Kapseliendoskopia eli ohutsuolen kapselikameratutkimus

Kapseliendoskopia on erikoistutkimus, joka on paras menetelmä koko ohutsuolen tutkimiseksi. Tutkimus edellyttää, että  mahalaukun- ja paksusuolen tähystykset on jo tehty. ja Tutkimukseen on oltava lääkärin lähete.

Kapselikameratutkimus voidaan suorittaa Aava Gastrolääkärit- osastolla Aava Kampissa

Milloin ohutsuolen kapselikameratutkimus on aiheellinen?

Ohutsuolen sairaudet voivat ilmetä ravintoaineiden imeytymishäiriöinä tai erilaisina vatsaoireina, joihin ei ole löytynyt syytä muissa tutkimuksissa. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi Crohnin tauti tai ohutsuolen kasvaimet. Jos gastroskopia ja kolonoskopia  tulokset ovat normaalit, mutta henkilöllä on  todettu anemia tai hänen ulosteessaan esiintyy verta,  suositellaan tehtäväksi ohutsuolen kapselikameratutkimus.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimusta edeltävänä päivänä tulee olla nestepaastolla. Tutkimuspäivänä kapselin nielemisen jälkeen saa juoda kahden tunnin- ja syödä neljän tunnin kuluttua. Tutkimuksen aikana on vältettävä fyysistä rasitusta. 

Tarkemmat potilasohjeet löytyvät täältä 

Tutkimukseen tuleva saa aina tarkat ohjeet henkilökohtaisesti lääkäriltä tai Aava Gastrolääkärit -osaston sairaanhoitajalta.

Tutkimuksen kulku

Kapselikameratutkimuksessa  henkilö pukee päällensä tallenninvyön ja olkalaukkua muistuttavan kapselikameralaitteen omien vaatteidensa päälle. Kapselilaitteisto mahtuu esimerkiksi ulkotakin tai pitkähihaisen hupparin alle piiloon. Nieltävä endoskopiakapseli on noin 2cm kokoinen pienoiskamera ja se niellään pienen vesilasillisen kera sairaanhoitajan valvonnassa. 

Kapselikamera aloittaa kuvauksen välittömästi ottaen noin 2-3 kuvaa sekunnissa edetessään mahasuolikanavan läpi. Kapseli siirtyy mahalaukusta ohutsuoleen yleensä noin 15 minuutissa, jonka jälkeen asiakas saa lähteä kotiin. Yleensä tutkimus kestää 6-10 tuntia riippuen kapselin etenemisnopeudesta. 

Tutkimuksen jälkeen

Kun tutkimus on päättynyt, voi alkaa ruokailla normaalisti ja tutkimuslaitteiston voi riisua. Endoskopiakapselin poistumista elimistöstä ei yleensä itse huomaa, mutta normaalisti se poistuu kolmen vuorokauden kuluessa ulosteen mukana . 

Kapselilaitteisto palautetaan Aava Kamppiin sovittuna ajankohtana, usein seuraavana päivänä. Kapselitutkimuksen kuvausmateriaali siirretään tietokoneelle, josta gastroenterologi pystyy sen analysoimaan. Asiakas kuulee tutkimustulokset etukäteen sovittuna ajankohtana hoitavalta lääkäriltä.

Ajanvaraus

Aava Kamppi, Annankatu 32
00100 HELSINKI
puh. 010 380 5312 ma-pe klo 9-15
gastrohoitajat@aava.fi 

Maksuvaihtoehdot

Tutustu myös kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.


 

Prislista

Ohutsuolen kapselikameratutkimus
från
1827.00 €

Experter

Visa specialister som erbjuder denna tjänst.

Fråga mera

I brådskande ärenden var i kontakt med telefon.

Den föredragna metoden för kontakt: