. Jos et ole varma asiasta, jätä lääke ottamatta viikko ennen mahalaukun tähystystä.

Käytän säännöllisesti verenohennuslääkkeitä. Voinko ottaa lääkkeet normaalisti ennen tähystystä?

Mahalaukun tähystys voidaan tehdä lääkityksen aikana, koepalat jätetään tarvittaessa ottamatta ja tähystys tehdään uudelleen jos on aihetta. Paksusuolen tähystykseen tulee kuitenkin valmistautua jo ennakkoon lääkityksen suhteen. Ole yhteydessä ajanvarauksen jälkeen asiakaspalvelun kautta puh. 010 380 3838 Aava Gastrolääkärit- osaston sairaanhoitajiin saadaksesi lisäohjeita verenohennuslääkitykseen.

Käytän säännöllisesti verensokerilääkkeitä. Voinko ottaa lääkkeet normaalisti ennen tähystystä?

Ole yhteydessä ajanvarauksen jälkeen asiakaspalvelun kautta Aava Gastrolääkärit-osaston sairaanhoitajiin saadaksesi lisäohjeita verensokerilääkitykseen.

Käytän Thyroxin-lääkitystä säännöllisesti. Voinko ottaa sen normaalisti ennen tähystystä?

Ennen paksusuolen tähystystä voit ottaa lääkkeen normaalisti. Ennen mahalaukun tähystystä, voit ottaa lääkkeen normaalisti 2 tuntia ennen tähystystä tai tähystyksen jälkeen normaalia lääkkeenotto-ohjetta noudattaen.