Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys

Miksi kolonoskopia eli paksusuolen tähystys tehdään?

Tavallisimmat syyt kolonoskopian eli paksusuolen tähystyksen suorittamiselle ovat pitkittynyt ripuli, verinen uloste, epäselvä raudanpuuteanemia, positiivinen ulosteen veritesti tai vatsakipu, johon liittyy suolen toiminnan muutos.

Kolonoskopia suolistosyövän ehkäisyssä

Suolisyöpä on alkuvaiheessa täysin oireeton, joten sitä on vaikea havaita muuten kuin tähystyksen avulla. Siksi kaikkien olisi hyvä käydä ainakin kerran elämässään suolitähystyksessä eli kolonoskopiassa. Suolisyövän riski on miehillä suurempi kuin naisilla. Suolisyöpäpotilaan lähisukulaisilla, etenkin lapsilla, riski on muuhun väestöön verrattuna kaksin-tai jopa nelikertainen.

Suolistosyövän keskeisimmät riskitekijät ovat sukurasitus, lihavuus, runsas punaisen ja prosessoidun lihan käyttö sekä liian vähän kuitua sisältävä ruokavalio. Suolistosyövän estämiseksi riskiryhmien (sukualttius, tietyt perussairaudet) paksusuolentähystyskontrollit ovat ensiarvoisia. Tähystyksessä voidaan helposti poistaa syövälle altistavat limakalvomuutokset eli polyypit. 

Tähystykseen valmistautuminen

Onnistuneen kolonoskopian edellytyksenä on suolen täydellinen tyhjentäminen, mikä vaatii aikaa. Tarkemmat potilasohjeet ja suolen tyhjennysohjeet löydät täältä. Kaikki tutkimukseen tulevat saavat tarkat ohjeet henkilökohtaisesti lääkäriltä tai hoitajalta. 

Tähystystutkimus pyritään tekemään kivuttomasti ja sen yhteydessä annetaan tarvittaessa rauhoittavaa lääkettä ja/tai kipulääkitystä suonensisäisesti. Mahdollisen lääkityksen vuoksi suosittelemme, että ette tule tähystykseen omalla autolla. Aava Sairaalassa tähystys voidaan tehdä myös nukutuksessa. 

Tähystyksen kulku

Paksusuolen tähystyksessä lääkäri tutkii taipuisalla tähystimellä koko koko paksusuolen peräaukosta ohutsuoleen saakka. Tähystystutkimus mahdollistaa koko paksusuolen ja ohutsuolen loppuosan tutkimisen sekä koepalojen ottamisen. Tähystyksen yhteydessä voidaan poistaa polyyppejä eli limakalvokasvaimia. Polyypit ovat usein mahasuolikanavan pahanlaatuisten kasvainten esiasteita. Polyyppien poistolla ehkäistään niiden muuttuminen pahanlaatuisiksi kasvaimiksi.

Tähystystutkimus kestää noin tunnin, mutta käyntiä varten on hyvä varata aikaa 1-2 tuntia.

Tähystyksen jälkeen

Lääkäri kirjoittaa tutkimuspäivästä tarvittaessa sairaslomaa. Tähystyksessä otetaan yleensä koepaloja suolen limakalvolta, jolloin suolesta voi tulla hieman verta tutkimuspäivänä. 

Tähystyksen jälkeen saa siirtyä vähitellen normaaliin ruokavalioon.

Ajanvaraus

Varaa aika gastroenterologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta. Kun varaat aikaa netistä, valitse erikoisalaksi gastroenterologia.

Toimenpide- ja tähystysajat varataan puhelimitse klo 9-15 välillä.

Aava Kamppi
Annankatu 32
00100 HELSINKI
puh. 010 380 5312

Aava Järvenpää
Myllytie 1 A
04410 Järvenpää
puh. 010 380 3838

Aava Turku Hansa
Yliopistonkatu 20
20100 Turku
puh. 010 380 3850

Maksuvaihtoehdot

Tutustu myös kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Palveluseteli kattaa osan paksusuolen tähystystutkimuksen kuluista tiettyjen lääkäreiden tekemänä. Helsingin kaupungin palvelusetelillä voi tulla Aavan GastroLääkäreiden asiakkaaksi kolonoskopiaan.

Prislista

Koloskopi
från
933.00 €
Paksusuolen tähystys nukutuksessa
från
1452.90 €

Experter

Visa specialister som erbjuder denna tjänst.

Fråga mera

I brådskande ärenden var i kontakt med telefon.

Den föredragna metoden för kontakt: