Q&A: De vanligaste frågorna om coronavirustest hos Aava

Published on 31.8.2020

Coronavirustestningen väcker många tankar och frågor. Här hittar du svaren på de frågor som vi ofta har fått av våra kunder.

Hur får jag en remiss till ett coronavirustest hos Aava?

Vi rekommenderar att du bokar en tid till distansmottagningen för en av Aavas läkare (allmänläkare eller din egen företagsläkare). Läkaren gör en bedömning av dina symtom och din helhetssituation på distans och skriver ut en elektronisk remiss till ett coronavirustest. Läkaren vidarebefordrar dina uppgifter till Aavas sjukskötare som kontaktar dig om tiden för testet.

Företagshälsovårdskunder har även möjlighet att få en remiss på distans av en företagshälsovårdare eller av en sjukskötare. Fråga mer av din företagshälsovårdare eller på din arbetsplats.

Boka tid till distansmottagningen hos allmänläkare

Hur mycket kostar coronavirustestningen totalt?

Priset för ett coronavirustest hos Aava är 199 euro från och med den 1.9.2020. FPA ersätter 56 euro av denna summa, kvar blir alltså 143 euro som du betalar. Observera att FPA-ersättningen uteblir, om testet görs på en symtomfri person för ett intyg eller om remissen skrivs av en hälsovårdare eller sjukskötare.

En avgift för besöket på distansmottagningen då läkaren ger dig en remiss till testet tillkommer också. Priset för distansmottagning hos en allmänläkare hos Aava är från 54,95 euro (15–20 min.). Mottagningens pris beror på läkarens specialområde och på mottagningens längd.

Testresultatet meddelas och vårdanvisningar ges antingen via ett överenskommet vårdsamtal (pris från 29,55 euro) eller på distansmottagningen. Vilket sätt som gäller dig, överenskommes med läkaren i samband med remissen. Resultatet meddelas alltid även i Aavas Mina hälsouppgifter-tjänst (länk).

Kan företagshälsovårdaren skriva en remiss?

Företagshälsovårdskunder har möjlighet att få en remiss även av en sjukskötare eller av en företagshälsovårdare.

För en remiss till ett coronavirustest som skrivs av en företagshälsovårdare får företaget ersättning från FPA. En remiss av en sjukskötare ger däremot inte rätt till ersättning.

Kan jag få en remiss trots att jag saknar symtom, men behöver ett test för ett intyg?

Absolut. En sådan remiss kan fås av en läkare och för företagshälsovårdskunder även av en sjukskötare. En remiss till ett coronavirustest som har gjorts för ett intyg ger inte rätt till ersättning från FPA.

Går det att komma till Aava för ett test med en läkarremiss som skrivits någon annanstans?

Det går bra att komma till Aava för ett coronavirustest även med en remiss som skrivits någon annanstans. Ring i så fall först till vår kundtjänst som registrerar din remiss i testkön. Härefter kommer Aava att kontakta dig och ge dig en tid för testet (se följande svar).

Vad händer efter att jag har fått en remiss?

Du kommer att få ett samtal från Aava och vi kommer överens om tid och plats för testet med dig per telefon. Vi ringer dig samma dag eller senast följande dag. Vår sjukskötare ger dig även ankomstanvisningar till testplatsen per telefon.

Om du har symtom (dvs. testet görs inte bara för ett intyg), ska du hålla dig hemma i förhållanden som motsvarar karantän, dvs. undvika kontakter utanför familjen, medan du väntar på testtiden och testresultatet.

Går det att byta tid eller plats för testet?

Efter att du har fått en tid och en plats för testet av oss kan vi byta dessa endast genom att sätta dig i kö på nytt. I så fall ska du ringa Aavas kundtjänst och annullera din testtid. Vi skriver in dig på kölistan igen och du får ett nytt samtal från Aava om en ny testtid.

Annulleringar eller ändringar av testtiden ska göras senast 12 timmar före bokad tid.

Hur går det till på testplatsen? Gör provtagningen ont?

Du får noggrannare ankomstanvisningar samtidigt som vi ringer dig om testtiden. Kom punktligt till testet, så att det inte blir trängsel på testplatsen.

På en del av Aavas testplatser tas testet genom bilfönstret, på andra anvisas kunden till ett provtagningsrum.Sjukskötare som är klädda i skyddsutrustning talar om för dig vad som kommer att hända och visar dig hur du ska göra. Provet tas med en bomullspinne i näsan och svalget via näsborren. Själva provtagningen kan kännas obehaglig, men den är snabbt över.

Hur snabbt fås testresultatet? Hur får jag reda på resultatet?

Hur snabbt testresultatet blir klart beror på hur läget ser ut i centrallaboratoriet. Resultatet fås inom 1–3 dygn, varefter det skrivs in i Mina hälsouppgifter. Samma läkare som skrivit remissen kontaktar dig på överenskommet sätt antingen i form av ett vårdsamtal eller på en ny distansmottagning. Läkaren eller sjukskötaren som behandlar dig planerar på vilket sätt resultaten kommer att meddelas i samråd med dig.

Vad gör jag om testresultatet är positivt?

Aavas läkare som kontaktar dig angående testresultatet ger dig vårdanvisningar och instruktioner om att du ska hålla dig hemma i karantän. Den som har fått ett positivt resultat ska även fylla i en smittspårningsblankett (länk).

Efter det kontaktar Aavas epidemiansvariga sjukskötare dig och ställer preciserande frågor. Sjukskötaren informerar även personen som ansvarar för smittsamma sjukdomar i din hemkommun om dina testresultat och vidarebefordrar dina kontaktuppgifter.

Utifrån dessa uppgifter kommerläkaren/sjukskötarensom ansvarar för smittsamma sjukdomar i din hemkommun att kontakta dig inom 1–2 dagar och fatta myndighetsbeslut. Läkaren i din hemkommun fattar beslut antingen om att avsluta eller fortsätta karantänen. En kund som har fått ett positivt resultat isoleras och medlemmarna som bor i samma hushåll som personen i fråga sätts i karantän. Anvisningar om detta ges avläkaren/sjukskötaren som ansvarar för smittsamma sjukdomar i din hemkommun.

På vilket sätt har säkerheten beaktats hos Aava och på testplatsen?

Vi skyddar oss på det sätt som rekommenderas av myndigheterna i alla vårdsituationer och är extra måna om hygienen. Vi anvisar patienter med infektionssymtom till ett särskilt rum som reserverats för dem på våra mottagningar. Du kan känna dig trygg när du besöker oss.

Skötarna som har hand om provtagningen vid coronavirustest är klädda i skyddsutrustning från topp till tå, dvs. de har skyddsmössa, visir, mask, skyddsjacka och handskar. Du kommer med andra ord att mötas av Aavas vänliga ”rymddräktsklädda” skötare.

Aava koronavirustestaus

Dela med dina vänner

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.