Få ut så mycket som möjligt av din hjärnas prestationsförmåga!

Published on 23.2.2018

Hjärnarbete uppfattas ofta endast som expertarbete, men det är mycket mer än så. Hjärnarbete omfattar allt som kräver kognitiv informationshantering, dvs. att tänka, komma ihåg, lära sig och bli varse.

I framtiden kommer hjärnarbetet att öka genom robotik, automatik och digitalisering. Rutinarbete minskar, arbetsuppgifterna automatiseras och kompliceras. Av oss krävs det mer problemlösning och att vi lär oss nya saker. Hur ser vi till att inte överbelasta hjärnans kognitiva prestationsförmåga?

Multitaskar du – gör du många saker samtidigt?

Arbetet innehåller många samtidiga uppgifter, och kraven på minnet är höga. Detta är välbekant för oss alla. När arbetet består av splittrad informationshantering, kamp mot systemproblem, konstanta förändringar eller avbrott pratar man om kognitiv belastning. Även oljud och dålig belysning belastar hjärnan.

Vår förmåga att hantera information förändras inte, utan vi kan bara koncentrera oss på en sak i taget. Vad kan vi göra för att hjärnan ska kunna hantera alla förändringar som arbetet kräver?

Plats för aktivitet, utrymme för kreativitet

Med hjälp av dessa tips kan du och arbetsgemenskapen kontrollera arbetsbelastningen.

  • Fokusera på en sak i taget, undvik att växla mellan uppgifterna.
  • Reservera tid i kalendern för att läsa e-post eller ringa samtal.
  • Planera dina arbetsuppgifter i förväg.
  • Lägg in pauser i arbetet.
  • Ta hänsyn till din aktivitetsnivå. Koncentrera de arbetsuppgifter som kräver kreativitet och fokus till den tid då du är som piggast.
  • Skapa gemensamma spelregler för alla i kontorslandskapet.
  • Organisera arbetslokalen så att alla har möjlighet att arbeta ostört.

Visste du?

Efter ett avbrott kan det ta upp till 20 minuter att åter orientera sig i sin arbetsuppgift. Om du hoppar mellan olika uppgifter under en timme, minskar din arbetseffektivitet och du får ihop mycket mindre effektiv arbetstid än den tid som faktiskt förgick.

Energi för hjärnan? – Aava hjälper!

Vi inspireras och belastas av olika saker. Vissa upplever det som en resurs att använda ett främmande språk, andra däremot som en belastning. Med hjälp av Aavas koncept Fungerande hjärnarbete tar vi reda på läget för arbetsgemenskapens och de anställdas hjärnarbete och löser problemen tillsammans.

 

Specialist: Företagspsykolog Sari Nuikki

Text: Karita Kangasmaa

Dela med dina vänner

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.