Ehkäisykapselin asetus ja poisto

Kenelle ehkäisykapseli sopii?

Ehkäisykapseli eli implantaatti on erinomainen valinta, kun toiveissa on pitkäaikainen ehkäisy, jota ei tarvitse muistaa päivittäin. Ehkäisykapselin ehkäisyteho perustuu keltarauhashormoniin, joten se sopii myös naisille, jotka eivät voi käyttää estrogeenia. Ehkäisykapselia voi käyttää myös imetyksen aikana.

Ehkäisykapselin plussat

  • pitkäaikainen ehkäisy, vaihdettava vain 3 vuoden välein
  • huolettomuus, ei tarvitse muistaa päivittäin
  • sopii naisille, joilla on epäsäännöllinen päivärytmi tai matkustelevat paljon
  • sopii naisille, jotka eivät siedä estrogeeniä
  • voi käyttää imetysaikana
  • kuukautiskivut lievittyvät ja yleensä vuodon määrä niukkenee, osalla jäävät kokonaan pois

Ehkäisykapselin miinukset

  • osalla epäsäännölliset ja ennustamattomat kuukautiset
  • voi aiheuttaa tiputteluvuotoa
  • voi aiheuttaa amenorrean eli vuotojen loppumisen (ei terveydellistä haittaa)
  • voi rasvoittaa ihoa

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Ennen ehkäisykapselin asetusta suosittelemme neuvontakäyntiä gynekologin vastaanotolla, gynekologin etävastaanotolla tai ehkäisyneuvojan vastaanotolla. Tämän käynnin yhteydessä lääkäri tekee tarvittaessa normaalin gynekologisen tutkimuksen ja varmistuu siitä, ettei toivotun valmisteen käytölle ole esteitä. Käynnin päätteeksi suunnitellaan varsinainen implantin asetusajankohta.

Luonnollisessa kuukautiskierrossa paras ajankohta implantaatin asetukselle on kierron 1.-5. päivänä ehkäisytehon varmistamiseksi. Mikäli käytössä on luotettava muu ehkäisy, voidaan implantaatti asettaa muunakin ajankohtana.

Toimenpiteen kulku

Varsinainen ehkäisykapselin asetus onnistuu useimmiten tavallisen gynekologisen vastaanottokäynnin puitteissa, tapauskohtaisesti jo ensimmäisellä käynnillä. Ehkäisykapselin asetus on pieni paikallispuudutuksessa tapahtuva toimenpide. Ehkäisykapseli asetetaan pakkauksen mukana tulevalla kertakäyttöasettimella ihon alle, ei-vallitsevan käden olkavarren sisäsivulle.

Osassa toimipisteistämme, esimerkiksi Aava Kampissa, on Nexplanon-merkkisiä implantaatteja ostettavissa asetuksen yhteydessä. Mikäli asioit muussa Aavan toimipisteessä on hyvä varmistaa kapseleiden saatavuus etukäteen. Vaihtoehtoisesti voit myös ostaa implantaatin apteekista reseptillä ja tuoda sen mukanasi vastaanotolle. Jos tarvitset reseptin, saat sellaisen ja kapseliin liittyvän neuvonnan helposti myös gynekologin etävastaanolta.

Toimenpiteen jälkeen

Pieni haava suljetaan haavateipillä, eikä ompeleita tarvita. Ehkäisykapselin asetuskohdan päälle asetetaan sideharsotaitos ja kevyt paineside 24 tunnin ajaksi ehkäisemään mustelmien syntyä. Haavateipin voit poistaa esimerkiksi viikon päästä.

Yleisimmin käytössä oleva implantaatti antaa ehkäisytehoa kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen se tulee vaihtaa uuteen. Neuvottele oman lääkärisi kanssa koska omalla kohdallasi kontrollikäynti on tarpeen. Ehkäisykapselin vaihtoa tai poistamista varten tulee varata normaalia vastaanottokäyntiä pidempi toimenpideaika.

Ajanvaraus

Suosittelemme, että varaat ajan ensin ehkäisyn suunnittelukäynnille gynekologille tai ehkäisyneuvojalle soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta. Jos toivot kapselin asetusta jo ensikäynnillä käynnillä, varmistathan kapselien saatavuuden toimipisteestä ja varaat vähintään 30 minuutin pituisen käynnin.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Kapselin asetuksen ja poiston kustannus on lääkärikohtainen ja perustuu lääkärin aikaperusteiseen palkkioon, joka on tilanteen mukaan joko enintään 30 minuutin tai enintään 45 minuutin käyntipalkkio. Lisäksi välineistöstä laskutetaan erikseen. 

Prislista

Ehkäisykapselin asetus/poisto

Esimerkkihinta sisältää:

Gynekologin vastaanottokäynnin enintään 30 min

Toimenpiteessä käytettävät välineet ja tarvikkeet 

Hinta ei sisällä kapselin hintaa, eikä mahdollista toimenpideavustajaa.

från
173.00 €
P-stav Nexplanon
179.00 €

Experter

Visa specialister som erbjuder denna tjänst.

Fråga mera

I brådskande ärenden var i kontakt med telefon.

Den föredragna metoden för kontakt: